Úvod Novinky Zaujímavosti Čínske ministerstvo: Google má prostredníctom Androidu priveľa smartfónov pod palcom

Čínske ministerstvo: Google má prostredníctom Androidu priveľa smartfónov pod palcom

0

Zdá sa, že čínskemu ministerstvu nepripadá neustále narastajúci záujem o Android smartfóny na čínskom trhu príliš pozitívny. Pôsobí tak text uvedený v dokumente od čínskeho ministerstva priemyslu a informačných technológií, kde sa, podľa Reuters, píše o veľkej moci internetového giganta Google, ktorý tak má kontrolu nad väčšinou čínskeho priemyslu so smartfónmi prostredníctvom jeho operačného systému Android a diskriminuje lokálnych podnikateľov.

O operačný systém Android má záujem obrovské množstvo výrobcov mobilných zariadení, pretože predstavuje na trhu veľkú konkurenčnú výhodu. Ak ho integrujú do svojho hardvéru, zvyšujú tak svoje šance na poriadny profit.

Autorom vyššie spomínaného dokumentu je výskumne oddelenie čínskeho ministerstva priemyslu a informačných technológií. V tom je uvedené taktiež aj to, že Čína má schopnosť vytvoriť svoj vlastný operačný systém, schopný konkurovať populárnemu Androidu.

Reuters však v svojom článku spomína veľmi zaujímavú vetu „Aj keď je Android otvorený operačný systém, hlavná technológia a technologický vývoj je prísne kontrolovaný Googlom.„, čo znamená, že si vývojári môžu modifikovať Android podľa seba, no cestu a smer hlavnému vývoju samotného systému udáva spoločnosť Google, ktorá má kontrolu aj nad obchodom s Android aplikáciami a hrami, Google Play Store.

Čínska vláda sa bojí Googlu a sily jeho Androidu

Ďalej sa v dokumente, podľa Reuters, nezabudlo spomenúť ani diskriminovanie niektorých čínskych spoločností, ktoré vyvíjajú svoj vlastný operačný systém. Tie sú údajne diskriminované zo strany Google tak, že internetový gigant „schválne“ naťahuje čas, aby poskytol požadovaný zdrojový kód čo najneskôr. Medzi jeho nekalé praktiky má byť zaradené aj používanie obchodných zmlúv na obmedzovanie vývoja mobilných zariadení týchto lokálnych spoločností. Hovorca Google v Číne odmietol túto situáciu komentovať.

Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií nenavrhlo žiadne nápravné alebo preventívne opatrenia, či iný spôsob regulácie. Zverejnený dokument môže ale znamenať potencionálnu hrozbu pre Android do budúcnosti, zatiaľ len na lukratívnom trhu v Číne.

Zdroj: Reuters.com via 9to5google.comcatr.cn
Foto: oneclickroot.com