Úvod Konkurencia Apple Phablet iPhone 6 sa bude podobať na iPhone 5C

Phablet iPhone 6 sa bude podobať na iPhone 5C

1

Vposlednom čase po internete koluje veľké množstvo neoficiálnych správ o novom iPhone. Apple očakáva, že najnovšieho modelu tohto ikonického smartfónu sa predá viac než deväťdesiat miliónov, teda, toto číslo platí iba pre tento rok. Predaje budú pokračovať aj ďalej. Každopádne to bude zaujímavé.

Prvá klebeta sa týka samotného predstavenia dlho očakávanej ôsmej (2G, 3G, 3GS, 4, 4S, 5, 5S, 6) generácie iPhonu. Je celkom možné, že sa ho dočkáme už koncom druhého alebo úplne na začiatku tretieho kvartálu 2014. Ďalej sa pošepkáva hneď o dvoch verziách šestky, tak, ako to bolo minulý rok. Miesto predstavenia „lacnej“ verzie ktorá vlastne ani nedávala zmysel a Apple na nej pravdepodobne prerobil by sme sa ale mohli dočkať phabletu.

Americký technologický gigant je v tomto smere strašne konzervatívny. Steve Jobs počas svojho života presadzoval 3,5″ displeje a ľahké ovládanie pomocou jednej ruky. Trh sa však za posledné roky zmenil a ani štyri palce už fanúšikom Apple nestačia. Pýtajú si niečo väčšie.

Apple si uvedomuje dôležitosť väčších displejov

Niet sa čomu čudovať, veď smartfóny dnes používame oveľa intenzívnejšie, ako v roku 2007. Sú určené na surfovanie na webe, pozeranie videí, sledovanie sociálnych sietí, chatovanie a na tieto aktivity sa pekná veľká obrazovka priam núka. Phablety sa podarilo spopularizovať Samsungu vďaka svojim zariadeniam z radu Note, neskôr sa pridali ďalší výrobcovia a dnes už hranica medzi veľkým telefónom a malým tabletom neexistuje. Aký je rozdiel medzi Nexusom 7 a Xperiou Z Ultra?

Niet sa prečo čudovať, že na túto pôdu vstupuje aj konzervatívny Apple. Občas jednoducho treba držať krok a revolúciu si nechať na potom. Či je to dobré rozhodnutie ukážu až nasledujúce roky. Ak si nahryznuté jablko dokáže udržať punc exkluzivity, ostatní výrobcovia budú aj naďalej iba závistlivo zazerať.

Priamy dopad aj na dianie v Android ekosystéme

Ako by mal teda nový phablet od Apple vyzerať? Isté zdroje hovoria, že preberie dizajn iPhonu 5C. Miesto zadného krytu vyrobeného z plastu (polykarbonátu…) však ponúkne hliníkovú jednoliatu konštrukciu nafarbenú na červeno, zeleno, modro, bielo, či čierno. Taký phablet by teda ulahodil oku, no kov mu čo-to pridá na prémiovosti.

Ako to nakoniec bude zistíme až na oficiálnej konferncii. Phablet od Apple by však určite poriadne zamiešal karty aj medzi zariadeniami s Androidom a Windowsom a tak je dôležité, aby sme ohľadom tejto tematiky nestratili prehľad ani tu, na AndroidPortal.sk.