Úvod Výrobcovia Google Google ChromeBook Pixel už oficiálne, cena začína na €1,200

Google ChromeBook Pixel už oficiálne, cena začína na €1,200

8

Len pre pár dňami sme diskutovali o možnom predstavení ChromeBook Pixel a to je možno jeden z dôvodov, prečo sa Google rozhodol zverejniť všetky informácie pred tým, ako by na internet vyplávali či by chceli, alebo nie. Čo vidíte vyššie je najlepší ChromeBook aký bol kedy vyrobený, no to sa odzrkadlilo aj na jeho cene, ktorá začína na €1,200/$1,200/£1,049. Prečo si Google nacenil ChromeBook až takto agresívne?

Prvým dôvodom je samozrejme jeho displej. Koniec koncov sa volá ChromeBook „Pixel“. Google tvrdí, že ich Pixel disponuje najväčším rozlíšením spomedzi všetkých notebookov, keď jeho displej dosahuje hustoty pixelov až 239. Takejto hustoty je schopný dosiahnuť vďaka jeho 12.85 palcovému displeju, ktorý zobrazuje rozlíšenie 2,560 x 1,700. Vôbec nás preto neprekvapuje, že Google o tomto displeji tvrdí, že ide o najostrejší a najlepší displej na akomkoľvek notebooku. Spomenul som, že je dotykový? Nie? Je dotykový.

Celý notebook je vyrobený z anódovaného hliníka, spôsobom, ktorým Google zakryl všetky nepekné časti, ako napríklad otvory pre ventilátory, či dokonca aj reproduktory, ktoré sú ukryté pod podsvietenou klávesnicou. Touchpad je vyrobený z leptaného skla a podľa informácií bol testovaný pod laserovým mikroskopom pre extrémne vysokú presnosť.

Vo vnútri nájdeme dvoj-jadrový procesor Intel Core i5 nataktovaný na 1.8GHz a 32GB vnútornej pamäti. Google však spolieha na cloudové riešenie svojej obľúbenej služby Google Drive a všetkým majiteľom tak dáva 1TB miesta zadarmo.

[youtube]j-XTpdDDXiU[/youtube]

Celkovo však Chrome Pixel nie je určený pre bežného spotrebiteľa, aj napriek tomu, že je dostupný pre všetkých. Situácia okolo Chrome OS bola vždy rovnaká. Notebooky, ktoré ho používali boli lacné, čo vývojárov nijako nepriťahovalo. Užívatelia sa teda sťažovali na dve veci. Na zlý hardware a na málo kvalitných aplikácií.

2

Google teda spravil prvý krok. Opravil prvý bod sťažností, hardware. Teraz je rad na vývojároch, ktorí by si mali kúpiť ChromeBook Pixel a naprogramovať, optimalizovať, či upraviť všetky programy, ktoré bežia pod Windowsom, Linuxom, či OS X. Ide teda o produkt, ktorý má inšpirovať ďalšiu generáciu Chromebookov. Ide o iskru, vďaka ktorej má rozhorieť oheň okolo ChromeBookov. Či sa tak stane nevieme, no ChromeBook Pixel rozhodne stojí za hriech. Až na tú cenu.

Čo si o novinke od Google myslíte Vy? Ako som už spomenul, tento Chromebook nebol vyrobený pre masový predaj ale pre ľudí, ktorí dokážu pracovať so softwarom a tak nám pripraviť ďalšiu generáciu kvalitných aplikácií pre Chrome OS.

Zdroj: Google via Phandroid