Úvod Novinky Nová generácia lítiových bateriek poskytne tri krát väčšiu kapacitu a plné nabitie...

Nová generácia lítiových bateriek poskytne tri krát väčšiu kapacitu a plné nabitie len za desať minút

1

Baterky sú neustálym problémom, ktorý nás, používateľov smartphonov a tabletov trápi deň čo deň. Ani v druhej dekáde 21. storočia sa nám nedarí s telefónom vydržať jeden, či dva dni bez nabitia. Keď sa nám zariadenia vybijú, pri väčšine sa môžete pripraviť na niekoľko hodinové nabíjanie (pozerám sa na teba Nexus 10). Všetko by sa to mohlo zmeniť s novou generáciou lítiových batérií.

Aby sme pochopili rozdiel medzi starou a novou generáciou bateriek, musíme si na chvíľu otvoriť zošiť z chémie a fyziky. Terajšie lítiové baterky, teda nabíjateľné články, ktoré poháňajú snáď všetko, od našich smartphonov až po autá produkujú prúd vďaka tomu, že sa pozitívne nabité lítiové ióny presúvajú medzi mikroskopicky tenkými plátkami grafitu, ktorý sa nachádza na všetkých elektródach. Čím sú však tieto plátky grafitu staršie, ich kapacita a výkon sa zhoršujú. Toto platí ešte viac pre nové lítiovo-kremíkové články (kremík nahrádza toxický kobalt na anóde baterky). Mechanické opotrebenie v podobe prijímania a výdaju (vybíjania) elektrónov spôsobuje praskanie kremíkových plátkov.

Výskumníci na University of Southern California prišli s novou metódou. Podľa štúdie, ktorá bola publikovaná v žurnále Nano Research prišiel tím vedený profesorom Chongwu Zhou s nano-rúrkami, ktoré majú póry. To podľa všetkého zabezpečí presun elektrónov bez opotrebenia. Čo je však skutočne parádne je to, že takáto technológia by na trh mohla doraziť už za dva až tri roky.

Zdroj: Gizmodo