Úvod Novinky Dnes bol schválený definitívny koniec roamingu v EÚ, pribudla aj garancia otvoreného...

Dnes bol schválený definitívny koniec roamingu v EÚ, pribudla aj garancia otvoreného internetu

16

Európsky parlament dnes definitívne rozhodol. Poplatky za roaming v Európskej únii ukončia svoju existenciu v našej spoločnosti do Vianoc 2015.

Informoval o tom server Omediach.com.

Pôrod zrušenia roamingu vôbec nebol jednoduchý. Schváleniu prechádzal zdĺhavý legislatívny proces. Vďaka legislatíve, ktorá sprevádza toto zrušenie by sa mal vytvoriť jednotný trh v oblasti telekomunikácií, ktorý je tiež známy ako „prepojený kontinent.“

„Takmer všetci dennodenne využívame mobilné a internetové pripojenia. Mali by sme vedieť, čo kupujeme, nemali by sme byť okrádaní a mali by sme mať príležitosť zmeniť názor. Spoločnosti by mali mať možnosť poskytovať služby všetkým ľuďom a toto nariadenie im to umožní. Je to výhodné pre všetky zúčastnené strany,“ povedala podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová.

Server Omediach.com ďalej informoval, že okrem zrušenia roamingu je súčasťou balíčka aj zaručenie otvoreného internetu (tzv. Net neutrality) prostredníctvom zákazu blokovania obsahu, koordinácia pri udeľovaní práv na využívanie frekvenčného spektra pre bezdrôtové pripojenie, zvýšenie transparentnosti zmlúv o poskytovaní internetu a širokopásmového pripojenia a uľahčenie zmeny poskytovateľa služieb.

Posledné rozhodnutie teraz stojí na pleciach členských štátov, ktoré sa ohľadom novej legislatívy majú vyjadriť do konca roka 2014.