Úvod Novinky Android Vývojári môžu dostať prístup k Vášmu menu, polohe a emailu vždy, keď...

Vývojári môžu dostať prístup k Vášmu menu, polohe a emailu vždy, keď si kúpite aplikáciu

0

Čo by ste povedali na to, ak by sme Vám oznámili, že vývojári môžu mať prístup k Vášmu plnému menu, Vašej lokalite (Štát, mesto) a emailovej adrese vždy, keď si od nich kúpite aplikáciu. Podľa jedného vývojára sa to na Google Play Store deje aj teraz. Vývojár Dan Nolan, ktorý žije v Sydney ostal šokovaný po tom ako začal dostávať citlivé informácie o každom jednom používateľovi, ktorý si zakúpil jeho aplikáciu.

Google-WalletNolan trvrdí, že vlastniť takéto informácie ho neláka a tvrdí, „s týmito informáciami by som mohol sledovať všetkých užívateľov, ktorí dali mojej aplikácii zlé hodnotenie alebo ju do 15 minút vrátili.“ Možnosť sledovať a obťažovať ľudí je však to menšie zlo. Väčšie zlo prichádza z možnosti zlých vývojárov tento proces zobrazenia údajov „hacknúť“ a tak získať údaje aj k tým užívateľom, ktorí si aplikáciu nekúpili.

Čo je však naozaj zvláštne je to, že neexistuje žiadne nastavenie, ktoré by nám, či vývojárom umožnilo vypnúť si takéto zobrazovanie citlivých údajov. Údaje od Google sa s tými od Apple ani nedajú porovnať. iTunes Vám len ukáže koľko ste zarobili a v akej krajine to bolo.

Google k tomuto prípadu nevydal žiadne prehlásenie a dokonca kontaktoval server na ktorom to bolo prvý krát publikované, News.com.au aby ich upozornil, že nejde o chybu ale o zámernú funkcionalitu. Požiadal ich teda, aby si podľa toho upravili úvodný paragraf. Nolan si myslí, že Google takéto informácie zobrazuje preto, že nákupy v Google Play sú brané ako nákupy cez Google Wallet, pri ktorých je niekedy potrebné poskytnúť aj adresu pre zaslanie produktu.

Nič to však nemení na to, že s tým, ako Google spracováva objednávky aplikácií nie sme spokojní a veríme, že to v najbližšej budúcnosti zmení.

Zdroj: News.com.au via Phandroid