Úvod Novinky Nokia X oficiálne: Keď sa Android a Windows Phone spoja v jedno

Nokia X oficiálne: Keď sa Android a Windows Phone spoja v jedno

15

Je to tu. Nokia X bola oficiálne predstavená a nová kreácia fínskeho výrobcu sa aj napriek odkúpeniu Microsoftom začne predávať už čoskoro. O Nokii s Androidom sa špekulovalo nejaký ten čas, no až dnes sme konečne zistili všetko, čo sa zistiť dalo.

Nokia totiž predstavila hneď tri modely, Nokia X, X+ a XL. Všetky tieto modely pritom kopírujú dizajn podobný radu Lumia, pričom všetky odnože Nokia X sú vďaka svojim špecifikáciám a konečnej cene určené pre čo najväčší počet ľudí.

Nokia XL ponúka 5 palcový displej a stáť bude 109€, Nokia X+ ponúkne 4 palcový displej a stáť bude 99€ a nakoniec Nokia X bude dostupná za 89€, no tá do Európy bohužiaľ nezavíta.

nokia_X_zelena_1020

Nokia so svojimi novými telefónmi spravila to, čo spravil Amazon so svojimi tabletmi. Do telefónu síce nahrali Android, no ten je modifikoaný až do takého štádia, že sa viac podobá na Windows Phone, než na Android. To znamená, že Nokia X nemá prístup k službám Google, ako napríklad ku Gmail, Chrome Mapám a ďalším. Android aplikácie však na telefóne budú bežať bez väčších problémov, je však nutné, aby ich len veľmi jednoducho poupravili vývojári a nahrali na obchod s aplikáciami, ktorý bude určený len pre Nokie.

Nokia Lumia 520 s Androidom

Po predstavení bolo každému okamžite jasné, o aký smartfón sa to vlastne jedná. Fínsky výrobca si totiž dizajn smartfónu požičal z Lumia 520 a preto si okamžite vyslúžil prezývku „Nokia Lumia 520 s Androidom.“

Spoločnosť sa zo všetkých síl snažila odladiť softvér pre prácu s čo najnižšími špecifikáciami a tak nakoniec skončili pri 4GB vnútornej pamäti s 512MB RAM, pričom dostupný bude aj microSD slot.

nokia_X_cervena_1020

Podľa výpovedí redaktorov na mieste činu, ktorí si Nokia X stihli vyskúšať však Nokia s Androidom nie je žiaden zázrak. Používateľské rozhranie je údajne zasekané a celý zážitok z používania zariadenia je frustrujúci. Zasekané má byť aj prehliadanie webu, používanie upraveného Facebooku a prakticky všetko, čo sa softvéru týka.

Android 4.4 KitKat snom, Android 4.1.2 Jelly Bean realitou

Časť problému je však zakopaný aj v samotnej verzii Androidu, pre ktorý sa Nokia rozhodla. Ako určite dobre viete, 512MB RAM pri Androide nie je žiadna sláva, čo sa snažil Google vylepšiť v najnovšom Android 4.4 KitKat, ktorý je špecificky upravený tak, aby fungoval aj na zariadeniach s takto nízkou kapacitou RAM. Nokia sa však rozhodla pre Android 4.1.2, ktorý takto samozrejme upravený nie je.

Nokia si je takýchto problémov vedomá, no v rýchlom vyjadrení len stihla poznamenať, že Nokia X ani jej zvyšné verzie nie sú poslednými zariadeniami s Androidom, ktoré má pripravené. Zvyšku by sme sa mali dočkať v priebehu tohto roka.

Čo hovoríte na nový výtvor Nokie? Je to niečo, do čoho by ste investovali svoje peniaze?

Nokia_X_zlta_1020