Úvod Výrobcovia Asus Recenzia Asus Padfone 2

Recenzia Asus Padfone 2

3

Do našej redakcie nám tento tablet zapožičal oficiálny predajca notebookov a tabletov ASUS na Slovensku, ASUS-SHOP.SK.

Otestovali sme novinku od Asusu, Asus Padfone 2. Ide o druhý pokus o unikátne spojenie tabletu a smartphonu pomocou sofistikovaného mechanizmu, na ktorom Asus pracoval až 2 roky.

NAJNIŽŠIA CENA PADFONE 2:

Ako sa to teda má? Je lepšie mať samostatný tablet a samostatný smartphone alebo je lepšie takéto spojenie jedného zariadenia a dvoch displejov? Vec sa má tak, že operátorom sa takýto koncept pravdepodobne nebude páčiť. Znamenalo by to totiž, že namiesto dvoch dátových plánov by boli schopní predať len jeden. Na druhej strane tu máme samotných užívateľov, ktorí si môžu povedať, že keď už so sebou budú nosiť Padfone stanicu, môžu so sebou nosiť aj plnohodnotný tablet, ktorý by im poskytol oveľa lepší multitasking.

Máš zálusk na novinku od Asusu? Pozri sa, kde sa dá Padfone 2 kúpiť najvýhodnejšie!

 

Rozbalenie + prehľad hardwaru

[fve]cOOWtK4SuUI[/fve]

Asusu by som však veľmi krivdil, ak by som tvrdil, že vlastniť Asus Padfone nie je výhoda. V prvom rade tu máme už spomínaný dátový plán. Stačí Vám totiž len jeden a ak by ste na internete chceli byť aj na Padfone stanici, zabudnite na tethering, pôjde o bezproblémové spojenie dát pomocou spojovacieho mechanizmu. Ďalšou obrovskou výhodou je to, že svoje dáta budete mať stále na jednom mieste a tak nemusíte kopírovať súbory hore dole. Ako čerešničku na torte môžem uviesť fakt, že ak smartphone vsuniete do Padfone stanice, začne sa automaticky dobíjať.

Začnime pekne po poriadku a to špecifikáciami:

  • OS: Android 4.1 Jelly Bean
  • Veľkosť (telefón): 137.9 x 68.9 x 9 mm
  • Veľkosť (stanica): 263 x 180.8 x 10.4 mm
  • Váha (telefón): 135 g (s baterkou)
  • Váha (stanica): 514g
  • Procesor: štvor-jadrový Qualcomm Snapdragon S4 Pro Krait (trieda Cortex-A15) taktovaný na 1.5GHz
  • Grafika: Adreno 320
  • RAM: 2GB LPDDR2
  • Pamäť: 16GB/32GB/64GB eMMc Flash + 50GB webového priestoru od Asusu
  • Konektivita: WiFi, Bluetooth 4.0, LTE/WCDMA, HSPA+, LTE
  • Displej: 4.7 palcový HD 1280×720 Super IPS+ s Gorilla Glass
  • Baterka (telefón): 2140mAh
  • Baterka (stanica): 5,000mAh
  • Fotoaparát: 13MPx zadný fotoaparát (clona nastavená na f/2.4) + 1.2MPx predný fotoaparát + 1MPx fotoaparát na Padfone stanici

Displej

IMG_6472

Z diaľky by ste si nový Padfone smartphone mohli pomýliť s jeho predchodcom, keďže oba smartphony nesú veľmi podobné dizajnové črty. Z blízka je to však úplne iný príbeh, keďže Padfone 2 má väčší, krajší a jasnejší 4.7 palcový, 720p IPS+ LCD displej. Musím uznať, že displej na smartphone sa im veľmi podaril.

Keď som sa zobudil v noci a displej som mal nastavený na minimálnom jase, moje oči zažili podobný pocit ako tí, ktorí zažili Hirošimu. Displej Asus Padfone 2 som mohol porovnať s mojim HTC One X. Pozorovacie uhly na oboch zariadeniach sú výborné a oba smartphony disponujú „gapless“ technológiou displeja. Musím však uznať, že farby na Padfone 2 boli o čosi krajšie, lepšie bolo aj vyváženie bielej.

 

Dizajn

IMG_6423 IMG_6479

Keď je smartphone vypnutý, všimnete si veľkú čiernu plochu, ktorá je na spodnej strane obalená lesklým plastom. Čierne „zajatie“ narúša len strieborný pásik, ktorý telefón objíma po jeho obvode. Keď ho však zapnete, rozsvieti sa úžasný displej, spolu s tromi kapacitnými tlačidlami. Asus pribalil aj možnosť nastavenia podsvietenia kapacitných tlačidiel na 2 sekundy, 10 sekúnd alebo na neustále svietenie.

IMG_6425 IMG_6426 IMG_6432

Po bokoch nájdeme okrem hliníkového pásiku, ktorý pôsobí veľmi pevne aj sériu tlačidiel. Tlačidlo pre vypnutie/zapnutie zariadenia sa premiestnilo z vrchu smartphonu na pravú stranu. Hneď pod nim sa nachádzajú tlačidlá na menenie hlasitosti. Tam, kde bolo niekedy tlačidlo na zapnutie/vypnutie zariadenia sa teraz nachádza slot pre micro SIM, ktorý si budete musieť otvoriť pomocou pribaleného „špendlíku“. Ide totiž o podobný mechanizmus, ktorý použil Apple pri iPhone, či HTC pri One X. Vedľa slotu pre SIM sa nachádza 3,5mm vstup pre audio zariadenia.

IMG_6436

Svoju pozíciu zmenili aj ďalšie porty ako micro HDMI a micro USB. Všetky sú totiž skombinované do jednej 13 pinovej MHL zásuvky umiestnenej na spodnej strane zariadenia. To, že bolo všetko skombinované do jedného otvoru znamená, že ľavá strana ostala krásne čistá. Asus Padfone 2 prichádza s 13 pinovým USB káblom, no použiť budete vedieť aj 5 pinovým MHL kábel alebo aj štandardný micro USB kábel pre nabíjanie alebo dátový prenos.

Zadná strana zariadenia je podobná tej z prvej generácie Padfonu. Ide o polykarbonát, do ktorého bol vyrytý kruhový efekt a tak v ruke pôsobí veľmi zaujímavo a kvalitne. Veľkou výhodou je fakt, že takéto spracovanie vôbec nepriťahuje odtlačky prstov. Na zadnej strane sa nachádza aj 13MPx fotoaparát.

IMG_6475 IMG_6476

Asus Padfone 2 disponuje 2,140mAh baterkou, čo je badateľný rozdiel oproti 1,520mAh baterke, ktorú mala prvá generácia Padfonu. Okrem toho v ňom nájdete aj NFC, čo je v dnešnej dobe veľká výhoda, hlavne ak si zaobstaráte NFC tagy. Na naše sklamanie Asus nepribalil microSD slot, takže vystačiť si budete musieť len so vstavanou pamäťou.

Zabudnúť nemôžeme ani na reproduktor, ktorý je taktiež na zadnej strane a je približne dva krát väčší, než reproduktor na originálnom Asus Padfone, čo evokuje pocit, že by mal byť dva krát hlasnejší. Asus tvrdí, že je o 40 percent väčší, než väčšina reproduktorov na high-end smartphonoch. Asus reproduktor naprogramoval tak, aby znížil skreslenie zvuku, no to sa prejaví ak hudbu prehráte veľmi hlasno aj napriek tomu, že máte zapnutý softwarový mód pre hudbu.

Padfone 2 stanica

IMG_6447

Poďme si zopakovať, čo to tá Padfone 2 stanica vlastne je. Ide o 10.1 palcový IPS LCD displej s rozlíšením 1280 x 800. Padfone 2 stanica sa okrem toho správa ako veľká 3.8V, 5,000mAh baterka. Ide teda o baterku s nižšou kapacitou než na Padfone stanici prvej generácie, no nezabúdajte, že Padfone 2 smartphone disponuje väčšou baterkou.

Čo je však oveľa citeľnejšie je zníženie samotnej váhy zariadenia. PadFone stanica zhodila 210 gramov, keď pôvodne vážila 724 gramov, no po novom váži už len 514 gramov.

Asi najčastejšia otázka, ktorú som dostal, keď som používal Padfone 2 sa týkala zaujímavého dockovacieho mechanizmu. Ide o 13 pinový MHL konektor, čo znamená, že originálny Padfone tam nebude pasovať. To by však nestačilo na to, aby bol Padfone bezpečne uchytený v stanici. Bezpečné uchytenie musí vydržať aj silné trasenie so zariadením.

IMG_6412 IMG_6416

Asus prišiel so zaujímavým riešením. Po oboch stranách sú štyri gumené doštičky, ktoré sa podobajú tým, ktoré nájdete na brzdách bicyklov. Hneď po tom ako smartphone zasuniete do mechanizmu by ste mali zacítiť jemné kliknutie a stanica by mala zavibrovať.

Tak ako je vidieť na našom videu z rozbaľovania, tablet môžete zatriasť ako chcete a telefón sa ani nepohne. Ide o skutočne zaujímavý patent, no dajte si pozor, keďže akonáhle sa na gumené doštičky dostal kúsok prachu, telefón už tak dobre nedržal.

IMG_6443

Ak by som tomuto dizajnu mohol niečo vytknúť, bol by to asi fakt, že telefón spolu so zadným krytom stanice nie je celkom zarovno a tak sa sem-tam stalo, že sa začal preklápať na jednu, či druhú stranu.

IMG_6441

Čo sa však stalo s klávesnicou, ktorá mala tak isto zohrať aj rolu ďalšej baterky? Asus nepotvrdil takýto dock a to nás veľmi sklamalo. Je jasné, že si môžete kúpiť Bluetooth klávesnicu alebo pripojiť Vašu USB klávesnicu pomocou OTG, no to nie je to isté ako zakliknutie niečoho, čo bolo stvorené priamo pre Padfone. Dúfam teda, že Asus naberie rozum a vyrobí peknú klávesnicu, čo by takéto zariadenie ešte posilnilo.

IMG_6444 IMG_6446

Veľa ľudí (vrátane mňa) čakalo, že Asus príde s 1080p displejom pre Padfone 2 stanicu. To sa však nestalo. Asus sa k tomuto vyjadril celkom diplomaticky, keď svojim fanúšikom odkázal, že rozlíšenie si vybrali tak, aby bolo podobné na oboch zariadeniach. To by malo zaručiť lepší scaling aplikácií a zníženie záťaže na baterku. Inými slovami, Asus na toto nie je pripravený alebo nechce priznať chybu.

Software

Screenshot_2013-01-03-08-10-28

Asus ponúka veľmi kvalitný zážitok z Androidu, ktorý nie je príliš vzdialený od stock verzie tohto operačného systému. Na veľkú škodu však prichádza s Ice Cream Sandwich, no taiwanci prisľúbili aj aktualizáciu na Jelly Bean, ktorá by mala prísť už čoskoro. Zmeny sa týkajú len domácej obrazovky, záložky s nápisom „Pad only“ pri aplikáciách, notifikácií a nastavení.

Screenshot_2013-01-03-01-42-47_resize Screenshot_2013-01-03-08-07-40_resize

Čo sa mi však na Asuse páči je premyslenosť notifikačnej lišty (názorná ukážka vo videu vyššie), ktorá v sebe zahŕňa aj rýchle nastavenia. Pri stock Androide to už bolo vyriešené vo verzii 4.2, no väčšina smartphonov túto verziu stále nepoužíva. Asus si zvolil metódu, kde dal svojim zákazníkom okamžitý prístup ku všetkým základným nastaveniam, čo je veľmi výhodné, keďže to ušetrí zbytočnú návštevu všetkých nastavení.

Screenshot_2013-01-03-08-07-50_resize Screenshot_2013-01-03-08-07-57_resize

Jednou aplikáciou, ktorá ma celkom zaujala bol „Okamžitý slovník“. Po zapnutí v rýchlych nastaveniach sa na pravej alebo ľavej strane objaví malé okrúhle tlačidlo. Keď naň kliknete, môžete prstom prejsť cez slová, ktorým nerozumiete a okamžite sa zobrazí preklad.

Screenshot_2013-01-02-15-42-48_resize Screenshot_2013-01-03-08-08-15_resize

Asus si pre nás pripravil aj optimalizáciu výkonu, ktorú rozdelil do troch nastavení. Základným nastavením je „Smart Saving“, teda mód v ktorom sa Wi-Fi vypína hneď ako vypnete displej a jas je nastavený na 60 percent pri prezeraní všetkých videí, či čítaní kníh. Samozrejme, že nastavenie si môžete zmeniť pre každý prípad úplne inak. Ak ste jeden z tých, ktorí chcú mať najvyšší výkon za každých okolností, Asus pripravil „Ultimate“ mód, no osobne som si nevšimol žiadnej zmeny. To znamená, že procesor sa dokáže nataktovať na vyšší takt aj pri normálnom nastavení. V móde „Ultimate“ však ostáva nataktovaný väčšinu času.

Fotoaparát

Fotoaparát na Padfone prvej generácie vôbec nebol zlý. Keď som ho skúšal, tak jeho 8MPx senzor poskytol skutočne pekné fotky, no na druhú stranu za konkurenciou zaostával pri zníženom svetle.

IMG_6482

Toto pri novom Padfone 2 neplatí, keďže disponuje 13MPx, f/2.4 senzorom. Ide o Sony BSI senzor, ktorý okrem iného dokáže za sebou odfotiť až 100 fotiek rýchlosťou 6fps.

fotak3 fotak4 fotak5 fotak6

Čo sa týka nahrávania videa, Asus nenechal nič na náhodu, keďže ponúka nahrávanie videa v 1080p na 30 fps, 720p na 60 fps a 480p na 90 fps. Ide o veľmi vzácnu vec vidieť smartphone, ktorý zvláda nahrávanie videa rýchlejšie, než na 30 fps.

fotak2 fotak1

Odfotené fotky sú taktiež veľmi pekné vďaka novému fotoaparátu, ktorý disponuje aj HDR funkcionalitiou. Fotenie v noci bolo taktiež vylepšené, no aby ste odfotili skutočne peknú fotku, musíte mať trpezlivosť. Môžete sa pohrať s nastavením clony, či ISO, ktoré má rozsah od 50 do 800.

Z príčin nám nejasných sa naše 60fps video neprekopírovalo správne a tak Vám ho nevieme ukázať. Engadget však taktiež pripravil testovacie video.

Výkon

Asus Padfone 2 je rozhodne jedno z najlepších zariadení, ktoré som mal tú česť otestovať. Tvrdím to vďaka peknému a hlavne vyladenému softwaru, ktorý funguje oveľa lepšie, než ten na Sony Xperia T. Okrem toho tu máme aj výbornú odozvu dotykového displeja, ktorá je len 65 milisekúnd a tak všetko pôsobí veľmi rýchlo. Ide o rýchlejšiu odozvu, než na One X, či na Galaxy S III.

Screenshot_2013-01-03-01-43-10_resize Screenshot_2013-01-03-08-10-07_resize

Čo sa týka čistej výpočtovej sily, procesor APQ8064 porazil všetku konkurenciu, ktorú som na neho hodil, čo sa prejavilo aj pri hraní náročných 3D hier a prehrávaní HD videa.

Screenshot_2013-01-03-01-43-34

Baterka mi bez problémov vydržal jeden deň pri nadpriemernom používaní, a dva dni pri normálnom používaní. Tieto hodnoty Padfone dosiahol hlavne vďaka tomu, že sa dokáže dobiť hneď po pripojení k Padfone 2 stanici.

Slovo na záver

Za posledných pár mesiacov ste si mohli všimnúť, že smartphony sa stávajú podobnejšími a podobnejšími. Tento trend sme mohli spozorovať aj na CES 2013 v Las Vegas, kde štyria, či piati výrobcovia predstavili takmer identické smartphony, len v inom tele. Asus sa však rozhodol ponúknuť skutočnú inováciu, v ktorú verí, že ho na tabletovom trhu presadí.

IMG_6445

Len pol roka po uvedení prvej generácie na trh, ktorá nebola veľmi premyslená Asus prišiel s druhou generáciou. Tá už však disponuje so všetkým zaujímavým, čo má takýto tableto-smartphone ponúkať. Ponúka totiž výkonný štvor-jadrový procesor, ktorý však dokáže šetriť baterkou, vynikajúci fotoaparát a optimalizované užívateľské rozhranie.

To však nie je hlavný predajný argument tohto zariadenia. Vylepšená, ľahšia verzia Padfone stanice nám ponúka spojenie smartphonu a tabletu, ktoré nie je ťahané smerom nadol jeho váhou. Naopak je veľmi príjemné a efektívne. Inžinieri Asusu dokonca znížili jeho kombinovanú váhu natoľko, že celé zariadenie je ešte ľahšie, než niektoré high-end tablety. Narozdiel od takýchto tabletov však máte tú výhodu, že všetky svoje dáta máte automaticky a okamžite prístupné na tablete ako aj na telefóne.

IMG_6481

Čo nám však chýba je to, čo ma na produktoch od Asusu vždy priťahovalo naviac. Chýba mi klávesnica, vďaka ktorej mohli byť ľudia neporovnateľne produktívnejší. Asus na druhej nezabúda ani na najnovšie softwarovo-hardwarové služby ako cloudové úložisko, kde si môžete uplatniť 50 GB priestoru, zadarmo na 2 roky. Dajte nám teda klávesnicu, najlepšie so slotom pre microSD alebo SD kartu a získate niečo, čo nemá a ani tak skoro nebude mať žiadnu konkurenciu.

Otázkou ostáva, pre koho je určený takýto produkt. Rozhodne teda pre ľudí, ktorí si vážia svoje dáta a potrebujú ich mať so sebou všade, kam sa pohnú. Určení je aj pre ľudí, ktorí potrebujú telefón, ktorý je naozaj kvalitný a ponúka nekompromisný výkon. Padfone stanica je už potom len príjemná výhoda, vďaka ktorej si pohodlne pozriete film počas cesty vlakom, či lietadlom. Ak na druhú stranu chcete plnohodnotný tablet, ktorý budete používať častejšie než smartphone, hľadajte inde.

Ďalšie odborné recenzie na tablet Asus Padfone 2 nájdete na Recenzie.SME.sk

asus-shop

Za zapožičanie Asus Padfone 2 ďakujeme e-shopu Asus-shop.sk.

*Hodnotenie nižšie je spojením Padfone 2 a Padfone 2 stanice