Úvod Dohady Google možno vyrobí Nexus smartfón za 100 dolárov

Google možno vyrobí Nexus smartfón za 100 dolárov

35

Keď Google začal experimentovať s radom zariadení Nexus, nikto netušil, aký hit sa z týchto smartfónov a tabletov nakoniec stane. Po viac než piatich rokoch sa americkému technologickému gigantovi podarilo vtesnať high-end hardvér do telefónu, ktorý bol v čase vypustenia o stovky eur lacnejší, ako jeho konkurencia.

Informoval o tom server Pocketnow.com.

Po predstavení zariadení ako Motorola Moto G a Nokia Lumia 630 to však vyzerá tak, že množstvo ľudí nechce najvýkonnejší hardvér, ak tým ušetrí ešte viac peňazí. Preto možno čoskoro príde na trh kvalitný smartfón so slabšími špecifikáciami a čistým Androidom za cenu, ktorá nepresiahne 100 dolárov, resp. eur.

Čo môžeme od tak lacného zariadenia očakávať? No, pravdepodobne nič moc. Google by však rozhodne nevypustil nekvalitný telefón. Ak sa teda stoeurový Nexus stane realitou, bude mať kvalitnú (pravdepodobne plastovú) konštrukciu a najnovšiu verziu Androidu. Momentálne však nie je jasné, kto ho vyrobí.

Lacný Nexus pravdepodobne využije procesor od spoločnosti MediaTek, ktorá sa už dlhšiu dobu snaží vyvrátiť dogmu že MediaTek je lacnejšia a nekvalitnejšia verzia Qualcommu. Google by zakomponovaním tohto čínskeho čipsetu rozhodne spoločnosti pomohol získať kredit aj mimo Ázie.

Každopádne, Nexus smartfón za 100 dolárov/eur by sa nakoniec mohol stať veľkým trhákom. Čo si o tom myslíte vy?