Úvod Aplikácie Najlepšie Android aplikácie pre smartfón a tablet

Najlepšie Android aplikácie pre smartfón a tablet

25

 
 

Nový, alebo dokonca prvý Android smartfón či tablet je pre väčšinu z nás veľký zážitok. Prečo by aj nebol, veď sa jedná o nášho inteligentného pomocníka, ktorý toho dokáže oveľa viac, než ten starý, ktorý ste používali doteraz.

Ale ako presne využiť jeho potenciál? V Androide sa dá plného potenciálu dosiahnuť práve vďaka rôznym aplikáciám, o ktorých si dnes čo to napíšeme. Nižšie nájdete tipy, ktoré sú určené pre začiatočníkov, ktorí sa v Androide práve začínajú orientovať.

Uvedomujeme si, že aplikácie nižšie skúsenejší používatelia poznajú a zároveň chápeme, že ku každej z nich existuje alternatíva, ktorú sme nemuseli spomenúť. Ak používate aplikáciu, ktorá sa Vám páči a nie je v našom výbere, kľudne ju odporučte v diskusii pod článkom.

 
 
[column size=one_third position=first ]spotify

SPOTIFY

Spotify je výbornou alternatívou k neustálemu prepínaniu pesničiek na YouTube. Je úplne zadarmo, svojou registráciou pomôžete umelcom, streamovanie Vám bude fungovať aj na mobile/tablete a ešte k tomu všetkému dostanete prémiový účet na 30 dní.

[/column][column size=one_third position=middle ]evernote

Evernote

Evernote je skvelým pomocníkom pre tých, ktorí sú radi organizovaní. Jedná sa o crossplatformovú aplikáciu, čo znamená, že ho spustíte ako na Androide/iOS, tak aj na počítači. Všetky poznámky, úlohy a zoznamy ostanú v bezpečí, keďže sa ukladajú na cloud, ako aj do internej pamäti zariadenia. V prípade, že Vám vyhovujú jednoduchšie aplikácie, môžete vyskúšať Google Keep.

[/column][column size=one_third position=last ]dropbox

DROPBOX

Dropbox je výborná služba, vďaka ktorej si svoje najdôležitejšie súbory, dokumenty či fotky môžete umiestniť na cloud. Hneď ako sa tam spomínané súbory nahrajú, automaticky sa nakopírujú na niekoľko serverov, čím sa znižuje šanca vymazania z dôvodu poškodeného servera. Aplikácia ponúka jednoduché, čisté a hlavne fungujúce prostredie, ktoré je overené niekoľko ročnou prevádzkou.

[/column]
 
 
 
[column size=one_third position=first ]whatsapp

WhatsApp

WhatsApp je komunikačný nástroj, ktorý používa vyše 400 miliónov ľudí po celom svete. Vďaka internetu v smartfóne, či už mobilnom, alebo cez WiFi, môže úplne nahradiť platené správy. Okrem prehľadného dizajnu prináša aj krásnych smajlíkov a možnosť poslať obrázky, video a veľa ďalšieho.

[/column][column size=one_third position=middle ]hangouts

Hangouts

Hangouts je novinka od Google, ktorú predstavili len tento rok na Google I/O (vývojárska konferencia Google). Hangouts nahradil doterajší Google Talk a len nedávno začal kombinovať správy odoslané cez internet (chat v Gmaili, na Google+ atď.) so skutočnými SMS správami. Ak hľadáte aplikáciu typu „všetko v jednom,“ Hangouts by mala byť Vaša prvá voľba.

[/column][column size=one_third position=last ]messenger

Facebook Messenger

Pokiaľ používate Facebook, čo u drvivej väčšiny ľudí platiť pravdepodobne bude, Messenger je neodmysliteľnou súčasťou Vášho zariadenia. Okrem krásneho, sviežeho dizajnu prináša aj príjemné a jednoduché odosielanie správ cez Facebook chat. Stačí len napísať správu a tá sa automaticky odošle na Facebook. Okrem správ však môžete posielať fotografie, video či nálepky.

[/column]
 
 
 
[column size=one_third position=first ]snapseed

Snapseed

Snapseed je aplikácia, ktorú odkúpil samotný Google. Spravil tak preto, že ponúka jednoduchý systém úpravy fotografií, ktorý jednoducho funguje. Stačí swipnúť hore alebo dole a fotografia naberie úplne nový dych, veď to vyskúšajte a uvidíte, aká šikovná pomôcka to je.

[/column][column size=one_third position=middle ]instagram

Instagram

Žijeme v dobe, ktorá je prepletená sociálnymi sieťami. Jedna z nich, ktorú mimochodom vlastní Facebook, je Instagram. Jedná sa o sociálnu sieť, kde svojim kamarátom, či už blízkym, alebo vzdialeným, zdieľate fotografie z bežného dňa. Na tie potom môžu písať komentáre. Tým, že si budete prezerať fotografie iných ľudí, môžete načerpať inšpiráciu, alebo sa dokonca zoznámiť s niekým, koho by ste normálne nikdy nespoznali.

[/column][column size=one_third position=last ]vsco2

VSCO Cam

Aplikácia VSCO Cam je pre Android dostupná len krátko, no okamžite si získala srdcia tisícov Androiďákov. Je to z toho dôvodu, že doteraz bola dostupná len pre zariadenia iOS, pričom na danej platforme slávila obrovský úspech. Či už fotíte fotky, ktoré neskôr dávate na Instagram, alebo len chcete vdýchnuť trochu života do fotiek, ktoré nalepíte na Facebook, VSCO Cam určite oceníte.

[/column]
 
 
 
[column size=one_third position=first ]press

Press

Press je výborná aplikácia pre čítanie vašich obľúbených webov. Jedná sa o projekt, ktorý bol naprogramovaný špecificky pre Android a je to vidieť. Press podporuje niekoľko veľkých RSS služieb ako Feedly, Feedbin a Feed Wrangler. Hneď ako sa v Press prihlásite so svojimi údajmi, prebehne automatická synchronizácia všetkých feedov.

[/column][column size=one_third position=middle ]feedly

Feedly

Feedly je naša najobľúbenejšia služba pre čítanie tzv. „feedov,“ všetkých webov, ktoré sa nám páčia. Okrem počítačovej verzie ponúka aj krásnu mobilnú aplikáciu, ktorú vidíte na obrázku vyššie. Stránky stačí vyhľadať, pridať a začať čítať.

[/column][column size=one_third position=last ]flipboard

Flipboard

Flipboard je veľmi zaujímavý. V podstate plní rovnakú úlohu ako Feedly, no s jedným podstatným rozdielom. Snaží sa totiž imitovať skutočný časopis, kde sú články rozdelené na väčšie a menšie. V prípade Feedly pritom dostanete len zoznam dostupných článkov.
Flipboard odporúčame hlavne na tablete, kde vynikne jeho unikátnosť a nádherné vizuálne prepracovanie.

[/column]
 
 
 
[column size=one_third position=first ]pocket

Pocket

Pocket je služba, ktorá by nemala chýbať nikomu, kto nemá neobmedzený mobilný internet. Vďaka nemu si totiž všetky články, ktoré vás zaujali môžete jednoducho uložiť a prečítať si ich neskôr, aj vtedy, ak už nebudete pripojení k internetu. A tá najlepšia vec? Vďaka bezproblémovej synchronizácii si zaujímavé články môžete „naklikať“ na počítači a po krátkej chvíli sa Vám zobrazia dostupné aj na telefóne/tablete.

[/column][column size=one_third position=middle ]shazam

Shazam

Počúvate rádio, alebo pozeráte film a zrazu pustia super pesničku. Nič nie je horšie, ako nevedieť, ako sa tá pesnička volá. Presne v tomto momente by ste si rýchlosťou blesku mali otvoriť Shazam, ktorý si z pesničky vypočuje len krátky úsek, vďaka ktorému Vám presne povie, o aký evergreen sa jedná. Len ho vyskúšajte, je naozaj presný.

[/column][column size=one_third position=last ]youtube

YouTube

Myslím, že ani nemusíme rozoberať prečo je aplikácia Youtube tak nutná. Videá pozeráme takmer všetci a vďaka výbornej optimalizácii a jednoduchému dizajnu sú YouTube a Android nerozlučnou dvojkou.

[/column]
 
 
 
[column size=one_third position=first ]anydo

Any.Do

Ak ste ako ja a neustále si vytvárate zoznamy toho, čo máte spraviť a čo vás čaká, určite oceníte digitálnu verziu malých farebných lístkov. Any.Do prináša opäť veľmi pekné užívateľské prostredie, jednoduché zadávanie úlohy či zoznamu vecí, synchronizáciu medzi zariadeniami a samozrejme všetky možné nastavenia.

[/column][column size=one_third position=middle ]cal

Cal

Spolu s Any.Do odporúčame aj aplikáciu Cal, ktorá je ladená do rovankého dizajnu. Okrem neho ale prináša výbornú funkcionalitu, bezchybnú integráciu s Any.Do a Google kalendármi a bezproblémový chod. Či už ste vyťažení každodenne, alebo len príležitostne, vďaka kalendáru Cal v tom budete mať prehľad.

[/column][column size=one_third position=last ]g+

Google+

Android smartfón bez Google+ si osobne nedokážem predstaviť. Jedná sa o aplikáciu, ktorá je určená pre správu vášho profilu a čítanie si noviniek z rovnomennej sociálnej siete. Narozdiel od aplikácie Facebooku, je perfektne optimalizovaná, pričom dizajn mení podľa toho, z akého zariadenia ste si ju spustili.

[/column]
 
 
 
[column size=one_third position=first ]swiftkey

SwiftKey

Ó, SwiftKey! Čo by sme si bez teba počali! SwiftKey je bez pochýb najlepšia klávesnica pre Android (subjektívne), ktorú si môžete zakúpiť. Jedná sa o klávesnicu, ktorá nahradí tú obyčajnú, s ktorou prišiel Váš telefón.

SwiftKey pritom dokáže inteligentne predpokladať aké slovo sa chystáte napísať, takže aj keď v ňom spravíte nejakú tú chybičku, klávesnicu to nepomýli a Vám ponúkne to, čo ste mali na mysli. To však nie je všetko, SwiftKey sa stále učí a všetky návrhy slov prispôsobí presne pre vás. Ak si SwiftKey nainštalujete na niekoľko zariadení, tak nemajte strach, vďaka synchronizácii s vašim Google účtom budete mať rovnakú „slovnú zásobu“ na všetkých z nich.

[/column][column size=one_third position=middle ]apex

Apex/Nova Launcher

Spomínam ich oba, keďže výber z nich je skutočne len a len na vás. Mnohí totiž tvrdia, že funkciami a spracovaním sú si Apex a Nova veľmi podobné, a preto nie je nutné rozpisovať každý z nich zvlášť.

„Launcher“ je aplikácia, ktorá úplne zmení vašu domovskú stránku. Ak sa Vám teda nepáči ako vyzerá napríklad taký Samsung Galaxy S4, stačí si nainštalovať Apex alebo Nova Launcher a zrazu sa prostredie telefónu zmení na také, aké vidíte vyššie.

[/column][column size=one_third position=last ]dashclock

DashClock Widget

Pokiaľ vlastníte zariadenie s verziou Android 4.2 Jelly Bean a vyššou, máte šťastie, pretože si môžete nainštalovať tohto výborného pomocníka. DashClock Widget je séria mini-widgetov, ktoré sú umiestnené priamo na lockscreen (uzamykaciu obrazovku). Vďaka nemu získate rýchly prehľad o prijatých hovoroch, SMSkách, emailoch, počasí a mnohých ďaľších. Stačí ho len vyskúšať a nič iné už nebudete chcieť.

[/column]
 
 
 
[column size=one_third position=first ]bsplayer

BSPlayer

Ak sa na svojom zariadení chystáte pozerať filmy, BSPlayer v možnej kombinácii s MX Player Vám určite nesmie chýbať. Nie len, že ponúka sťahovanie titulkov (ak ich potrebujete), ale prehrá takmer všetko a dokonca aj po sieti (pre pokročilých).

[/column][column size=one_third position=middle ]gmail

Gmail

Všetci z nás používajú email (aspoň pevne verím). Je dosť možné, že veľa z vás používa priamo Gmail, teda emailovú službu Google. Ak to tak je, nezabudnite si otvoriť Gmail pre Android. V najnovšej verzii je lepší, než kedykoľvek predtým.

[/column][column size=one_third position=last ]viber

Viber

O niečo vyššie sme spomínali WhatsApp, tak teraz nemôžeme nespomenúť jeho veľkého konkurenta, Viber. Jedná sa o komunikačný nástroj, vďaka ktorému budete podobne, ako v prípade WhatsApp, môcť posielať „SMSky“ cez internet. Okrem toho sa však budete vedieť tomu druhému aj dovolať. Dávajte si však pozor na silu a kvalitu internetu, keďže kvalita hovoru záleží hlavne na ňom.

[/column]
 

Samozrejme, že aplikácií je v Google Play skutočne neúrekom a preto si len stačí vybrať. Pred inštaláciou si ale nezabudnite prečítať komentáre od ľudí, ktorí aplikácie používali. Vyhnete sa tak zbytočnému sklamaniu z nefungujúcej verzie pre váš smartfón.

Veríme, že naše tipy na Android aplikácie Vám spríjemnili a zjednodušili prvé dni s novým telefónom, poprípade tabletom a už teraz sa môžete tešiť na podobný súhrn hier.