Úvod Novinky Android 5 najväčších mýtov o Androide

5 najväčších mýtov o Androide

24

Viete čo je FUD? FUD (fear, uncertainty and doubt) je akási stratégia alebo respektíve taktika v oblasti marketingu a predaja, ktorá má za úlohu negatívne ovplyvniť vnímanie konkurenčného produktu alebo služby. Často sme tak svedkami špekulácií či poloprávd o tom či onom produkte čo má za následok rozšírenie množstva nepravdivých mýtov.

Podobne je to aj s operačným systémom Android a medzi širokou verejnosťou panuje niekoľko takýchto mýtov. Samozrejme to nie je len FUD ale aj napríklad strach z niečoho neznámeho (prechod na Android z inej platformy) alebo len nedostatok či už dostupných alebo vyhľadávaných informácií.

Pozrite sa s nami na 5 najväčších mýtov o Androide.

 

Android je komplikovaný

Android nie je komplikovaný. Podľa najnovších čísel z IDC, Android vládne trhu s viac ako 80 percentným podielom a kedy bol naozaj zložitý zrejme by tomu tak nebolo. Steve Ballmer (odchádzajúci šéf Microsoftu) na Web 2.0 Summite v San Franciscu pred pár rokmi povedal:

Naša najväčšia výhoda oproti Androidu je, že nemusíte byť počítačový expert aby ste vedeli používať Windows Phone

htcone17

Pravdou je, že Android bol od začiatku vyvíjaný s dôrazom na intuitívnosť a jednoduchosť, a s každou novou verziou Androidu to je lepšie a lepšie. Väčšina ľudí presedlalo na Android smartfóny z obyčajných mobilov a s integráciou nemali problém. Spomeňte si na svoj prvý Android smartfón. Za akú dlhú dobu ste ho mali v malíčku? Pár hodín? Deň? Maximálne dva?

 

Android potrebuje Task Killer nástroj

Task Killer aplikácie a rôzne nástroje ukončujúce spustené aplikácie a podobne dosahujú v obchode Google Play miliónové čísla stiahnutí a mnoho užívateľov je presvedčených, že práve používaním týchto nástrojov zlepšia výdrž batérie a výkon smartfónu.

6a00d83451c9ec69e201348483cf57970c-800wiNiektoré aplikácie a procesy na Android zariadeniach jednoducho musia a vždy budú bežať na pozadí bez toho či ich Task Killer aplikáciou zlikvidujete alebo nie. Časté používanie takýchto aplikácií paradoxne vedie skôr k znižovaniu výdrže zariadenia na jedno nabitie.

Ak intenzívne používate nejakú takúto aplikáciu, skúste ju jednoducho odinštalovať, nepoužívať a nechať všetko na systém Android. Možno budete prekvapený keď Vám zostane pár percent energie navyše.

 

Android ide ruka v ruke s vírusmi a malvérom

Určite ste v médiách či na webe v minulosti postrehli správy o infikovaní miliónov Android smartfónov zákerným vírusom či malvérom. To, že vírusy a malvér existujú nikto nespochybňuje a mnoho z nich sa snaží napadnúť váš smartfón, no pre bežného používateľa je Android dostatočne zabezpečený.

Za prípadné vírusy či malvér v smartfóne môže v drvivej väčšine používateľ smartfónu a stačí sa jednoducho vyhýbať inštalovaniu podozrivých aplikácií z neznámych zdrojov (mimo Google Play) alebo neklikať na odkazy v mailoch od neznámych odosielateľov a podobne.

Who-can-fight-Android-malware

Eric Schmidt sa na margo tejto problematiky zasmial a povedal:

Android je bezpečnejší ako iPhone, ale v skutočnosti je najslabším článkom bezpečnosti samotný užívateľ

Opäť si zaspomínajte. Kedy naposledy Vám vírus či malvér ukradol osobné údaje alebo poškodil dáta v smartfóne? Nikdy?

 

Android je rovnaký na každom smartfóne

Ďalší z mnohých mýtov. Podľa niektorých je jedno či máte HTC, Samsung, Sony, smartfón za 200 € alebo za 600 €. Všade je rovnaký Android.

Samozrejme v každom takomto smartfóne Android je, ale existuje viac verzií samotného systému, takže v smartfóne z pred dvoch rokov budete mať Android starší ako v súčasnej vlajkovej lodi s novým, vylepšeným systémom.

Najdôležitejší rozdiel je ale aj tak v samotných grafických nadstavbách výrobcov. Sense, TouchWiz, Timescape, čistý Android pri Nexus zariadeniach…Každý výrobca sa snaží odlíšiť vlastnými funkciami, dizajnom a možnosťami prispôsobenia, čo robí zariadenia skutočne inými a potencionálny kupujúci má tak široké možnosti výberu.

Výber_019

Mimochodom, aj za menšie peniaze môžete dostať dobre optimalizovaný, pekný a funkcionalitou zaujímavý smartfón. Motorola Moto G.

 

Lagy a pády systému Android sú výrazne horšie ako u konkurencie

V prvých verziách Androidu sa často poukazovalo na pády systému, nekompatibilitu s aplikáciami a podobne, pričom sa hovorilo o výrazne častejších problémoch ako pri ostatných platformách.

V súčasnosti je Android dobre optimalizovaný a najčastejšie dochádza k pádom aplikácií po aktualizácii systému vzhľadom nato, že vývojári musia často svoje aplikácie pre novší systém prispôsobiť a taktiež aktualizovať.

Pravdou je, že všetky mobilné platformy trpia z času na čas oneskorením či pádom tej alebo onej aplikácie. Rôzne štúdie, ako napríklad tá z Forbes ukázali, že na iOS padajú aplikácie častejšie ako na Androide. O rok neskôr tá istá štúdia ukázala, že na iOS 6 padajú aplikácie menej často ako na Androide Jelly Bean.

Ťažko povedať kde je pravda. Možno niekde v strede. Časť viny za nestabilitu často nesú aj samotní výrobci, ktorí používajú hlavne v lacných zariadeniach, ktoré sa samozrejme dobre predávajú nevýkonný či poddimenzovaný hardware, ktorý pri novšom Androide pracuje na hrane možností.

n5-cierny-biely-2

Dobrý Android smartfón alebo tablet netrpí väčšími oneskoreniami alebo pádmi ako iné platformy. Zdôrazňujeme, že „dobrý“ nemusí nutne znamenať ten s najvýkonnejšou špecifikáciou. Výbornou stabilitou a svižnosťou je známa hlavne Nexus séria zariadení.

Záverom

Vzhľadom na vyvrátenie mýtov a poloprávd sa nesnažíme označiť Android za dokonalý systém. Práve naopak. Každá mobilná platforma má svoje chyby, obmedzenia alebo naopak jedinečné funkcie či možnosti, vďaka ktorým si ich ľudia vyberajú.

Podstatné je, aby bol každý používateľ so svojím smartfónom či tabletom spokojný bez ohľadu na to, či je na ňom logo jablka, zeleného robota alebo okien.

Poznáte ďalšie mýty alebo polopravdy o Androide, poprípade máte iný pohľad na skutočnosti uvedené vyššie? Vaše názory uvítame v konštruktívnej diskusii nižšie.

zdroj: AndroidAuthority
foto: colourunity, redakcia