Úvod Výrobcovia Google Technologické okienko: Snapdragon 800 SoC

[1. diel] Technologické okienko: Snapdragon 800 SoC

29

Čo to je, na čo to slúži, prečo je to uvádzané pri názvoch procesorov a prečo by sme to mali chcieť? Dnes bude reč o systéme, ktorý sa v špecifikáciach zariadenia skrýva pod skratkou SoC, konkrétne o Snapdragon 800.

SoC – System on Chip (Systém v Čipe) je integrovaný obvod, ktorý spája všetky komponenty nevyhnutné k správnemu fungovaniu elektronického systému do jedného čipu. V závislosti na jeho použití vie spracovávať analógový, digitálny alebo zmiešaný signál a zvyčajne zvláda aj rádiovú funkcionalitu na rôznych frekvenciach. Skrátka a jednoducho je to srdce Vášho tabletu, či smartfónu, čip bez ktorého by ste mali len krabičku s displejom.

Hlavnými výrobcami SoC sú firmy, ktoré isto všetci dôverne poznáte, firmy so zvučnými menami ako Intel, Texas Instruments, Apple, Samsung, Qualcomm či Nvidia, ktorých lídrom je v súčasnosti Qualcomm Snapdragon 800. A nie neprávom. Poďme sa teda pozrieť, čo tento malý technologický zázrak dokáže.

Snapdragon 800 a jeho vnútro

800-diagram-960-1012013

Dôvod, prečo je snapdragon 800 tak dobrý, spočíva v jeho vnútre (ako inak?). Obsahuje totiž niekoľko rôznych výpočtových jednotiek, a tak, ako už bolo spomínané, sú všetky esenciálne komponenty smartfónu, alebo tabletu, integrované v jednom čipe. Nachádza sa tu procesor Krait 400 so štyrmi jadrami, grafické jadro Adreno 330, procesor Hexagon QDSP6 pre málo náročné aplikácie, ďalej čip obsluhujúci konektivitu ako je WiFi, USB 3.0 a Bluetooth 4.0 a osobitné čipy pre ovládanie GPS, displeja, foťáku a spracovanie multimédií.

qualcomm-snapdragon-800Zvýšený tok energie týmito čipmi a procesormi pri záťaži vyvoláva zahrievanie, nakoľko supravodivosť (prietok elektrónov s nulovým odporom) sa dá v súčasnosti navodiť len pri nízkych teplotách. A zvýšená teplota výpočty spomaľuje, ako z fyzikálneho hľadiska, tak z hľadiska čipov, ktoré znížia svoj výkon v snahe sa ochladiť, a tým dochádza k plytvaniu energie, ktoré nám ani tak neprekáža z hľadiska ochrany prírody, ako skôr z hľadiska už bežne nedostatočnej kapacity batérie. Kvôli tomu sa snažia výrobcovia vyrábať tieto čipy čo najmenšie a tranzistory, z ktorých je postavený Snapdragon 800, sú veľké len 28nm.

Pre vytvorenie si predstavy, ako malé tieto tranzistory sú, list kancelárskeho papiera je hrubý približne 100 000nm, takže na hranu tohto papiera, ktorú pomaly ani nevnímame, by sme dokázali uložiť približne 3600 týchto tranzistorov vedľa seba. Také vlákno DNA má priemer 2,5nm, takže je len zhruba 11x menšie, ako technológia použitá v čipe Snapdragon 800. Pre porovnanie, pôvodný tranzistor vyrobený v roku 1947 v Bellových laboratóriach bol tak veľký, že bol zostavený ručne, takže pekný pokrok, čo poviete?

Najdôležitejšie funkcie

nokia_lumia_1520_redSnapdragon 800 sám o sebe podporuje nahrávanie aj prehrávanie UHD (4K) videa a fotografie až do 21 megapixelov, takže obmedzenia v tomto smere nie sú problémom čipu. Toto sa ale týka len kódovania a dekódovania obrazu. Rozlíšenie nahrávaného videa, alebo fotografií určuje senzor a praktické rozlíšenie prehrávaného videa zase výstup vykresľovacej jednotky.

Tá v Snapdragon 800 podporuje rozlíšenie až  2560 x 2048 pixelov, Miracast 1080p a externé displeje s 1080p aj 4K rozlíšením, takže filmy budú vyzerať prosto úžasne.

lg-g2-detail

Taktiež konektivita pomocou USB je na vysokej úrovni a podporu v čipe nájde ako vysokorýchlostné USB 2.0, tak USB 3.0, ktoré sme zatiaľ na veľa zariadeniach nevideli, no čo nevidieť sa určite stane štandradom.

A najlepšie nakoniec. Hlavný procesor, srdce celého zariadenia, Krait 400 so štyrmi jadrami pracuje na frekvencii 2,3GHz. Každé jedno jadro. Samozrejmosťou je podpora WiFi najnovšieho štandardu IEEE 802.11ac alebo LTE s rýchloťou až do 150Mb (teoretická maximálna rýchlosť sťahovania necelých 19MB/s). Zariadenia poháňané týmto čipom sú absoulútnou špičkou v rýchlosti mobilného zariadenia a s novou vylepšenou správou spotreby energie by  mal byť najúspornejším čipom určeným pre smartfóny, aký sme doteraz videli.

Kto potrebuje takýto výkon?

Uplne sa ponúka otázka, či je takýto výkon v smartfóne vôbec využiteľný a ak áno, tak kým? Komu by nestačil Snapdragon 600, alebo S4 pro? Otázka určite na správnom mieste. Nebol by Snapdragon 800 lepšie využitý v tabletoch, alebo dokonca v laptopoch? „Určite áno,“ poviete si, ale keď sa pozriete, akým smerom sa uberá vývoj nových aplikácií, možno by ste túto odpoveď prehodnotili.

samsung-galaxy-note-3sony-xperia-z-ultra-detail
Zoberme si aplikáciu, alebo lepšie, hru na tablete a na smartfóne. Väčšina z Vás by určite bez váhania povedala, že tá na tablete bude potrebovať väčší výpočetný výkon. Omyl. Tablety, keďže majú väčší displej, evokujú dojem, že potrebujú aj väčší výkon. To by bola pravda v prípade, keby sme tvrdili, že smartfóny majú 720p displeje a tablety 1080p. Lenže dnes už aj mobily disponujú full HD displejmi a aplikácia je rovnaká aj na tablet aj na smartfón, takže tu ide len o mýtus a ak aj má tablet väčšie rozlíšenie, tak rozdiel nie je tak markantný.

 

My všetci..

google-nexus-5-10312013

Vývoj aplikácií ide dopredu rýchlo a vývoj hardware musí ísť ešte o čosi rýchlejšie. Raz som skúsil pošetriť peniaze a kúpil som si mid-range smartfón. Po necelom roku to moje nervy nevydržali a smartfón sa odobral do kremíkového, no… dúfam, že pekla. Preto by som podobnú chybu už nespravil. Niektorí ľudia experimentujú s lacnejšími telefónmi, ale skôr či neskôr ich budú musieť obmeniť za novšie, pretože ten lacný proste nebude stíhať, a tak v konečnom dôsledku zaplatia viac, ako niekto, kto investuje do high-end telefónu.

Modelová situácia: Nexus sa svojími parametrami a cenou črtá ako ideálny kandidát. Najnovší hardware, aký je dostupný na trhu nebude mať s novými hrami a aplikáciami najmenší problém pravdepodobne ani o rok, možno ani o dva, takže nás bude stáť, povedzme tých 400€ a budeme ho mať dva roky. A tí čo si kúpia mobil za 200€ a budú ho obmieňať každých napríklad 9  mesiacov, preplatia high-end smartfón o niekoľko desiatok, ak nie stoviek eur a okrem toho sa pripravia o zážitok z high-end telefónu. Ako sa kto ale rozhodne, to už záleží na preferenciach každého jednotlivca.

Tento článok je, pevne verím, prvým dielom pravideľného seriálu, kde budem vysvetľovať a popisovať ako fungujú a na čo nám slúžia rôzne výdobytky modernej techniky, štandardy, čo znamenajú rôzne pojmy, atď. Preto by som bol rád za akúkoľvek spätnú väzbu, ktorú necháte v diskusii. Táto rubrika je totiž priamo ovplyvniteľná Vami, čitateľmi, a tak sa Vás pýtam, ktorý deň by ste chceli, aby vychádzala, či Vám vyhovuje rozsah a forma, či chcete články tohto charakteru dlhšie, alebo kratšie, odbornejšie, alebo viac zamerané pre laikov a či by mali zaberať väčší objem údajov, alebo sa viac sústrediť na jednu vec, no viacej do hĺbky. Akékoľvek návrhy, pripomienky a kritika sú vítané. Dúfam, že sa Vám bude rubrika páčiť.

Zdroj: PocketNow