Úvod Novinky Ste závislí na smartfóne? Týchto 6 znakov Vás usvedčí

Ste závislí na smartfóne? Týchto 6 znakov Vás usvedčí

11

Byť neustále online je pre dnešnú generáciu úplná samozrejmosť. Väčšina z nás nosí vo vrecku inteligentný mobilný telefón, ktorý môže byť po vzore známeho porekadla dobrým sluhom, ale aj zlým pánom.

Vďaka smartfónu máme k dispozícii obrovské množstvo informácii skrz vyhľadávania na internete prakticky kedykoľvek a kdekoľvek a rovnako tak aj komunikáciu, zdieľanie a zhotovovanie fotografií a mnoho ďalšieho.

Ak nám však kvôli smartfónu „uniká“ osobný život a viac pozeráme na displej ako na ľudí a prostredie okolo nás, môže to byť problém.

Podľa nedávneho prieskumu agentúry Wikia je zhruba polovica mladých ľudí pripojená na internet prostredníctvom smartfónu viac ako 10 hodín denne a jeden zo štyroch aktívne pripojených kontroluje smartfón (maily, sociálne siete, správy…) do piatich minút od ranného prebudenia.

Väčšina mladých ľudí podľa štúdie ďalej popisovala fyzické a psychické stavy úzkosti, ak boli offline a mimo moderných technológií viac ako 24 hodín.

Ako ste na tom vy? Pozrite sa na šesť neklamných znakov, ktoré Vám napovedia, že váš vzťah so smartfónom už zašiel priďaleko.

 

Musíte reagovať. Hneď

Sedíte so známym v kaviarni, rozprávate sa a akonáhle započujete notifikačný tón smartfónu, okamžite kontrolujete správy, mail a podobne bez ohľadu na vedený rozhovor či okolie? Pravdepodobne to s používaním smartfónu preháňate.

Identické sú situácie ak napríklad prechádzate cez cestu, sedíte v kine, na prednáške…každý mail alebo správa určite nie je tak dôležitá, aby nepočkala kým dokončíte rozhovor, dojete svoje obľúbené jedlo, alebo nezastavíte na pumpe počas jazdy autom.

 

Fantómov syndróm

slide_287750_2251256_free

Pri mobilných telefónoch sa fantómovým syndrómom myslí vnem, kedy ste si istí zazvonením telefónu, no po jeho skontrolovaní zistíte, že Vám nikto nevolal, nepísal, nikto nič nezdieľal.

Ak sa Vám to stane len sem tam, nevadí. Vo vašom okolí sa nachádza množstvo ľudí a teda aj množstvo smartfónov, ktoré môžu zvoniť a teda Vás zmiasť.

Ak sa Vám to stáva často poprípade doma, ak ste osamote, je to znakom, že smartfónu venujete viac času ako je zdravé.

 

FOMO

FOMO (Fear Of Missing Out). Jedná sa o sociálny stav úzkosti a kompulzívnu obavu. Tento stav sa dá opísať ako strach z toho, že Vám niečo ujde.

Ak ste už hodinu neaktualizovali Facebook nástenku a začínate mať obavy, že tam mohlo byť niečo zaujímavé, čo Vám uniklo alebo neustále premýšľate o tom, čo robia ostatní a kde sú, poprípade ste nervózni z toho, že vám niekto dlhšie neodpísal na správu či mail, „gratulujeme“. Máte FOMO.

 

Nevenujete pozornosť rodine a priateľom

Samozrejme myslíme pozornosť reálnu, nie tú digitálnu. Ak ste po pol roku navštívili tetu z piateho kolena alebo ste sa stretli po rokoch s bývalým spolužiakom a aj napriek tomu prerušíte rozhovor kvôli notifikácii smartfónu, mali by ste prehodnotiť svoje „mobilné“ používateľské návyky.

Samozrejme, ak čakáte naozaj dôležitý hovor, ospravedlnenie je na mieste. Twitter, WhatsApp alebo Facebook však určite počká.

 

Vnútorný nepokoj, ak ste bez smartfónu

Štúdie ukázali, že cielené vypnutie mobilného telefónu môže spôsobiť abstinenčné príznaky podobné tým, ktoré sa vyskytujú pri drogovo závislých jedincoch.

Ak zrazu zistíte, že nemáte pri sebe smartfón, nervózny pocit je prirodzený. Jedná sa prístroj, ktorý vás stál peniaze a máte v ňom dôležité osobné dáta. Ak ste si však istí, že ste si ho zabudli v aute alebo v kancelárii, poprípade máte vybitú batériu a teda smartfón ako keby ste nemali, stupňujúci pocit úzkosti môže byť znakom závislosti.

Zhlboka dýchajte, choďte na prechádzku, alebo cvičte. Pomáha to.

 

Znížená produktivita

slide_287750_2251393_free

Pokiaľ máte v práci, poprípade v škole náročné obdobie a nedarí sa vám, na vine môže byť smartfón. Na dôležitej prednáške/pracovnej porade ho jednoducho vypnite, počas písania diplomovej práce či nejakého pracovného reportu, takisto.

Odpútava pozornosť, môžu vám uniknúť kľúčové informácie a narušuje pozornosť čo sa určite priamo úmerne odrazí na konečnom výsledku. Okrem iného, vedeli ste, že rýchle skontrolovanie nástenky na Facebook-u váš mozog „zabaví“ na 15 minút? Až po ich uplynutí sa bude opäť vedieť koncentrovať na úlohu, ktorú ste vykonávali predtým.

Našli ste sa v niektorom z bodov alebo máte všetko pod kontrolou? 

zdroj: huffingtonpost