Úvod Neprehliadnite vlavo Recenzia Sony Xperia J

Recenzia Sony Xperia J

17

Spoločnosť Sony Mobile predstavila popri James Bond hviezde, Xperii T, aj úpornejší a skromnejší model Xperia J, ktorý má pokryť menej náročnú skupinu záujemcov. Hlavnou devízou tohto modelu je cena, ktorá bude bezpochyby o výbere v tejto kategórii rozhodovať a aj keď sa jedná o low-end zariadenie to neznamená, že by ste za svoje peniaze nemali dostať to čo vám patrí. Oplatí sa teda istej skupine menej náročných zákazníkov a Android začiatočníkov zadovážiť si Xperiu J?

Sony Xperia J môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Špecifikácia

  • procesor: 1 GHz Qualcomm MSM7227A
  • pamäť: 512 MB RAM + 4 GB ROM (2,8 GB dostupná) + microSD slot
  • displej: TFT, 16 mi. farieb, 480 x 854, 4 palce Gorilla Glass
  • fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, automatické zaostrovanie, nahrávanie VGA videí, predná VGA
  • rozmery: 124 x 61 x 9 mm
  • hmotnosť: 124 gramov
  • batéria: Li-Ion 1,750 mAh
  • Android vo verzii Ice Cream Sandwich

Prvý dojem

Keďže som samozrejme vedel aké má Xperia J parametre a v akej cenovej kategórii sa pohybuje, nemal som veľké očakávania a hral som sa na neskúseného používateľa, respektíve Android začiatočníka.

Po rozbalení krabice a zbavenia sa všemožných fólii na zariadení som mal pred sebou na prvý pohľad relatívne slušný smartfón. Dojem bol skôr neutrálny, pričom Xperie vždy vedeli vyvolať aspoň trochu emócii svojím dizajnom. Zariadenie v ruke sedí dobre, nešmýka sa, dosah palca na displej je vďaka veľkosti bezproblémový. Vo všeobecnosti, rozmery Xperie J budú vyhovovať tej početnejšej skupine používateľov. Ani malá ani veľká.

Vrátime sa ale k spracovaniu. Na výrobu boli použité plasty s dobrým spracovaním, pri pevnejšom uchopení sa objavili iba minimálne konštrukčné zvuky a potešil ma tzv. „micro povrch“ zadného krytu, ktorý je plne odnímateľný. Pod ním nájdete slot na microSD kartu, SIM klasickej veľkosti a 1,750 mAh batériu. Kryt je príjemný na dotyk, nekĺže, no otlačky prstov a nečistoty doslova priťahuje.

V strede mu dominuje hrdé logo „Xperia“. Dizajnu určite pomohlo orámovanie, ktoré sa tvári ako chróm, no je to ako u väčšiny len plast s touto farbou a podobne je orámované aj oko fotoaparátu. Zaujímavé je riešenie mierne prehnutého tvaru, ktoré sme mohli vidieť u populárneho modelu Xperia Arc a to pridáva celkovému „looku“ na príťažlivosti. Aj tak sa ale nezbavíte vizuálneho pocitu, že pozeráte na lacnejšie zariadenie. Cena sa jednoducho musela odzrkadliť aj na tejto pôde.

Konektory, tlačidlá…

Micro USB konektor nájdeme vo vrchnej časti ľavej strany, pričom by sme ho viac privítali na strane spodnej ako býva zvykom. Nejedná sa však o chybu, je to skôr môj osobný pocit. Na strane pravej, vo vrchnej časti sa nachádzajú ovládače hlasitosti, ktoré sú tak isto pochrómované ako orámovanie a sú dobre hmatateľné s dobre nastavenou odozvou.

Tesne nad nimi je „ON“ tlačidlo, ktoré je však sklamaním. Je malé a od pohodlného používania má ďaleko. Jeho odozva je slabá a to, že sa mi zariadenie podarilo odblokovať na druhý, tretí krát sa stávalo pomerne často. Keby bol tento problém pri tlačidlách hlasitosti, tak by ma to až tak netrápilo, no zobúdzať a uspávať zariadenie je každodenná rutina a toto tlačidlo mi ju neuľahčovalo.

V strede vrchnej časti sa nachádza 3.5 mm jack a na čo slúži vysvetľovať určite nemusím. Jeho umiestnenie problém nerobilo. Na zadnom kryte v spodnej časti sa nachádza otvor, ktorý dáva priestor reproduktoru s relatívne slušnou hlasitosťou ale štandardne podpriemernou kvalitou zvuku.

Pod displejom je umiestnená trojica kapacitných tlačidiel s fajn citlivosťou, ktoré reagujú okamžite. To však dnes nie je žiadna veda. Skôr nám chýbalo tlačidlo multitaskingu (musíte podržať home button), ktoré mohlo byť použité namiesto ponuky nastavení. Reklama istého mobilného operátora hovorí, že keď vám príde správa, Xperia J takto krásne zabliká. Pravda veru, Xperia naozaj pekne bliká pomocou LEDky pod rámom v spodnej časti pri notifikáciách a tento vizuálne príjemný detail dáva Xperii J drobný náskok pred konkurenciou.

Hardware

Hardware je kameňom úrazu tohto zariadenia. Skúsenejší a náročnejší používatelia sa pri pohľade na parametre určite poobzerajú po viac „nadupanom“ prístroji, pretože už od začiatku je jasné, že prinesie isté obmedzenia. Na druhú stranu, pre začiatočníkov a dajme tomu otcov, ktorí chcú svojej školopovinnej ratolesti zaobstarať hlavne cenovo dostupný smartfón to môže byť zaujímavý kompromis.

Od 1 GHz procesoru sa nedajú v dnešnej dobe čakať zázraky hlavne preto, že náročnosť aplikácii a hier neustále stúpa a s nimi aj ich veľkosť čím priamo narážam na veľkosť dostupnej internej pamäte, kde je pre užívateľov dostupných len 2,8 GB. V tomto momente je pre Xperiu veľké plus slot na microSD karty, čo napríklad hudbu milujúca mládež nesmierne ocení. Špičkový One X slot na pam. kartu nemá a Xperia J ÁNO!

512 MB pamäť RAM bude využívaná na maximálnej možnej hranici vzhľadom na Android ICS, grafickú NXT nadstavbu od Sony a nejaký ten beh aplikácii na pozadí a bude to cítiť. O tom viac ale v kapitole „software“.

Na pozitívnejšiu nôtu, potešil ma displej od ktorého som veľa nečakal. Rozlíšenie 480 x 854 je na rozmere štyroch palcov s hustotou pixelov 245 ppi veľmi dobre pozerateľné, zobrazenie farieb je verné a BRAVIA engine technológia tomu dáva ešte niečo na vrch. Pozorovacie uhly sú taktiež slušné. Samozrejme sa nedá porovnávať so Super AMOLED jednotkami, no vzhľadom na cenu smartfónu je skvelý. A áno máte pravdu, zobrazenie na slnku nie je zrovna výhrou, no povedzme si, u koho je.

Fotoaparát sa môže pochváliť 5 MPx snímačom a na niečo ako Eximor R rovno zabudnite. Fotografie sú priemerné, na zachytenie momentiek však fotoaparát bohate stačí a keďže sa nepovažujem za foto maniaka nemal som veľké nároky, no mám pocit, že to mohlo byť aj lepšie.

  

Software

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše, chod systému je sklamaním. Keby radšej tak praskal kryt alebo by nebola efektná LED dióda ako nevyvážený software. Už po prvom zapnutí a následnom pohybovaní sa po obrazovkách, od prvého nastavenia prepchatými widgetmi som bol svedkom lagov a trhania. Nebol to extrém ale badateľné to bolo. Potom problém na chvíľku ustal a modlil som sa za výnimočné zaváhanie systému, no opak bol pravdou.

Je nám jasné, že od danej špecifikácie, na ktorej beží Android Ice Cream Sandwich a typická Xperia graf. nadstavba nemôžeme očakávať milisekundové bleskové mihy ale priestor na trochu dokonalejšiu optimalizáciu tam určite je. Keď si so slzou v oku spomeniem na môjho veterána HTC HD2 s portovaným čistým Androidom ICS, nezbavím sa dojmu, že systém na ňom „šlapal“ o niečo hladšie ako pri Xperii J.

  

Celkové odozvy systému, galéria, prehliadač, multitasking, fotoaparát… majú rezervy ale opäť prízvukujem, že nejde o extrém. Jednoducho budete občas svedkami väčšinou drobných, no občas väčších lagov. Brúzdanie na webe cez prehliadač Chrome je dobré hlavne vďaka slušnému displeju, potešil nás aj Walkman hudobný prehrávač s obvyklými funkciami. Galéria je pekne spracovaná a ponúka zaujímavé zobrazenie snímkov v dlaždiciach a zoradenia podľa parametrov ako dátum a pod. Timescape funkcia vám pekne prepojí všetky sociálne siete a kontakty.

Grafická nadstavba je ako obvykle subjektívna veličina a nám sa pri Xperiách vždy páčila. Pozadie však tvorí statická „modrá vlna“ a nie live wallpaper. Ako iste tušíte, živé pozadie pridá na zaváhaniach po prechodoch obrazovky. Neskôr sme však Xperiu zasiahli útokom „widget kill“ a všetky sme z plôch odstránili. Xperia sa zrazu stala plynulejším zariadením a jej používanie bolo okamžite príjemnejšie.

Opäť sa zastavím pri cieľovej skupine používateľov. Skúsenejší a mierne náročnejší záujemcovia by kúpu určite časom oľutovali. Keďže by do Xperie natlačili mech aplikácii, opäť by si to odniesla plynulosť systému. Avšak potreby Android začiatočníka budú pokryté a používanie pár základných aplikácii určite nebude obmedzením.

Aj keď to bolo od nás nebolo pekné a vedeli sme, že Xperia J je nastavená na základné potreby, nainštalovali sme do nej hru Sports Car Challange a skúsili sme ju potrápiť. Hra sa zo začiatku nechcela spustiť. Následne sme sa odpojili od WiFi, „zabili“ prehliadač a YouTube, ktoré sme predtým používali a dostali sme sa do menu hry, kde však po našich rýchlych klikoch hra opäť vypovedala službu. Nakoniec sa ale spustila a zajazdili sme si s Bentley po okruhu, čo bolo utrpením. Toto ale nie je cieľ Xperie J a preto sa na ňu nehneváme. Angry Birds však fungovali krásne a o výkone hovorí výsledok benchmarku.

Batéria

1,750mAh na dané parametre? Paráda. Je pravdou, že zariadenie sme tak intenzívne nepoužívali ako napr. vrcholové smartfóny, no klasika ako YouTube, WiFi pripojene, stiahnutie 500 MB hudby, závislosť na sociálnych sieťach, maily, hovor sem, hovor tam…po príchode večer domov som Xperiu J nedal nabiť. Nebolo totižto treba. Ráno som ju našiel s 32 percentami a tie ešte pekne polovicu dňa poctivo slúžili. Verím však, že pri striedmejšom používaní nováčika dva dni nebudú problém. Nice.

Verdikt

Sony, Sony…videli sme od teba už aj lepšie kúsky a tento je sklamaním. Slušný displej, dobrá batéria, microSD slot, na druhú stranu v ostrom kontraste podpriemerná optimalizácia, vzhľad bez emócii. Rovno sa vrhneme na cenu, ktorá sa podľa serveru Heureka.sk pohybuje od 217 do 250 eur.

Konkurencia? Ak si naozaj pár eur doplatíte máte HTC Desire X a ten je o triedu vyššie. A ako to je naozaj s tými Android nováčikmi? Človek, ktorý sa stretne prvý krát s Android zariadením a nemá s ním žiadne skúsenosti sa do toho celého doslova za pár týždňov (dní) dostane a dajme tomu, že po troch štyroch mesiacoch by privítal už aj niečo lepšie ako Xperia J. A smartfón sa predsa len nekupuje na 3 – 4 mesiace. Takže aj tu vedie cesta konkurencie. Sony, Sony…každý občas vykročí zlou nohou.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Sony Xperia J nájdete na Recenzie.SME.sk