Úvod Novinky VIDEO: Vedci vytvorili mikroskopické veterné elektrárne, schopné dobíjať batérie telefónov

VIDEO: Vedci vytvorili mikroskopické veterné elektrárne, schopné dobíjať batérie telefónov

7

Výskumníci z Texaskej univerzity vyvinuli miniatúrne veterné elektrárne, ktoré sú tak malé, že na jedno zrnko ryže sa ich zmestí až desať.

Ak by ste si ich na svoj kryt telefónu nalepili sto a telefón vystrčili von z okna, batériu by ste oživili do niekoľkých minút, tvrdí výskumník J.C. Chiao. Veterné elektrárne, ktoré sú široké 1,8 milimetra vyzerajú krehko, no podľa výskumníkov sú vyrobené z flexibilnej zliatiny niklu, vďaka čomu dokážu odolať aj silnému vetru bez toho, aby sa rozpadli.

[fve]http://www.youtube.com/watch&v=jJI_dwzvztQ[/fve]

Taiwanská zlieváreň WinMEMS získala exkluzívne práva na komercializáciu tohto patentu a konceptu a už dokonca začala pracovať na potenciálnych využitiach.

„Tieto vynálezy sú nutné pre budovanie mikro-robotov,“ ktoré môžu byť využívané ako chirurgické pomôcky či snímacie zariadenia. Ploché panely s tisíckami miniatúrnych veterných elekrární môžu byť použité na stenách domov pre zbieranie energie použitej pre osvetlenie, zabezpečenie či bezdrôtovú komunikáciu.“

Jedná sa o pekný koncept, ktorý konečne priniesol nový nápad k problému, ktorého sa nie a nie zbaviť. Možno nie je ideálny no začať niekde predsa musíme.

Zdroj: University of Texas via The Verge