Úvod Novinky Google YouTube má elitný tím ľudí, ktorí hľadajú a vymazávajú videá

YouTube má elitný tím ľudí, ktorí hľadajú a vymazávajú videá

2

Väčšina bežných používateľov obľúbenej služby YouTube vie označiť video len ak je jeho obsah vyslovene nevhodný a to len jedno po druhom. Podľa posledných správ, o ktoré sa s nami podelil server The Wall Street Journal však existuje aj skupinka „elitných označovačov nevhodného obsahu,“ ktorý naraz môžu označiť až 20 videí, ktoré putujú rovno do centrály, kde ju posúdia prednostne.

Ďalšia správa pochádza zo servera The Financial times, ktorá za takýchto elitných označovačov obsahu identifikovala britské úrady, ktoré YouTube prehliadajú deň čo deň, pričom vyhľadávajú videá s extrémistickou propagandou. Túto informáciu dnes upresnil The Wall Street Journal, ktorý priblížil, že vláda do tohto programu nie je zapletená až tak hlboko, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Tých, ktorým YouTube verí je asi 200. Tento zoznam je zložený z firiem a jednotlivcov. Vládne organizácie zaberajú menej ako 10 týchto miest. Drvivú väčšinu tvoria „jednotlivci, ktorí trávia veľa času označovaním obsahu, ktorý môže porušovať Pokyny pre komunitu YouTube.“ Ak by sme to mali zhrnúť, Google vybral niekoľko sto jednotlivcov, ktorí sa im osvedčili v nahlasovaní obsahu, ktorý porušuje ich pravidlá. „Vytvorili sme systém, ktorý je založený len na pozvánkach, pričom vďaka nemu dostanú užívatelia, ktorí preukázali oddanosť v nahlasovaní nevhodného obsahu pomôcky, ktoré im pomôžu túto rolu plniť oveľa efektívnejšie,“ vyjadril sa Google pre Financial Times. Vlastní zamestnanci YouTube pritom obsah prezerajú nahlásený obsah 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

 

Až 90 percent videí, ktoré nahlásia elitní nahlasovači je vymazaných, alebo nejak inak obmedzených

 

Takéto nahlásenia by mali byť brané vážne, veď až 90% z nich je vymazaných, alebo ich YouTube nejakým spôsobom obmedzí. Jedná sa teda o oveľa vyššiu úspešnosť, než čo sa týka videí nahlásených bežnými ľudmi. Jedno je však jasné, Google má posledné slovo a právo na to vymazať zo svojej služby všetko, čo sa mu nepáči. Rovnaké právo má aj súd, ktorého rozhodnutie má ešte väčšiu váhu, než rozhodnutie Google.