Úvod Výrobcovia Huawei To najlepšie z MWC 2014

To najlepšie z MWC 2014

1

MWC 2014sa skončil a nastal čas zrekapitulovať si tento, jednoznačne veľmi zaujímavý a úspešný ročník. Po ťažkom týždni je príjemné posadiť sa a začať písať článok o tom najlepšom, čo nám MWC tento rok prinieslo. Pred tým, než tak urobím, sa však chcem trochu vrátiť v čase a zaspomínať si.

Spraviť výber toho najlepšieho z MWC 2014 je dnes veľmi ťažké. Tento rok sme videli obrovské množstvo konzumnej techniky a zoznam všetkých zariadení, ktoré by si tu zaslúžili aspoň zmienku je veľmi dlhý. Prekvapila nás napríklad spoločnosť Huawei, ktorá otvorene vyzvala Google a jeho Nexus 7 na súboj. Nadšení sme boli aj zo zariadení z radu Xperia Z od Sony. Veľký rozruch urobil HTC so svojimi smartfónmi strednej triedy, Lenovo rozšírilo portfólio tabletov Yoga o jeden high-end kúsok, tiež predstavilo smartfón s 5,3″ displejom, nie práve oslnivými špecifikáciami, ale za to neuveriteľnou 4 000 mAh batériou, čínska spoločnosť ZTE vylepšila minuloročný Grand Memo, no a nakoniec nás rozhodne zaujal fínsky výrobca smartfónov so svojimi Nokiami z radu X.

MWC bolo tiež miestom, kde sa to len tak hemžilo mobilnými procesormi. Zaujímavé kúsky predstavil MediaTek, Intel a Qualcomm, Spoločnosť SanDisk nám ukázala, že do MicroSD karty sa dá vtesnať aj 128 GB dát. To využijete napríklad pri novej vlajkovej lodi Samsungu, Galaxy S5. e-Späťka okrem iného prišla aj so zaujímavým príslušenstvom v podobe inteligentných hodiniek Gear 2, Gear 2 Neo a fitness náramku Gear fit s krásnym zahnutým Oled displejom. Úplne nakoniec nie je možné nespomenúť jedno z najväčších prekvapení celého mobilného kongresu, nový YotaPhone s high-end špecifikáciami a samozrejme dvoma displejmi. Je neuveriteľné, aký obrovský skok vpred sa ruskému tímu stojacemu za týmto zariadením podaril.

Poďme sa teda detailnejšie pozrieť na výber najlepšieho, čo sme podľa môjho názoru na MWC videli.

 

Sony Xperia Z2

Ak by ste sa ma pred týždňom opýtali, od ktorého zariadenia očakávam najmenej, jednoznačne by som vybral Sony Xperiu z2. Bohužiaľ je to tak. Občas však je lepšie nemať žiadne očakávania. Mne osobne sa to rozhodne vyplatilo a spoločnosť Sony ma príjemne prekvapila.

Musím sa priznať, že pred predstavením Xperia Z2 som bol skeptický. Veď čo by stihol japonský výrobca vymyslieť za tých pár mesiacov od predstavenia Xperia Z1. Na moje veľké prekvapenie za zlepšilo úplne všetko. Na papieri to tak síce nevyzerá, ale Xperia Z2 je rozhodne veľký krok vpred, aj keď vlastníkom predchádzajúceho modelu sa možno neoplatí upgradovať svoj telefón.

Je ťažké vybrať najväčšiu zmenu, a tak som sa rozhodol, že spomeniem naraz dve. Sú nimi displej a dizajn. Tieto dve veci totiž spolu úzko súvisia. Zatiaľ čo displej nám narástol o 0,2″ (a mimochodom je to konečne IPS panel), nová Xperia sa tak trochu zmenšila. Je užšia a tenšia no zároveň o dva a pol milimetra vyššia (tiež o 7 gramov ľahšia).

z2ofic

Xperia Z2 samozrejme prichádza s odolnosťou voči vode a certifikáciou IP 68. Spoločnosť Sony mala v predvádzacej miestnosti poruke malé akvárium, v ktorom ste mohli vodeodolnosť vyskúšať.

Ďalšie vylepšenie sa týkalo fotoaparátu. Niekto sa nad tým môže pozastaviť, veď Xperia Z2 ponúka rovnaký 20,7 Mpix senzor. Skutočná mágia sa však odohrala niekde celkom inde. Sony konečne vylepšil svoju aplikáciu na fotenie. Predtým ste mohli plný potenciál využiť iba pri fotení s pomerom strán 4:3 a pri posune na 16:9 už ste mali k dispozícii iba 8 Mpix. To sa zmenilo a Xperia Z2 po novom ponúka 15,5 Mpix. Významnými zmenami prešlo aj natáčanie videa. Rovnako ako Galaxy Note 3 je s novou Xperiou možné natáčať 4K obsah. Čerešničkou na torte je procesor Snapdragon 801, ktorý umožňuje až o 45% rýchlejšie spracovanie videa. So všetkými týmito vylepšeniami je fotoaparát v Z2 jasne lepší, než ten v Xperii Z1.

Nakoniec nemôžem nespomenúť aj stereo reproduktory, ktoré sú umiestnené na prednej strane zariadenia. Reproduktory boli vždy slabinou vlajkových lodí od Sony. Kvôli odolnosti voči vode a prachu musela byť použitá špeciálna ochranná blana, ktorá rozhodne kvalite zvuku a hlasitosti nepomohla. Tá však bola vylepšená a stále platí, že dvaja spravia viac, než jeden.

Na tomto videu je 16 dôvodov, prečo je Sony Xperia Z2 lepšia, než jej predchodkyňa.

 

Huawei MediaPad X1

Áno, čítate správne. Jedným z najväčších príjemných prekvapení MWC 2014 bola spoločnosť Huawei, ktorá nám priniesla jeden z najzaujímavejších 7″ tabletov, aký som kedy videl. Ak by som ho mal popísať dvoma slovami, využil by som tieto: „najvyššia trieda“. Ak iba jedno, tak: „nekompromisný“. Skutočne. Aj v dnešnej dobe, keď je konkurencia naozaj obrovská sa nedá nájsť jediné zriadenie, ktoré by nemalo slabé stránky. MediaPad X1 má však k ideálnemu zariadeniu najbližšie. Teda, ideálnemu vo svojej triede.

Huawei svoju vlajkovú loď medzi malými tabletmi vybavil nádherným full HD (1 920 x 1 200) IPS LCD displejom. V tomto smere je teda ťažké sťažovať sa. Zaujímavý je aj dizajn zariadenia. MediaPad X1 je najtenší tablet na svete. So svojimi 7,18 mm hravo schová do vrecka aj iPad Mini s Retina displejom alebo svojho najväčšieho konkurenta, Nexus 7 (2013). Narozdiel od Nexusu však ponúkne veľkú, 5 000 mAh Li-Polymérovú batériu a pre mňa naďalej zostáva záhadou, ako sa im ju podarilo vtesnať do tak malého tela.

MediaPad X1

Pod kapotou MediaPad-u tiká štvorjadrový 1,6 GHz procesor s jadrami Cortex-A9 a GPU Mali-450. Tejto dvojici sekundujú 2 GB pamäte RAM. Fotiť môžete s 13 Mpix zadným alebo 5 Mpix predným fotoaparátom a spoločnosť Huawei nezabudla pri každej príležitosti pripomenúť, že nikto z konkurencie nemá taký kvalitný predný foťák.

Celá táto krása váži neuveriteľných 239 gramov, čím sa bez problémov môže porovnávať aj s niektorými väčšími smartfónmi. Pravdepodobne najväčšou konkurenciou je pre Huawei paradoxne phablet Sony Xperia Z Ultra s lepším procesorom, približne rovnakou cenou a odolnosťou voči vode a prachu. MediaPad X1 sa bude predávať za 399 eur čo sa môže zdať za 7″ tablet dosť veľa, ale netreba zabúdať, že poslúži aj ako telefón. Dokonca má aj reproduktor na telefonovanie a slot pre SIM karty.

 

Lenovo S860

Na MWC ma neprekvapili iba vlajkové lode známych alebo aj menej známych výrobcov. Jednoznačne veľa zaujímavých zariadení predstavil aj čínsky výrobca Lenovo. Okrem dizajnovo nevšedných tabletov Toga ma zaujal aj smartfón Lenovo S860. Tento 5,3″ phablet mieri medzi strednú triedu, od svojej konkurencie sa však odlišuje tou najdôležitejšou vecou.

Veľa ľudí stále plače, že ich smartfón nič nevydrží a že výrobcovia sa dostatočne nesústredia na baterku. Práve pre nich je určený Lenovo S860, ktorý bude svojimi slabšími špecifikáciami a 4 000 mAh batériou určite vyhovovať. Navyše k nám prichádza s kvalitnou hliníkovou konštrukciou, takže sa len tak ľahko nerozbije. Zaujímavý je aj 5,3″ HD (1280 x 720p) displej, štvorjadrový procesor Snapdragon 400 taktovaný na 1,3 GHz, až 2 GB RAM a relatívne kvalitný 8 Mpix fotoaparát.

s860
Nie je to teda delo, ale rozhodne je to jedno z najzaujímavejších zariadení strednej triedy. 4 000 mAh jednoducho vypáli rybník všetkým ostatným výrobcom. Asi jediný fakt ktorý odradí od kúpy môže byť cena. Tú momentálne nepoznáme. No ak pre vás bude príliš vysoká, siahnite pokojne po Motorole Moto G, ktorá sa vo výdrži umiestňuje na predných priečkach.

 

Samsung Gear Fit

Na podujatí Unpacked 5″ spoločnosť Samsung predstavila veľmi zaujímavý produkt s názvom Gear Fit. Oficiálne sa radí medzi fitness náramky, avšak dokáže toho oveľa viac. Beží na operačnom systéme Tizen a dá sa spojiť s niektorými zariadeniami radu Galaxy.

Gear Fit disponuje krásnym 1,84″ Oled displejom, krotý je príjemne zahnutý, a tak na ruke vyzerá menší. Displej má rozlíšenie 432 x 128 pixelov a radí sa medzi najkrajšie displeje na tomto type zariadení. Batéria vo vnútri vydrží poháňať náramok tri až šesť dní, vo veľkej miere to však závisí na využívaní náramku.

Gear Fit okrem fitness funkcií, ktoré si popíšeme za chvíľu, disponuje aj niektorými funkciami, ktoré sú vlastné skôr pre inteligentné hodinky. Môžete pomocou neho prijať či zrušiť hovor, na zápästie dostávate notifikácie a podobne. Oproti hodinkám Galaxy Gear je Gear Fit dosť „hlúpy“. Nemá fotoaparát, mikrofón, ani reproduktor. Na druhej strane ho  však veľmi dobre využijete pri športe.

Že je tento fitness náramok skutočne určený na fitness dokazuje aj merač tepovej frekvencie srdca. Túto funkciu rozhodne využijete. Ďalej samozrejme počíta kroky, kalórie, meria vám dráhu, ktorú ste zabehli, prípadne radami pomáha pri zostavovaní tréningu a jedálničku vďaka integrovanej aplikácii S-Health.

Gear Fit jednoznačne ukazuje cestu, ktorou by sa mali fitness náramky uberať.

Gear Fit
 

128 GB MicroSD pamäťová karta

Pamätám si na svoj prvý počítač. Bol veľmi dobrý a stál okolo 40 000 korún.. So svojou 256 MB pamäťou RAM a boh vie akým procesorom by už však v dnešnom svete veľa nevydržal. Zaujímavý bol však jeho úložný priestor, na tú dobu neuveriteľných 40 GB vystačilo na všetko.

Keď som prvýkrát v roku 2004 videl MicroSD kartu, bol to pre mňa šok. Do tohto že sa vojde 128 MB? Tento údiv mi dostal až dodnes, s tým rozdielom, že o desať rokov neskôr si môžem za dve stovky kúpiť 128 GB kartu. To je tisíckrát viac!

Spoločnosť SanDisc sa na MWC opäť predviedla. 128 GB je pre telefóny strašne veľa priestoru a vývojári by asi mali popracovať na väčších aplikáciách, aby sme mali dôvod si tento zázrak kúpiť. Dúfajme však, že dovtedy cena aspoň trochu klesne.

Ach, kde sú tie časy, keď som mal vo svojej Nokii 7,84 MB voľného priestoru? Našťastie už nenávratne preč…

sandiskmicrosd

 

Tak, toto je môj výber piatich najlepších produktov, ktoré boli predstavené na MWC 2014 v Barcelone. Tento ročník bol veľmi kvalitný a nastavil latku poriadne vysoko. Dúfajme, že nasledujúci ho ešte prekoná.

Ktoré zariadenie sa na MWC 2014 najviac páčilo vám?