Úvod Výrobcovia Amazon iPadu klesol podiel na trhu, môže za to nemilosrdná konkurencia zo strany...

iPadu klesol podiel na trhu, môže za to nemilosrdná konkurencia zo strany Androidu

2

Konečne dorazili čísla ohľadom predaných tabletov za posledný štvrťrok 2012 a aj napriek tomu, že Apple je stále na čele všetkých tabletov, podiel na trhu mu klesol takmer o tri percentá.

Celkovo počet predaných tabletov prevýšil pôvodné odhady a podľa predbežných výsledkov z International Data Corporation (IDC) sa ich predalo neuveriteľných 52.5 miliónov kusov. Nezabúdajte, to je číslo za tri mesiace minulého roku. Znamená to teda, že trh s tabletami od roku 2011 narástol o 75%. Len medzi júlom a septembrom sa predalo 30 miliónov tabletov, zatiaľ čo v posledných troch mesiacoch to bolo ešte o 22 miliónov tabletov viac, čo je nárast o 74%!

tablety2

Apple je stále najväčším výrobcom tabletov, keďže sa mu podarilo na konci roku predať 22.9 milióna kusov. Ide teda približne o 43% všetkých tabletov. Druhé miesto obsadil Samsung s 7.9 miliónmi kusov, ktorý si z celkového podielu trhu ukrojil 15%. Čo je celkom zaujímavé je to, že predaje Samsungu sú tvorené Android ako aj Windows Phone tabletami.

Amazon ako aj Barnes & Noble prežili veľmi úspešné tri mesiace, keď sa Amazonu podarilo predať 6 miliónov kusov, zatiaľ čo Barnes & Noble predali niečo okolo milióna kusov. To teda znamená, že podiel na trhu Amazonu narástol z 8.3% na 11.5%.

Najväčším sklamaním je Asus, ktorý sklamal počtom predaných kusov. Aj napriek tomu, že spoločnosť obsadila štvrté miesto, ich podiel na trhu klesol z 7.8% na 5.8%. Ide o veľmi znepokojujúcu štatistiku, keďže tieto čísla zahrňujú aj Nexus 7. Ak by sme však zhodnotili celý rok, Asus za rok 2012 predal o 400% viac tabletov, než v roku 2011!

Microsoft sa v prvej päťke neobjavil, no podľa informácií priamo z Redmondu predal 900,000 tabletov, čiže rovnako veľa ako Nook. Keďže Surface RT predstavili až v októbri, tieto výsledky sú teda len z dvoch mesiacov posledného štvrťroku.

Zdroj: IDC via AndroidAuthority