Úvod Novinky POZOR: Sťahovanie filmov a seriálov je od včera na Slovensku nelegálne, hrozí...

POZOR: Sťahovanie filmov a seriálov je od včera na Slovensku nelegálne, hrozí takýto trest!

665

Všetci z nás vedia, že nelegálne sťahovanie filmov, alebo seriálov nie je etické a pravdepodobne aj nelegálne. O tom, že sa skutočne jedná o nelegálny akt, aj v prípade, že si dané dielo sťahujete len pre osobnú potrebu nás presvedčila európska legislatíva a smernica 2001/29/ES.

Informoval o tom server DSL.sk.

Ten ďalej poznamenal, že prispôsobiť sa bude musieť aj slovenský autorský zákon, čo potvrdil právnik Martin Husovec z European Information Society Institute. Výklad je záväzný už od štvrtka, t.j., od 10.4.2014.

Za „vypirátený“ obsah sa považuje akékoľvek dielo, na ktoré vám nedal právo vydavateľ, alebo samotný autor. Znamená to teda, že nelegálne sťahovanie filmov, hudby či seriálov, ktoré bolo doteraz na Slovensku považované za tolerovateľné sa definitívne stalo nelegálnym.

Ak sa rozhodnete sťahovať veľkom, majte na vedomí, že pri spôsobení škody minimálne 26 600€ autorský zákon stanovuje trest odňatia slobody s minimálnou sadzbou 1 rok, pri škode presahujúcej 133 tisíc eur sa už jedná o zločin, ktorý prichádza s trestom minimálne 3 roky.