Úvod Výrobcovia Asus Recenzia Asus MeMO Pad FHD 10 – Dokáže tablet s Intelom prekvapiť?

Recenzia Asus MeMO Pad FHD 10 – Dokáže tablet s Intelom prekvapiť?

6

Full HD displej a x86 procesor. Dokáže Android tablet s Intelom naplniť naše očakávania?

Do recenzie nám tablet Asus MeMO Pad FHD 10 zapožičal e-shop Asus-shop.sk

Asus je jeden z najšikovnejších výrobcov tabletov. Stojí predsa za legendárnou sériou Transformer, ktorá vďaka klávesnici používateľom ponúkla možnosť využiť Android tablet ako netbook. Nemôžme zabudnúť ani na výborné sedem palcové tablety Nexus 7, ktoré sú veľkým hitom až doteraz.

Ako sa mu však darí s 10 palcovými kúskami? Jeho najnovší pokus ohúriť prichádza vo forme Full HD tablet s novým intelom, ktorý stojí len niečo vyše 300€. Dokáže očariť široké publikum? Poďme sa pozrieť.

Špecifikácie

  • Displej: 10.1 palcový Full HD IPS displej s rozlíšeníM 1920 x 1200 pixelov (226ppi)
  • Čip (Wi-Fi verzia): Dvoj-jadrový Intel Atom Z2560 s jadrami o takte 1.6GHz
  • Čip (LTE verzia): Štvor-jadrový Qualcomm Snapdragon S4 Pro s jadrami o takte 1.5GHz
  • Grafický čip: PowerVR SGX 544 s jadrami o takte 400MHz
  • Pamäť: 2GB RAM a 16GB (LTE)/32GB (Wi-Fi) vnútornej pamäti, rozšíriteľnej pomocou microSD slotu
  • Fotoaparáty: 5MPx zadný schopný natáčať Full HD video, 1.2MPx predný
  • OS: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Batéria: 6,760mAh
  • Rozmery: 264.6 x 182.4 x 9.5 milimetra
  • Váha: 580 gramov

V čom je tablet iný od ostatných

intel_atom_z2560

Začnime teda tým, čo z tohto tabletu robí zaujímavú voľbu. Už z nadpisu samotnej recenzie je jasné, že Asu MeMO Pad FHD 10 nie je obyčajný Android tablet. Okrem toho, že ponúka nádherný Full HD IPS displej, ktorému sa budem venovať neskôr je postavený na procesore od Intelu, ktorý bol navrhnutý špeciálne pre Android tablety. Nenechajte sa zmiasť jeho dvomi jadrami s taktom 1.6GHz. Aj napriek tomu, že ich nie je „osem“ ako napríklad pri Samsungu sú výborne prispôsobené pre platformu Android a tak zvládajú aj tie najťažšie úlohy, ktoré na ne hodíte.

To isté musím povedať aj o grafickom čipe PowerVR, ktorý nemal problém ani s najnáročnejšími hrami ako Real Racing 3 alebo Despicable Me 2. Aj napriek tomu, že som sem-tam zaznamenal mierne zaseknutia to nebolo nič, čo by ma odradilo od hrania akýchkoľvek hier na jeho úžasnom displeji, no o tom ešte o čosi pozdejšie.

Vyladenie jadier pre fungovanie systému sa nie vždy odzrkadlí na výkone v benchmarkových aplikáciách, čoho príkladom sú zariadenia Nexus. Ani jedno z nich totiž nezlomilo benchmarkové rekordy, aj napriek tomu, že sú (subjektívne) najrýchlejšie v každo-dennom používaní. Podobné, aj keď nie celkom rovnaké pravidlo platí aj pri novom 10.1 p  alcovom tablete od Asusu. Hovorím to z toho dôvodu, že aj napriek príjemnému výkonu tablet používa vlastnú nadstavbu, ktorá zatiaľ nie je na rovnakej úrovni ako stock Android. Tu však musím poznamenať, že na rovnakej úrovni ako stock Android zatiaľ nie je žiadna nadstavba (rýchlosťou).

Každopádne, pre tých z Vás, ktorí si to, či sa zariadenie oplatí kúpiť alebo nie zakladajú hlavne na benchmarkoch sme pripravili niekoľko testov.

benchmark1 benchmark3 benchmark2

Konštrukcia a hardvérové spracovanie

S konštrukciou Asus zariadení som bol vždy najspokojnejší. Neviem čím to je, no svoje zariadenia dokážu aj napriek lacnejším použitým materiálom pripraviť veľmi kvalitne. Dôkazom toho bol už spomínaný Transformer, či svetoznámy Nexus 7 a Nexus 7 FHD 2013.

asus-memopad-fhd-10-3 asus-memopad-fhd-10-2

Skutočnú silu Asusu však reprezentoval model Asus Padfone 2, ktorý z časti cítiť aj na MeMO Pad FHD 10. Jeho zadný kryt je vrúbkovaný a na dotyk pôsobí veľmi príjemne. Jedná sa o podobný efekt, ktorým disponuje prvá generácia Nexus 7, čím Asus vsadil na osvedčený spôsob aký ohúriť svojich zákazníkov.

Okrem toho sú jeho hraný príjemne zaoblené, čím sa v rukách drží veľmi príjemne aj keď ho používate dlhší čas. Netreba však zabúdať na to, že sa jedná o plast a tak od neho nemôžete očakávať tak prémiový zážitok ako napríklad pri Xperia Tablet Z.

asus-memopad-fhd-10-1 asus-memopad-fhd-10-4 asus-memopad-fhd-10-5

Na zadnej strane sa nachádza jeho 5MPx fotoaparát a po bokoch dva reproduktory. Presne v strede je lesklé logo Asus, pod ktorým sa nachádzajú všetky potrebné údaje, ktoré musia byť zobrazené na každom zariadení.

Na vrchnej strane nájdeme tlačidlo pre vypnutie/zapnutie zariadenia, vedľa ktorého je umiestnený malý otvor, ktorý slúži ako mikrofón. Na pravej strane pritom máme 3,5 milimetrový vstup pre slúchadlá, pod ktorým sa nachádza ovládanie hlasitosti. Na opačnej strane nájdeme micro-hdmi, micro-SD a micro-USD port.

asus-memopad-fhd-10-9 asus-memopad-fhd-10-13

Na prednej strane ďalej okrem displeju nájdeme 1.2MPx fotoaparát, ktorý využijete hlavne pri video-hovoroch, či už cez Skype alebo inú službu, ako napríklad Google Hangouts. Okrem toho sa vo vrchnej časti nachádza logo Asus a samotný displej lemuje celkom hrubý rámik, ktorému som sa však potešil a v ďalšej sekcii Vám poviem prečo.

 

Displej

Asus nový MeMO Pad FHD 10 osadil 10.1 palcovým Full HD IPS panelom s rozlíšením 1920 x 1200 (16:10), ktorého hodnota pixelov na palec sa vyšplhala až na úctyhodných 226ppi. Vďaka zariadeniam ako HTC One, Galaxy S4, či Nexus 10 som sa stal, čo sa displejov týka veľkým fajnšmejkrom. Potvrdil mi to aj nový Nexus 7 (2013), ktorý sme recenzovali len nedávno.

Pri rozbaľovaní nového MeMO Pad FHD 10 som bol preto celkom skeptický, čo sa mi potvrdilo, no zároveň aj vyvrátilo. V prvom rade by som chcel načrtnúť moju osobnú skúsenosť s desať palcovými tabletami. Sú totiž dva druhy okolností, v ktorých ho budete využívať. Prvou je ležérne posedávanie v kresle pred telkou, pri počítači alebo v posteli.

Tou druhou alternatívou môže byť používanie v teréne, či už v škole, na cestách vlakom, autobusom, či autom.

Približne 90% času (ak nie viac) som svoj Nexus 10 používal doma. Na cestovanie bol priveľký a to isté platilo aj pri testovaní MeMO Pad. No a teraz k pointe. Jeho IPS displej nemá až tak dobrý jas, aby ste na ňom niečo pohodlne videli ak sedíte niekde na lavičke v parku. Ako som však spomenul, čas, ktorý som s desať palcovými tabletami strávil v teréne je oproti času strávenom v kresle pred televízorom zanedbateľný.

A teraz ku samotnej kvalite. Vďaka Full HD rozlíšeniu sú webstránky, videá, hry a v podstate všetko, na čo sa pozeráte krásne čisté a ostré. Čo sa farieb týka, tie mi zo začiatku nevyhovovali, no vďaka aplikácii Splendid od Asusu ich nebol problém doladiť podľa vlastného vkusu.

asus-memopad-fhd-10-14

Teraz niečo k spomínaným rámikom. Ak ste niekedy držali 10 palcový tablet, určite mi dáte za pravdu ak poviem, že nie vždy je jednoduché ho držať dlhšie, než pár minút, v niektorých prípadoch pár sekúnd. Nejedná sa totiž o 100 gramové zariadenie. Širšie rámiky Vám dávajú možnosť tablet lepšie, bezpečnejšie a hlavne pohodlnejšie uchopiť bez toho, aby ste aktivovali jeho citlivý displej.

 

Zvuk

Asus MeMO Pad FHD 10 ponúka stereo reproduktory, ktoré sú pre tablet nie len dôležité, no dokonca nutné. Okrem iného používajú exkluzívnu technológiu SonicMaster, ktorá zvuk ďalej vylepšuje. Celkovo sa však jedná o reproduktory, na ktoré sa môžete spoľahnúť, keďže hravo ozvučia aj celú stredne veľkú miestnosť, no zároveň od nich neočakávajte štúdiový zvuk.

 

Softvér

android

K softvéru tomu veľa povedať čo nemám. Tablet beží na Android 4.2.2 Jelly Bean, ktorý je rýchly a stabilný. Asus naň nainštaloval svoju „ľahkú“ nadstavbu s niekoľkými vylepšeniami, ako spomínanou aplikáciou pre doladenie displeja, či šetriča batérie. Okrem toho prerobil aj notifikačnú lištu, do ktorej pridal rýchle nastavenia. Pribudla aj možnosť vytvoriť si niekoľko domácich obrazoviek podľa toho kde sa nachádzate (práca, doma) a zakomponované boli aj tzv. rýchle aplikácie, ktoré podobne ak pri Sony, či Samsungu, plávajú na obrazovke.

aplikacie lista splendid uspornyrezim

 

Batéria

Asus MeMO Pad FHD 10 prichádza s 6,760mAh batériou, ktorá sa snaží, no jej snahu radím medzi slabší priemer. Počas bežného používania, hrania niekoľkých kôl na Real Racing 3, občasného prebehnutia sa s miňónom v Despicable Me 2, facebookovania, twitterovania a mailovania som dosiahol výdrž celého dňa, ktorý v mojom prípade trval od 7 hodiny rannej až do 11 hodiny večernej. Po tejto dobe tablet zhasol ako sviečka pri silnejšom vánku. Táto výdrž sa pri neustálom hraní hier znížila na kratučkých 5-6 hodín, no sa pri displeji s tak vysokým rozlíšením dalo čakať a nie je to nič, čo by ma akokoľvek prekvapilo.

asus-memopad-fhd-10-01 asus-memopad-fhd-10-02

Slovo na záver

Asus opäť narukoval so zaujímavou voľbou pre všetkých tých, ktorí hľadajú veľa hudby za málo peňazí. Aj napriek tomu, že konkurenčným modelom sa v niektorých testoch nevyrovná sa nejedná o slabiny, ktoré by mali ovplyvniť Vaše rozhodnutie. Je jasné, že za viac peňazí sa dajú kúpiť lepšie, výkonnejšie a možno šikovnejšie modely, no to je celá pointa tohto tabletu. Stojí menej než spomínané alternatívy, pričom to najdôležitejšie vybavenie, či už z hardvérového alebo softvérového hľadiska ostalo nezmenené.

memopadfhd10

Vyzdvihnúť musím krásny displej, ktorý skutočne vyzdvihne krásu Androidu a jeho aplikácií, hlavne tých, ktoré sú špeciálne upravené pre tablety. Veľa ľudí kritizuje nedostatok takýchto aplikácií, no z mojej skúsenosti môžem povedať, že najznámejšie a najpoužívanejšie služby (až na Facebook) už svoju aplikáciu majú.

Ak hľadáte lacnejší tablet do školy, do práce, či len k večernému leňošeniu k televízii, Asus MeMO Pad FHD 10 je skvelou voľbou, ktorú veľa známych výrobcov neponúka. Asus MeMO Pad FHD 10 je dostupný v niekoľkých farebných prevedeniach a u oficiálneho predajcu produktov Asus na Slovensku ho nájdete už od 349€.

asus-shop

Asus MeMO Pad FHD 10 nám do recenzie poskytol obchod asus-shop.sk, v ktorom si tento tablet môžete kúpiť už dnes.

Ďalšie odborné recenzie na tablet Asus MeMo Pad FHD 10 nájdete na Recenzie.SME.sk