Úvod Smartphony Aktualizácie Samsung KNOX. Práca a súkromie bezpečne oddelené

Samsung KNOX. Práca a súkromie bezpečne oddelené

4

Samsung KNOX je bezpečnostné podnikové riešenie pre smartfóny, kde sa snúbi zabezpečenie firemných dát a súkromie zamestnanca bez toho, aby jedno narúšalo to druhé.

Prvýkrát sa táto technológia objavila nedávno na Samsung Galaxy S4 a umožňuje obchodnému a súkromnému obsahu koexistovať na jedom zariadení. Pýtate sa, ako to funguje? Samsung KNOX je služba, ktorá sa integruje do systému, a ktorá na seperáciu pracovných a súkromných dát používa systém tzv. kontajnerov, čiže akéhosi zaobalenia dát.

img_knox_03

Tento kontajner je oddelené a bezpečné prostredie, v rámci mobilného zariadenia. Má vlastnú domovskú obrazovku, launcher, aplikácie a dokonca aj widgety. Prepínanie medzi obchodným a súkromným využitím sa deje pomocou ikony, bez čakania a bez nutnosti reštartovať zariadenie. Dáta aplikácií v kontajneri sú uplne oddelené od dát mimo kontajneru. To rieši problém s únikom dát, ktorý je spájaný s tzv. BYOD modelom.

Kontajner ďalej používa vlastný systém súborov, ktorý je šifrovaný 256 bitovým AES šifrovaním, čo je veľmi silná šifra a jej prelomenie aj s veľmi vyspelou technológiou by trvalo stovky, skôr tisícky rokov. Okrem toho Samsung KNOX na vyžiadanie ponúka aj Certifikovaného VPN klienta, taktiež so silným zabezpečením (IPSec), pre zabezpečenie dát citlivých vládnych agentúr.

Služba Samsung KNOX je súčasťou ponuky Samsung pre firmy pre smartfóny a tablety. Jej názov sa odvíja od Fort Knox, pevnosti, ktorá je používaná na skladovanie veľkého množstva oficiálnych zlatých zásob, prípadne iných cenín Spojených Štátov.

img_knox_04

Služba je určená pre tri hlavné skupiny používateľov:

  1. Pre IT Manžerov
    „Rozsiahla ochrana firemných dát pred únikom, malware-om a škodlivými útokmi“
    „Pokročilé funkcie Samsung KNOX pre správu a bezpečnosť ju robia ideálnou Android platformou pre firemné nasadenie. A čo viac, Samsung KNOX technológia kontajnerov môže byť použitá na vytvorenie bezpečnej zóny v zariadení zamestnanca pre firemné aplikácie a dáta. Uživateľove osobné aplikácie a dáta zostanú mimo tejto bezpečnej zóny, teda zostanú súkromné. Samsung KNOX ponúka istotu a pohodlie pre IT oddelenia, ktoré sa snažia implementovať a spravovať BYOD stretégiu.“
  2. Pre zamestnancov
    „Použitie vlastných smartfónov na prácu“
    „Samsung KNOX ponúka bezošvú a intuitívnu platformu pre situácie, keď je jedno Samsung zariadenie použité aj na prácu aj na zábavu a kontajner poskytuje užívateľovi istotu, že jeho osobné aplikácie a dáta sú v bezpečí a oddelené od ich pracovného prostredia.“
  3. Pre Partnerov
    „Jednoduchší spôsob na vytvorenie aplikácie spadajúcej do podnikovej sféry“
    „KNOX umožňuje existujúcemu Android ekosystému aplikácií automaticky získať bezpečnosť aplikácií podnikovej sféry pre dáta a prenosy bez nutnosti vyvíjať novú aplikáciu. Taktiež zbavuje vývojárov aplikácií bremena vývoja špeciálnych podnikových funkcií, ako napríklad FIPS-kompatibilná VPN, šifrovanie v rámci zariadenia a firemné Single Sign On (SSO – stačí sa raz prihlásiť a zostávate prihlásený, pozn. red.)“

Služba Samsung KNOX taktiež obsahuje bezpečnostné riešenia Lookout a keby Vás zaujímala viacej do podrobností a angličtina Vám nerobí problém, tak viac si môžete prečítať tu.

Čo si o Samsung KNOX myslíte Vy? Využili by ste, prípadne plánujete využiť takúto službu?

Zdroj: Samsung.com