Úvod Novinky Súčiastky nového GALAXY S5 stoja len 185€

Súčiastky nového GALAXY S5 stoja len 185€

10

Samsung Galaxy S5 bol v poslednom čase predmetom rôznych recenzií a testov, ktoré preverili všetky jeho schopnosti. Aby bol celý príbeh o novinke kompletný, výskumníci zo spoločnosti IHS sa rozhodli spočítať, koľko stoja jednotlivé súčiastky nového Galaxy S5. Finálna cena vôbec nie je vysoká, vlajková loď totiž stojí len 185€.

Informoval o tom server AndroidAuthority.

Najnovšia vlajková loď Samsungu sa začala predávať 11. apríla za 679€. Znamená to teda, že na Slovensku si Samsung účtuje takmer 500€ z každého zariadenia. Z tejto ceny samozrejme musíme odpočítať platy robotníkov, ktorí ho poskladali a logistiku, no tak či tak sa jedná o astronomickú cenu.

Výskumníci z IHS odhadli, že najdrahšou súčiastkou na Galaxy S5 je jeho 5 palcový Super AMOLED displej, ktorý stojí približne 46€, zatiaľ čo merač rýchlosti tepu stojí len 11€.

 

„Vo vnútri sme našli hromadu zrecyklovaných súčiastok, ktoré sme už videli v iných zariadeniach. V Galaxy S5 sa nenachádza nič, v čom by Galaxy S5 vynikal.“
– Andrew Rassweiler, IHS Research

Nízka cena súčiastok by nás však nemala ničím prekvapiť, keďže, ak si dobre spomínate, Galaxy S4 pri cene 171€ taktiež nebol jeden z najdrahších telefónov. Vďaka neustále klesajúcej cene, povedzme, Super AMOLED displeja tak Samsung mohol svoju novú vlajkovú loď vybaviť IP67 certifikáciou za približne rovnakú cenu.

V porovnaní s ostatnými Samsung smartfónmi je, verte či nie, Galaxy S5 najdrahší. Galaxy S3 stál 148€, Galaxy S4 171€ a Galaxy Note 3 len 168€. Aby sme to celé pekne uzavreli, súčiastky iPhone 5s stoja len 144€, pričom predáva sa za podobnú cenu ako novinka od Samsungu.