Úvod CES 2013 5 palcové Full HD smartphony: Veľké zhrnutie

5 palcové Full HD smartphony: Veľké zhrnutie

4

Keď HTC predstavilo HTC Butterfly, všetci boli ohromení. Ako prvý nám ponúkol Full HD rozlíšenie s displejom, ktorého hodnota ppi sa pohybovala na 441. Išlo o tak kvalitný displej, ktorý by ste nenašli nikde vo Vašom okolí. Ani na tých najväčších televízoroch, notebookoch, či tabletoch.

Aby som to uviedol do perspektívy, jednu z najvyšších hodnôt ppi medzi zariadeniami, ktoré ste si mohli kúpiť mala napríklad Xperia S s 342ppi alebo Google Nexus 10, ktorého hodnota ppi sa pohybuje okolo 300. Väčšina notebookov má menej než 150ppi a 32 palcový televízor má ppi niekde na hranici 70ppi.

HTC Butterfly však začal revolúciu medzi displejmi a tým zadal nový štandard, ktorým sa riadia všetci výrobcovia. Všetky high-end smartphony prichádzajú s päť palcovými displejmi s rozlíšením 1920 x 1080.

Tiež sa Vám zdalo, že na CES 2013 predstavili až príliš veľa päť palcových zariadení s Full HD displejom? Aj nám. Poďme si teda zrekapitulovať všetky päť palcové smartphony, ktoré sa už čoskoro objavia v ponukách predajcov a operátorov.

1. HTC (J) Butterfly

htcbutterfly.fw

Prvým zariadením, ktorým musím začať, je HTC (J) Butterfly. Na trh bol ako 5 palcový Full HD smartphone uvedený ako prvý. Jednou z prvých obáv bola spotreba tak obrovských rozlíšení, no zdá sa, že sme situáciu zhodnotili priskoro, keďže Full HD displeje si nepýtajú až tak veľa, ako sme si mysleli.

Jediným problémom HTC Butterfly (teda okrem toho, že nie je dostupný v Európe) je nemožnosť rozšírenia vnútornej pamäti pomocou microSD.

2. Oppo Find 5

Oppo-Find-5-660x479

Oppo Find 5 bol druhým zariadením, ktoré bolo predstavené s Full HD displejom. Stalo sa tak minulý mesiac v Pekingu. Zvyškom špecifikácií nemôžete opovrhnúť, keďže ide o štvor-jadrový Snapdragon S4 Pro procesor, 13MPx fotoaparát s možnosťou nahrávať 120 fps video. Okrem toho má možnosť nahrávania HDR videa vďaka senzoru Sony Exmor RS. Ako čerešničkou na torte sú 2GB RAM.

Podobne ako u HTC Butterfly chýba microSD slot, no telefón prichádza s 16GB vnútornou pamäťou, ktorá mnohým bez problémov postačí. Celé zariadenie poháňa 2,500mAh baterka, čo je dostatočne veľká kapacita vzhľadom k špecifikáciám.

3. Vizio

vizio-telefon

Vizio na CES 2013 predstavil dva smartphony, ktoré sa neskôr začnú predávať v Číne, no tak isto aj v USA. O Európe zatiaľ nebola reč. Okrem štandardných špecifikácií je na nich výborná ešte jedna vec. Na oboch smartphonoch beží stock Android, bez akejkoľvek úpravy.

High-end model má nasledujúce špecifikácie: 5 palcový 1080p displej s dvoj-jadrovým procesorom od Qualcommu s taktom 1.5GHz, 2GB RAM a dual-SIM slotmi.

4. Alcatel One Touch Scribe X

Alcatel_One_Touch_Scribe_X_Scribe_HD

Alcatel je na CES 2013 prekvapením. Popravde nikto nečakal, že predstaví high-end smartphone s 5 palcovým Full HD displejom, štvor-jadrovým procesorom o takte 1.4GHz a 12MPx fotoaparátom.

O ostatných špecifikáciách nám Alcatel zatiaľ nedal vedieť, no rozhodne to vyzerá zaujímavo.

5. Huawei Ascend D2

huaweiascendd2.fw

Obor Ascend Mate s 6.1 palcovým displejom nebol jediné zariadenie, ktoré Huawei dotiahlo na CES. Spoločnosť predstavila ich nový 5 palcový Full HD high-end, Huawei Ascend D2.

Ide o nástupcu Huawei Ascend D a poháňa ho štvor-jadrový procesor K3V2, ktorý ho podľa Huawei robí najrýchlejším smartphonom sveta. Špecifikácie sú typicky pestré, 2GB RAM, 32GB internet pamäti, 13MPx fotoaparát a Android 4.1.

Najväčšiu radosť máme však z 3,000mAh baterky, ktorá by bežnému majiteľovi mala vystačiť na 2 dni prevádzky. Čo sa týka baterky, ide o jednu z tých, ktoré sa nabijú extrémne rýchlo, majitelia vlajkových lodí Sony budú vedieť o čom rozprávam.

6. Sony Xperia Z

xperia-z.fw_-620x350

Sony Xperia Z sa v špekuláciách cíti ako doma. Videli sme ako vyzerá, čo nám ponúkne, kedy ju predstavia, no dnes v noci ju Sony oficiálne predstavilo na CES 2013 v Las Vegas. Xperia Z disponuje 5 palcovým 1080p Full HD Reality displejom a beží vďaka štvor-jadrovému procesoru Snapdragon S4 Pro s 2GB RAM.

Hardwarové spracovanie je taktiež na vysokej úrovni. Sony si dalo záležať na vodotesnosti a odolnosti voči prachu. Dizajnovo má Xperia Z blízko k Nexus 4, keď jeho zadnú časť tvorí sklo. Xperia Z sa začne predávať už v prvom kvartáli 2013.

7. Sony Xperia ZL

zl

Ide o kompaktnejšiu verziu Xperie Z pre vybrané regióny. Xperia ZL má rovnako dobré špecifikácie ako Xperia Z, no uložená je v polykarbonátovom tele s technológiou IR Blaster, vďaka ktorej budete vedieť ovládať Váš televízor a ostatné príslušenstvo.

8. ZTE Grand S

ztegrands

ZTE Grand S je novinka od ZTE, ktorú predstavili na CES 2013 v Las Vegas. Čo sa týka špecifikácií, ide o podobné čísla, na aké sme si počas CES 2013 už zvykli a teda štvor-jadrový procesor Snapdragon S4 taktovaný na 1.7GHz, 13MPx fotoaparát, LTE a 2GB RAM. Toto všetko je zabalené v tele, ktoré je hrubé len 6,9mm.

9. Lenovo IdeaPhone K900

k900-cover.fw

Pred rokom bol Lenovo jeden z prvých výrobcov, ktorý predstavil smartphone s procesorom od Intelu. Išlo o IdeaPhone K800. Tento rok sa história opakuje a čínsky výrobca prichádza s Lenovo K900.

Nové zariadenie od Lenovo ponúka 5.5 palcový Full HD displej s rozlíšením 1920 x 1080, ktorý poháňa novinka od Intelu, Z2580 – Cover Trail+ mobilný procesor. Ide o dvoj-jadro, ktoré je nataktované na 2GHz. Zvyšok špecifikácií je dodržaný podľa nového high-end štandardu a teda 2GB RAM, 16GB internej pamäti s možnosťou ju rozšíriť pomocou microSD karty a 13MPx Sony Exmor senzor.