Úvod Novinky Slovensko postaví dátové centrá v hodnote 250 miliónov eur

Slovensko postaví dátové centrá v hodnote 250 miliónov eur

20

Slovenská republika bude už čoskoro bohatšia o dva kusy dátových centier, za ktoré zaplatí dychberúcich 250 miliónov eur. Dátové centrá budú situované v Bratislave a Banskej Bystrici, pričom obsluhovať by mali celý štátny aparát. Slovensko dátové centrá vybuduje z eurofondov.

Všetky servery, ktoré používa náš štát by už mali do štyroch rokov operovať z dvoch centrálnych dátových centier. Štát ich vybuduje za 250 miliónov eur, ktoré bude čerpať z eurofondov vyčlenených na rozvoj IT. Na šesť rokov má Slovensko vyčlenených celkom 841 miliónov eur.

Veľkou prioritou je ministerstvo financií, ktorého servery sú zaplnené z troch pätín, informuje SME.sk. Na serveroch pritom bežia systémy pre rozpočtovanie, register účtových závierok, ekonomické systémy pre väčšinu ministerstva či dokonca väčšina systému Štátnej pokladnice.

Ešte horšie na tom sú však servery ministerstva vnútra, ktoré sa starajú o register obyvateľstva a policajné systémy. Tieto servery majú byť zaplnené na sto percent.

Nové dátové centrá by okrem výpočetnej sily a úložiska mali fungovať aj ako zálohy. Ministerstvo financií by si svoje dokumenty malo zálohovať v Banskej Bystrici, ministerstvo vnútra si zálohy bude ukladať zas v Bratislave.

Zaujímavým je aj porovnanie dátových centier najväčších technologických gigantov na svete, akými sú Google a Microsoft. 250 miliónov eur sa môže zdať ako veľa a viete čo? Ono to veľa skutočne je.

Také dátové centrum Microsoftu, ktoré spoločnosť stavia vo Fínsku, aby ho čo najefektívnejšie uchladila stojí 250 miliónov eur. Dátové centrum Google so všetkými službami a technológiami, ktoré sa stará o služby ako Gmail, Google, YouTube a ďalšie pritom stojí 400 miliónov eur. Rozdiel medzi výkonom dátového centra Google, ktoré obsluhuje takmer celý svet a dátových centier pre štátny aparát Slovenska je však priepastný.