Úvod Novinky Pozor, nakupovanie cez eshopy sa mení. Na vrátanie tovaru budete mať viac...

Pozor, nakupovanie cez eshopy sa mení. Na vrátanie tovaru budete mať viac času, dobierky s rovnakou cenou!

39

Od čias, keď sme vo veľkom nakupovali maximálne tak cez katalógy uplynul nejaký ten piatok a tak si naša vláda povedala, že je čas na zmenu, aj čo sa zákonov týka.

Máme pre Vás dobré správy, tentokrát z toho skutočne budú profitovať samotní zákazníci a to vďaka zmenám dvanásť ročného zákona.

Nové pravidlá, ktoré budú platiť pri všetkých nákupoch cez internet však musí schváliť parlament a až keď sa tak stane, tak by teoreticky mohli začať platiť od júna tohto roka.

 

Na rozmyslenie po novom až 14 dní

Ak si teraz objednáte z eshopu elektroniku, povedzme nový smartfón, alebo tablet, na vrátenie bez udania dôvodu máte jeden týždeň.

Nový zákon má túto lehotu predĺžiť až na dva týždne, pričom stále platí pravidlo o tom, že zariadenie môžete vybrať z krabičky a používať, pozor si však musíte dávať na to, aby ste ho nepoškodili alebo neopotrebovali.

 

Pri dobierke nebudete znevýhodnení

Jedna z veľkých nevýhod dobierky je fakt, že predajcovia často spoplatnili možnosť dobierky. Je to z toho dôvodu, že je to pre nich nákladnejšie. Podľa nového zákona sa to však zmení.

Po novom si od zákazníka bude predajca môcť vypýtať najviac toľko, koľko zaplatí poštovému doručovateľovi.

Ďalšou skvelou správou je zákaz vyberania poplatkov za platbu kartou, alebo pomocou elektronickej peňaženky, ako napríklad PayPal.

 

Zrozumiteľný formulár

Posledný bod, ktorý spomeniem je formulár na vrátenie tovaru. Ten bude musieť predajca uverejniť na svojom webe tak, aby ho zákazník našiel bez dlhšieho hľadania. Napísali ho pritom úradníci laickým a zrozumiteľným jazykom.

Celkovo sa teda pozeráme na výrazné vylepšenie nakupovania cez internet. Aj keď sa jedná o malé zmeny, sčítajte ich dokopy a zistíte, že cekový výsledok je pomerne razantný.

Zdroj: Ekonomika