Úvod Novinky Chystáte sa na dovolenku? Od júla platí nový zákon o roamingu, pozrite...

Chystáte sa na dovolenku? Od júla platí nový zákon o roamingu, pozrite sa koľko ušetríte

4

Včlenských štátoch Európskej únie sa má od 1. júla zaviesť tzv. oddelený roaming, ktorého úlohou je opäť znížiť poplatky za telefonovanie, zasielanie správ a mobilný internet. Dosiahne sa to tým, že za hovory, správy a internet nebudete platiť slovenskému, ale miestnemu operátorovi.

Upozornil na to server Fony.

Od júla by sme mali za roaming platiť o niečo menej. Za jednu minútu prichádzajúceho hovoru zaplatíme maximálne 6 centov a volanie z krajín EÚ na Slovensko nás vyjde maximálne na 23 centov za minútu. Znižovaniu poplatkov sa nevyhli ani SMSky, ktorých cena klesne na 7 centov. Za jeden megabajt prenesených dát nám budú môcť zaúčtovať maximálne 24 centov.

Ako server Fony.sk vysvetľuje, oddelený roaming je možnosť využívať s vlastným telefónnym číslom služby iného, než slovenského poskytovateľa. Platí to ako pre hovory, tak aj pre SMS správy a internet.

Oddelený roaming sa bude skladať z dvoch možností. Prvou je jednorázové využitie a druhou je trvalé prenesenie EU roamingových služieb k druhému operátorovi.

V praxi to bude fungovať asi tak, že ak sa vydáte za hranice Slovenska, na možnosť budete mať používať služby nášho operátora, alebo si zvoliť služby zahraničného operátora. Ak si zvolíte služby zahraničného operátora, na výber budete mať, či tak robíte len jednorázovo, alebo či vždy, keď sa ocitnete v zahraničí chcete čerpať služby miestneho poskytovateľa.

Podľa vyhlásení slovenských operátorov, ktoré mimochodom môžete nájsť na Fony.sk. Orange situáciu zatiaľ nekomentoval a O2 s Telekomom prisľúbili, že všetko spravia tak, aby to bolo v súlade s novým zákonom.

Využívate svoj mobil na telefonovanie, písanie SMS správ, alebo na prehliadanie webu aj keď ste v zahraničí?