Úvod Novinky Android TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 17. – 23. marca

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 17. – 23. marca

1

Minulú nedeľu sme sa po dlhšom čase rozhodli obnoviť našu rubriku „týždeň v Androide“. Medzi vami, čitateľmi, zožala úspech a preto sme sa rozhodli pokračovať a každú nedeľu vám priniesť výber toho najzaujímavejšieho, čo uplynulých sedem dní prinieslo.

 

[divider]HTC Sense 6 na videu[/divider]

htcone2014fotoaparat

V pondelok 17. marca sme sa dozvedeli ďalšie informácie o HTC M8, Tentokrát o jeho operačnom systéme. Je jasné, že ponúkne najnovší Android 4.4.2 KitKat, nič sme však nevedeli o nadstavbe Sense 6. Tá s objavila na videu, ktoré nájdete v originálnom článku na našej stránke.

 

[divider]Ficko Bird – kradnite melóny[/divider]

ficko1200Fanúšikov návykovej hry Flappy Bird určite potešila jej najnovšia verzia vyrobená Slovákmi pre Slovákov. Ide o Ficko Bird, ktorý tak trochu paroduje nášho pána premiéra. Okrem toho že „letom“ pomedzi fľaše coly kradnete melóny raz za čas počujete aj najslávnejšie hlášky R. Fica. Okolo hry sa na našom portály strhla poriadna diskusia.

 

[divider]Jednotné nabíjačky pre EÚ[/divider]

51Bn1EMHCDLV pondelok ste sa ďalej mohli dočítať o zámere Európskej Únie presadiť do roku 2017 jednotný typ nabíjačiek pre všetky smartfóny. Zatiaľ čo väčšina výrobcov Android a WP smartfónov s tým určite nebude mať veľké problémy, Apple so svojím lightning konektorom, naopak, bude musieť urobiť nejaké tie zmeny.

 

[divider]LG G2 „Compact“?[/divider]

g2miniPo Sony Xperia Z1 Compact sa možno aj ďalšia firma rozhodla vyrobiť menšiu high-end verziu svojej vlajkovej lode. Spoločnosť LG sa totiž snaží získať ochrannú značku na označenie G2 Compact. To môže znamenať, že medzi tri mini verzie LG G2 pribudne ďalšia, tentokrát však trochu drahšia a rozhodne kvalitnejšia.

 

[divider]Android 4.4.2 Kitkat pre Galaxy SIII[/divider]

galaxys3-2V utorok sme sa dozvedeli, že medzinárodná verzia Samsung Galaxy SIII by mohla do konca marca dostať aktualizáciu na najnovší Android. Doteraz sa pritom hovorilo o tom, že KitKat poputuje iba na LTE verziu, ktorá má 2 GB pamäte RAM. Správa však nie je potvrdená a rozhodne by sme sa na ňu nemali spoliehať. Napriek tomu by niečo podobné pravdepodobne zatraktívnilo bývalú vlajkovú loď a možno by sa predalo o pár kusov viac. Zvlášť, keď jej cena už spadla pod 220 eur.

 

[divider]Android Wear[/divider]

10-120018. marec bol na udalosti celkovo veľmi bohatý. Google predstavil nový Android Wear, ktorý prakticky zo dňa na deň zmenil úplne všetko. Už predtým niektoré spoločnosti navrhli vlastný OS pre inteligentné hodinky, napríklad Tizen od Samsungu alebo OS od Pebble, ale Android Wear rozhodne predbehol dobu. Teda, minimálne to tak vyzerá. Uvidíme, či sa Googlu podarí spopularizovať dotykové hodinky natoľko, že sa stanú bežnými spoločníkmi našich smartfónov.

 

[divider]Motorola Moto 360[/divider]

jecasS predstavením Android Wear išli ruka v ruke aj oznámenia dvoch hodiniek, ktoré tento operačný systém budú využívať. Menej zaujímavé sú hodinky od LG, viac sa nám všetkým rozhodne páčili Moto 360 s kruhovým OLED displejom a krásnym dizajnom, ktorý rozhodne viac pripomína klasické hodinky, ako ostatné zariadenia so štvorcovými a obdĺžnikovými obrazovkami.

 

[divider]Útok hackerov[/divider]

pc. vírus19. marca sme sa dozvedeli o masívnom útoku hackerov na servery, ktorý trvá už viac než rok. Pod označením operácia Windigo ručne inštalovali zadné dvierka na servery, ktoré im potom umožňovali na diaľku ovládať všetky zariadenia. Mali prístup ku heslám aj citlivým informáciám. Jediný spôsob, ako „vyliečiť“ napadnutý server je preinštalovať operačný systém. Táto bolestivá procedúra je však bohužiaľ nutná.

 

[divider]LG G2 vs. Nexus 5[/divider]

LG G2 vs. Nexus 5Veľkú hádku rozpútal náš článok, v ktorom sme porovnávali dva úspešné high-end smartfóny minulého roka. Obidva vyrába spoločnosť LG, majú svoju vlastnú fanúšikovskú základňu a po novom aj rovnakú cenu. Rozhodnutie, ktorý smartfón sa viac oplatí, sme nechali na vás. V ankete 231 z vás zvolilo LG G2, no ani Nexus 5 sa nedal zahanbiť a získal 184 hlasov.

 

[divider]Oppo Find 7[/divider]

f7-05 (1)19. marca sme sa dočkali predstavenia jedného z najočakávanejších smartfónov tohto polroka. Ide samozrejme o čínsky Oppo Find 7, ktorý skutočne nepozná kompromisy. Ponúka 5,5″ QHD (2560 x 1440p) displej s rozlíšením 539 ppi, Snapdragon 801, 3 GB RAM a 13 Mpix fotoaparát, ktorý vie vďaka špeciálnej funkcii vyrobiť až 50 Mpix fotku. Prichádza k nám v dvoch verziách, tá druhá ponúkne iba full HD displej Snapdragn 800.

 

[divider]HTC M8 bude mať 16 Mpix foták[/divider]

HTC M8 fotoaparátV stredu sme sa dozvedeli, aký fotoaparát to vlastne HTC M8 má. Vieme, že na zadnej strane sú dve šošovky, no nevedeli sme o nich prakticky nič. Vyzerá to tak,  že nová vlajková loď nás ohromí 16 Mpix primárnym a 4 Ultrapixelovým sekundárnym senzorom, zatiaľ čo na prednej strane zariadenia sa na nás bude pozerať nadštandardný 5 Mpix fotoaparát.

 

[divider]HTC M8 na fotkách[/divider]

5Pri HTC M8 zostaneme aj naďalej, pretože 20. marca sa objavil na fotografiách spolu s ďalšími vlajkovými loďami popredných výrobcov smartfónov. Čo sa týka dizajnu, HTC nás už vážne nemá ako prekvapiť. Jedine že by šlo o kamufláž obrovských rozmerov a Taiwanský výrobca nám nakoniec predstaví niečo úplne iné. :) Pravdu sa dozvieme v utorok.

 

[divider]Google pracuje na bezpečnosti[/divider]

gmailikonkaPo odhalení rozsiahlych aktivít NSA a ďalších agentúr spojených so špehovaním občanov a porušovaním práva na súkromie začal Google pracovať na zvýšení bezpečnosti svojich systémov a služieb. Začal tým, že zašifroval komunikáciu cez Gmail medzi dátovými centrami. Našu emailovú komunikáciu už teda nikto nepovolaný nebude môcť špehovať. Dúfajme, že niečo podobné už čoskoro zavedú aj ďalšie firmy.

 

[divider]Samsung – Špecialista na reklamy[/divider]

samsungreklama2Samsung má na konte už niekoľko podivných, dá sa povedať že až dementných reklám. Stačí si spomenúť na reklamné spoty na hodinky Galaxy Gear. Najnovšie sa juhokórejská spoločnosť rozhodla trochu poštekliť svoju konkurenciu. Najprv urazila Apple, potom Amazon a ich Kindle no a nakoniec aj tablet Surface od Microsoftu. A to všetko v jednom krátkom videu, ktoré nájdete v originálnom článku na našej stránke.

 

[divider]400 000 Pebble[/divider]

pebble2Ak sa povie inteligentné hodinky, väčšina z nás si vybaví Galaxy Gear, alebo Pebble. Práve druhé menované oslávili 22. marca 400 000 predaných kusov. Na to, že Pebble je iba malý výrobca je toto číslo skutočne obdivuhodné. V roku 2014 však už pravdepodobne lídrom nebude, keďže do tohto sektoru zavítal Google so svojím operačným systémom Android Wear. Hodinky s iným OS tak pravdepodobne budú hrať už len druhé husle, presne tak ako to je pri smartfónoch (Apple nerátame).

 

[divider]Ako nabíjať batériu?[/divider]

nabijanieVčera sme vám dali 10 tipov, ako nabíjať batériu tak, aby vydržala čo najdlhšie. Zmietli sme tak zo stola všetky povery a hlúposti, ktoré raz za čas zazvonia na schránku vášho e-mailu a neodbytne vás otravujú zaručenými radami, ako zlepšiť životnosť bateriek v mobiloch. Naše tipy nájdete v originálnom článku na AndroidPortale.

 

[divider]Sony Xperia Z2 Tablet už v predaji[/divider]

Xperia Z2 TabletNakoniec sme vás informovali o tom, že Sony Xperia Z2 Tablet predstavený na MWC 2014 už prichádza na trh. V pondelok bude dostupný vo Veľkej Británii. Za základný 16 GB wifi model zaplatíte 479 eur, 16 GB LTE vás vyjde na 598 eur. Tento high-end tablet okrem špičkových špecifikácií ponúka aj odolnosť voči vode a prachu (IP 68).

Toto boli najzaujímavejšie udalosti uplynulého týždňa. Na ďalšie zhrnutie sa môžete tešiť už o týždeň v nedeľu.