Úvod Konkurencia Apple Patentová vojna eskaluje: Firma vo vlastníctve Microsoft a Apple súdi Google

Patentová vojna eskaluje: Firma vo vlastníctve Microsoft a Apple súdi Google

12

Intenzita globálnej patentovej vojny opäť nabrala na sile, keď firma, ktorá je okrem iných vo vlastníctve Microft a Apple, podala na súd podnet proti Google a 7 najväčším výrobcom Android zariadení.

Spoločnosť s menom Rockstar totiž pred dvomi rokmi vyhrala aukciu o 6000 patentov skrachovanej kanadskej technologickej spoločnosti Nortel, ktoré kúpila za $4,5 miliardy dolárov a ktoré sa týkali prevážne mobilných technológií. Ďalším veľkým hráčom v tejto aukcii bol Google, ktorý ponúkol $4,4 miliardy, kým to vzdal. Neskôr však kúpil Motorolu za $12,5 miliardy dolárov, ktorá mala vlastnú truhlicu plnú patentov.

Bolo len otázkou času, kedy Rockstar vyrukuje s týmito patentami, ktoré kúpil od Nortelu. A tak sa aj stalo. Tento týždeň podal Rockstar svoj prvý podnet na súd proti firmám Google, Asustek, HTC, Huawei, LG Electronics, Pantech, Samsung, a ZTE. Pondet bol podaný vo východnom Texase, v oblasti známej favorizovaním žalobcov v prípade patentových sporov.

Patentová vojna cez proxy

Sťažnosť voči Google zahŕňa šesť patentov spojených s použitím reklám vo vyhľadávaní popisujúcich „reklamný stroj, ktorý poskytuje reklamy užívateľovi vyhladávajúcemu požadované informácie na dátovej sieti“. Tieto patenty sa netýkajú zrovna mobilných technológií, no útočia na hlavné ťažisko ziskov Google, na AdWords.

Rockstar súdne napadol aj skupinu výrobcov Android zariadení várkou siedmich rôznych patentov, vrátane tých, ktoré sa týkajú elektronického rozhrania alebo integrovaného centra správ.

Akcionári Rockstaru ale tvrdia, že konzorcium tak koná nezávisle a keďže Rockstar sám o sebe nevyvíja žiadnu výrobnú činnosť, nemôžu sa napadnuté spoločnosti ani brániť protiútokom, ako to spravil Samsung v spore s Apple.

Zaujímavé na celom prípade je, že Rockstar je osobitná entita, takže sa môže súdiť aj so spoločnosťami, s ktorými má jej vlastník uzavreté zmluvy o použití patentov – napríklad Apple a HTC majú podpísanú dohodu o využívaní patentov na 10 rokov. To však HTC neochránilo pred žalobou zo strany Rockstaru. Sony, ako akcionár Rockstar a hlavný Google Android partner je tiež v zaujímavej pozícii.

Patentové spory môžu zabrať až roky kým dôjde k vyneseniu rozsudku a v súčasnosti ani nie je jasné, nakoľko sú patenty, ktoré drží rockstar ako zbrane proti zažalovaným firmám pre ne nebezpečné a bolo by predčasné robiť nejaké závery.

Neviem ako Vám, ale mne sa, keď toto čítam, otvára nožík vo vrecku. Keby radšej svoju energiu upreli smerom vývoja a slušného zisku.

Zdroj: AndroidAuthority