Úvod Novinky TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 7. – 13. apríla

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 7. – 13. apríla

1

Druhý aprílový týždeň je za nami a opäť nám priniesol množstvo zaujímavých informácií zo sveta Androidu. Boli sme svedkami uvedenia Galaxy S5 na trh, obrovského množstva dohadov, Slovensko ide stavať dátové centrá za štvrť miliardy eur, veľa sa hovorilo o projekte ARA a v neposlednom rade sa zasmejeme na hlúposti ľudí. Rozbiť baterku z Galaxy S5 a priotráviť sa elektrolytom, to je také americké. No a zakázať nelegálne sťahovanie filmov pod hrozbou odňatia slobody, to je také slovenské.

[divider]Galaxy Note 4[/divider]

Samsung-Galaxy-Note-4-konceptSiedmeho apríla sme sa dozvedeli ako by mohol vyzerať nový High – End phablet od Samsungu, Galaxy Note 4. Takmer určite uvidíme QHD Super AMOLED panel, najnovší procesor od Qualcommu, 20,1 Mpix fotoaparát a dizajn podobný Galaxy S5. Vlastne sa dá povedať, že to bude nafúknutá S5 s mierne lepšími špecifikáciami a integrovaným S-Pen, ktoré má stále viac a viac fanúšikov.

Aj keď podľa vašich komentárov by stačila 5 000 mAh batéria.

 

[divider]Koľko toho vydrží Samsung Galaxy S5?[/divider]

galaxys5prackaĎalšia správa je opäť o Samsungu. Táto spoločnosť sa totiž svoj najnovší supersmartfón rozhodla vybaviť telom odolným voči vode a prachu. Samozrejme, že sa našlo hneď niekoľko ľudí, ktorí to dokonale využili, a tak sme sa dočkali celkom zaujímavých testov. Galaxy S5 sa napríklad povozil v práčke.

 

[divider]Apple sa bojí Androidu[/divider]

applesabojiV pondelok sme sa okrem iného ešte dozvedeli, že americká spoločnosť Apple sa bojí zariadení s Androidom. Vraj ponúkajú to, čo ich iPhony nemajú. Konkrétne vraj ide o väčší displej s lepším rozlíšením a lacnejšie zariadenia. iPhony si zatiaľ hrabú na vlastnom piesočku, čo však nutne nemusí byť dobre a aj to je dôvod, prečo bude nasledujúci iPhone 6 pravdepodobne o niečo väčší a dočkáme sa snáď aj phabletu s 5,5″ displejom.

 

[divider]Qualcomm oznamuje nové procesory pre rok 2015[/divider]

qualcomPovedzme si pravdu. Od predstavenia Snapdragonu 800 sa raketový vývoj mobilných procesorov od Qualcommu tak trochu zastavil a tento rok sa pravdepodobne už ani výrazne lepšieho čipsetu nedočkáme. Táto spoločnosť si totiž všetky tromfy necháva v rukáve a vytiahne ich až na budúci rok, keď sa bude predstavovať nová vlna vlajkových lodí veľkých výrobcov telefónov. Dočkáme sa procesorov Snapdragon 808 a Snapdragon 810 s kompletne novou architektúrou, usporiadaním jadier a podporou 64 bit OS. Pre viac detailov si prečítajte originálny článok na našom webe.

 

[divider]Slovensko postaví dátové centrá za 250 miliónov eur[/divider]

datacenterBratislava a Banská Bystrica, toto sú dve metá, v ktorých čoskoro vyrastú obrovské dátové centrá, dokopy za štvrť miliardy eur, ktoré budú obsluhovať prakticky celý štátny aparát, všetky ministerstvá, políciu, súdy… Väčšina peňazí na tento projekt príde z eurofondov, štvrť miliardy teda nebudeme musieť zaplatiť my. Aspoň väčšinu nie. Faktom je, že poriadne dátové centrá rozhodne potrebujeme. Na druhej strane, ak sa vám zdá 250 miliónov trochu priveľa, máte úplnú pravdu. Viac sa dočítate v originálom článku na našej stránke.

 

[divider]Fungujúci prototyp ARA už čoskoro[/divider]

ARAModulárny smartfón ARA pôvodne začala vyvíjať Motorola a po akvizícii tejto firmy spoločnosťou Lenovo prejde pod Google. O ARA sme už dlhšiu dobu nič nepočuli, no očividne sa spravil veľký pokrok, keďže už o mesiac by mal byť na svete prvý fungujúci prototyp. Na budúci rok by sa snáď mohol dostať aj na trh.

 

[divider]LG G Watch v Európe už v júli[/divider]

9Podľa niektorých relatívne spoľahlivých zdrojov by sme sa mohli dočkať prvých hodiniek s Android Wear už čoskoro, konkrétne niekedy v strede leta. LG svoje prvé inteligentné hodinky vyvíja v spolupráci s Google a mali by ponúknuť podobné špecifikácie, ako Gear 2 od Samsungu. Ak chcete vidieť zopár fotiek tohto zariadenia, rozhodne kliknite na náš originálny článok.

 

[divider]ARA ide do sveta[/divider]

ara4Vo štvrtok Google zorganizoval špeciálnu konferenciu. Prečo? No predsa oficiálne predstavil projekt ARA svetu. Stiahnuť si môžete Module Developers Kit a dozvedeli sme sa aj niečo o budúcich rozmeroch samotného zariadenia. Dočkáme sa 4″, 5″  a 6″ verzií. Zo začiatku však budú dostupné iba prvé dve menšie varianty.

 

[divider]Galaxy S5 už  predaji[/divider]

Galaxy S511. apríla sme sa konečne dočkali. Na trh sa dostal jeden z najlepších smartfónov súčasnosti. Samsung Galaxy S5 prichádza vo veľkom štýle. Dnes si ho už oficiálne zakúpite v 125 krajinách sveta a konkrétne na Slovensku zaň zaplatíte minimálne 602 eur. Spoločne s novou vlajkovou loďou prišli do predaja aj inteligentné doplnky. Okrem zaujímavých puzdier musíme spomenúť hodinky Gear 2 a Gear 2 Neo spolu s fitness náramkom Gear Fit.

 

[divider]Procesor Odin od LG[/divider]

OdinK dlhému radu výrobcov mobilných procesorov sa o chvíľu pridá aj LG. Pripravuje totiž svoj osemjadrový čipset Odin, ktorý bude montovať do zariadení strednej triedy. Do masovej produkcie by sa mal dostať už čoskoro. O procesore Odin sme prvýkrát počuli minulý rok. Tešiť sa môžeme na štyri jadrá Cortex-A15 a štyri jadrá Cortex-A7 usporiadané do formácie big.LITTLE. Smartfón si medzi nimi bude sám prepínať v závislosti od potreby výpočtového výkonu. Dostupná bude aj štvorjadrová verzia.

 

[divider]Koniec beztrestného sťahovania[/divider]

piratiObrovskú diskusiu na našej stránke rozpútal článok o novom zákone, ktorý hovorí o nelegálnom sťahovaní obsahu z internetu. Ak teda sťahujete vo veľkom, máte sa dôvod báť. Hrozia vám až tri roky vo vezení. V komentároch pod článkom, sa väčšina z vás jasne vyjadrila, že je to zdieranie, ale na druhú stranu je pravda, že takéto sťahovanie rozhodne škodí napríklad hudobníkom. Kedy ste si naposledy kúpili originálne CD? A kedy ste naposledy stiahli celý album úplne zadarmo?

 

[divider]5,7″ AMOLED displej realitou[/divider]

auoVčera sa na internet dostala správa, že prvýkrát sa podarilo vyrobiť QHD AMOLED displej. Za týmto kúskom technológie stojí taiwanský výrobca displejov AU Optionics. Panel s rozlíšením 2560 x 1440 pixelov a hodnotou 513 ppi už snáď čoskoro uvidíme aj v prvých zariadeniach. Niečo podobné by mohol ponúknuť aj očakávaný phablet Galaxy Note 4 od Samsungu.

 

Tak to je nadnes všetko. Tento týždeň ste sa však na našej stránke rozhodne mohli dočítať oveľa viac zaujímavostí. Ak ste zvedaví, čo sa ešte v uplynulých siedmich dňoch stalo, prezrite si naše staršie články a určite niečo nájdete.