Úvod Novinky Európsky parlament sa dohodol. Od roku 2015 bude v každom aute GPS

Európsky parlament sa dohodol. Od roku 2015 bude v každom aute GPS

48

Európsky parlament na stredajšom zasadaní schválil návrh, ktorý mu bol predložený ešte v lete minulého roka. Jedná sa o tzv. povinný systém eCall, ktorý v prípade nehody automaticky privolá záchranné zložky.

Systém pritom dokáže nehodu zdetekovať aj sám, pomocou rôznych senzorov, ako napríklad po aktivácii airbagov. Okrem toho by však malo byť dostupné aj manuálne tlačidlo, ktoré bude plniť rovnakú funkciu.

Celý systém má fungovať na základe zaslania presnej polohy pomocou GPS satelitov. Európsky parlament ďalej ako príklad uvádza systémy ako Galileo, EGNOS, GPS a Glonass.

Európsky parlament upozorňuje, že vozidlá pomocou tohto systému nemožno sledovať a určené sú len pre privolanie záchranných zložiek. Systém eCall nie je konštantne pripojený k sieti a preto je odolný voči útokom hackerov. Predpokladá sa, že vďaka novému systému sa podarí zachrániť o 2 500 ľudí viac, než bez neho.

ecall

Ďalej sa predpokladá, že cena za jedno eCall zariadenie by sa mohla pohybovať na hranici 100€. Samotná prevádzka eCall by už mala byť zadarmo, keďže pre svoje fungovanie využíva službu 112.

bmwecall
Umiestnenie prvkov eCall vo vozidle BMW

Nová legislatíva bola v prvom sedení schválená v pomere 485 hlasov za, ku 151 hlasom proti. 151 poslancov sa hlasovania zdržalo. Vítate príchod služby eCall?