Úvod Návody Čo urobiť keď vám spadne mobil do vody?

Čo urobiť keď vám spadne mobil do vody?

72

Každý používateľ mobilného telefónu mu venuje ako takú pozornosť. Samozrejme venovaná pozornosť priamo úmerne stúpa s cenou zariadenia a naopak, klesá s dĺžkou doby vlastnenia. Či chceme alebo nie, občas sa nám stane, že nám zariadenie jednoducho vypadne z ruky či už kvôli našej „šikovnosti“ alebo vplyvom iných okolností (drgnutie srdečného známeho). Pri bežnom páde to odnesie maximálne displej ale existuje horšia varianta, kedy sa náš mobilný miláčik môže ocitnúť vo vani, v záchode, v mori, v pive, v kaluži niečoho…Ako sa potom zachovať aby sme naše zariadenie ešte mohli zachrániť?

Na prvom mieste je Vaša reakčná doba

Na prvom mieste je určite vaša reakčná doba s akou dokážete zasiahnuť. Jednoducho, čím rýchlejšie smartfón z tekutiny vytiahnete, tým je šanca na jeho záchranu väčšia. Po vytiahnutí mobil rozhodne pevne neuchopte respektíve nestláčajte. Tekutina by sa mohla vplyvom tlaku dostať ešte hlbšie do zariadenia. Ďalší bleskový zákrok hneď po vybratí mobilu z pisoára alebo, trebárs pohára piva je vytiahnuť batériu. Pokiaľ sa vám to podarí behom pár sekúnd existuje šanca na záchranu, pretože sa citlivé elektronické obvody ešte nestihli poškodiť. Ďalej pokračujte odňatím SIM karty, pamäťovej karty a poprípade všetkých krytov. Určite zariadenie hlbšie nerozoberajte, mohli by ste totižto napáchať viac škody ako úžitku a po prípadnom nakopnutí by ste nepochodili v záručnom servise.

NAJNIŽŠIA CENA GALAXY S4:

Následne prístroj jemne osušte savou handrou alebo kuchynskými utierkami. Pozor aby ste tekutinu na povrchu napríklad „nevtreli“ do otvoru na pamäťovú kartu alebo do inej, náchylnej časti zariadenia. Teraz vás čaká deň, dva trpezlivosti. Zariadenie umiestnite do prostredia, ktoré na seba prirodzene viaže vlhkosť. Dobre poslúži krabička s kuchynskou ryžou alebo použite silikagel známy z krabíc od topánok alebo oblečenia. Smartfón s týmito ingredienciami dobre uzavrite do už spomínanej krabičky alebo plechovky.

Telefón môže zachrániť aj obyčajná ryža

Vyhnite sa urýchľovaniu pomocou fénu

Vyvarujte sa urýchľovaču procesu v podobe fénu, pretože horúci vzduch ešte viac zatlačí tekutinu hlbšie do zariadenia kým sa vysuší a vo všeobecnosti veľmi teplý vzduch z fénu môže natrvalo poškodiť hardware. Špekulantom taktiež neodporúčame mikrovlnku. Teda pokiaľ nechcete mať v kuchyni krásne blesky a iskry v cene zničeného mobilu.

NAJNIŽŠIA CENA APPLE iPHONE 5S:

Ak ubehli dva dni plné napätia, zariadenie poskladajte a pokúste sa ho zapnúť. Ak sa rozsvieti displej máte vyhrané a môžete veselo telefonovať, písať a surfovať ďalej. Ak by vám smartfón ale z ničoho nič „odišiel“ ale za pol roka alebo rok, nečudujte sa. Na jemných kovových komponentoch mohla začať prebiehať oxidácia a keď sa rozšíri vypovedajú službu. Ak je váš mobil aj po vysušení nefunkčný nezostáva vám nič iné ako sa obrátiť na predajcu a informovať sa ako to je so zárukou pri utopení alebo si zaobstarať nové zariadenie.

 

Ako pri všetkom, najdôležitejšia je prevencia

 

Ako pri všetkom je najdôležitejšia prevencia. Vyťahujte z vrecka mobil opatrnejšie hlavne keď ste v blízkosti vodných zdrojov ako bazény, kúpeľne a podobne a pokiaľ ste povestní deravými rukami zaobstarajte si napríklad smartfóny typu Sony Xperia Z alebo Samsung Galaxy S4 Active, ktoré sa pýšia vlastnosťou „vodeodolné“.

Zdroje: redakciawhatswithjeff