Úvod Výrobcovia Asus Google Nexus 7

[Recenzia] Google Nexus 7

22

Nexus 7 je momentálne jeden z najpopulárnejších tabletov, ktorý vznikol v spolupráci spoločností Google a Asus. Oficiálne sme ho prvý krát zazreli začiatkom leta, keď ho Google predstavil na svojej udalosti Google I/O. Nexus 7 je zaujímavý tým, že spoločnosť Google ho predáva takmer bez zisku s cieľom vytvoriť ekosystém svojich referenčných zariadení (už aj Nexus 4 a Nexus 10) a následne tak profitovať na predaji softwarového obsahu.

 

Do našej redakcie nám tento tablet zapožičal oficiálny predajca notebookov a tabletov ASUS na Slovensku, ASUS-SHOP.SK.

Keďže je Nexus 7 už nejakú dobu dostupný aj na našom trhu a pomaly ale isto sa blíži obdobie Vianoc, mnohí z Vás práve teraz uvažujú o kúpe darčeku v podobe niektorého z množstva tabletov na trhu. Táto recenzia Vám pri vyberaní určite pomôže.

Špecifikácia zariadenia

  • Procesor: štvor-jadrový 1.3GHz Nvidia Tegra 3
  • Displej: LCD IPS, LED podsvietenie, dotykový – kapacitný, 16 mil. farieb, 1,280 x 800 pixelov, 7 palcov, Gorilla Glass
  • Pamäť: 1GB RAM + 16, 32 GB ROM
  • Konektivita: Bluetooth, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), NFC, 3,5 mm jack, 3G pri vybranej verzii
  • Predná kamera: 1.2MPx, nahrávanie HD videí
  • Batéria: Li-Ion 4,325mAh
  • Rozmery: 199 x 120 x 10 mm
  • Hmotnosť: 340 gramov
  • Android: Verzia 4.1.2 s pripravovanou aktualizáciou na 4.2

Dizajn a prevedenie

Pri prvom pohľade na sympatický tablet, nás čaká klasický 7 palcový čierny obdĺžnik s oblými rohmi, ktorý je však osviežený plastovým orámovaním so zalomenou hranou v striebornej farbe, ktorá naozaj jemne vystupuje nad povrch samotného displeja. Vo vrchnej časti na nás hľadí oko kamery určenej pre videohovory.

Na čelnej strane tabletu na nedá nič pokaziť a vyzerá dobre tak ako aj u väčšiny jeho konkurentov, no zadná strana na seba hneď upriamuje pozornosť. Je totižto vyrobená z kvalitného plastu, ktorý je decentne pogumovaný s naznačeným vzorom perforovania a „vypálenou“ menovkou NEXUS. Samozrejme sa nezabudlo ani na výrobcu, ktorý má svoje menšie logo vyrazené do spodnej časti zadnej strany.

Tablet sa vďaka povrchu skvele drží v ruke, nebojíte sa ho nikde položiť a nestane sa vám, že po pár dňoch používania budete rátať škrabance a celkovo vyzerá naozaj dobre. Spracovanie tabletu je na vysokej úrovni a nemá ani len najmenšiu tendenciu k vrźganiu alebo k nejakému prejavu výrobnej nepresnosti, či diskvalite materiálu.

Vrchný a spodný panel je výraznejšie hrubší ako bočné orámovanie displeja, nevidím to však ako prekážku a ani to ňou počas používania nebolo. Používanie tabletu spríjemňuje aj jeho váha. Je citeľnejšie ľahší ako jeho priamy konkurent, Kindle Fire HD.

Ovládacie prvky a konektory

Na pravej strane tabletu na samom vrchu nájdeme „štart“ tlačidlo a hneď pod ním ovládač hlasitosti. Tlačidlá sú decentné a rovnakej farby ako zadný kryt, takže vizuálne nerušia, no manipulácia s nimi je intuitívna a majú dobrú odozvu.

V strede spodnej časti zariadenia je nám k dispozícii klasický microUSB konektor, ktorý poznáme z väčšiny smartfónov a tabletov a na pravo od neho, takmer v rohu je zabudovaný 3.5 mm jack. Výrobca sa rozhodol použiť jeden reproduktor, ktorý je schovaný v štrbine na zadnej strane tabletu pod logom výrobcu. Jeho hlasitosť ma aj vzhľadom na rozmery tabletu prekvapila a dostatočne hlasno ozvučí bežiaci film alebo video. Samozrejme s domácim kinom 5.1 nerátajte.

Displej

Ako už určite viete, displej má 7 palcov a rozlíšenie 1280 x 800 pixelov. Zobrazenie je krásne jemné a zobrazovacia jednotka precízne a citlivo reaguje na dotyk. Pozorovacie uhly sú taktiež perfektné. S čitateľnosťou na slnku to nie je žiadna výhra ale inak to nie je ani pri konkurencii. Nevyhovovalo mi automatické nastavenie jasu (to mi nevyhovuje nikdy), ktoré sa mi zdalo až príliš slabé a preto som ho nastavil na moju optimálnu svietivosť, približne 40 percent.

 

Software

Nexus zariadenia Vám dávajú záruku, že najnovšiu verziu Androidu budete mať medzi prvými a môžete mať istotu o ich dokonalej optimalizácii. V tomto prípade sme používali verziu 4.1.2 Jelly Bean. Nexus zariadenia nepoužívajú žiadne grafické nadstavby typu Sense alebo TouchWiz a používajú Android v „čistom“ prevedení, ktorého dizajn je veľmi prívetivý. Systém je skvele optimalizovaný a extrémne rýchly a reaguje absolútne bez zaváhania. Používanie tabletu je naozaj radosť a niekedy máte chuť sa len tak nezmyselne pohybovať po obrazovkách alebo ponuke. Detaily ako nevábne pozadia obrazovky alebo otrasný zvuk klávesnice pri písaní sú naozaj doslova malichernosti a za pár sekúnd sa ich zbavíte.

Hardware a výkon

Cenovka za tablet €230 a čip Tegra 3 od Nvidie, ktorému sekunduje 1GB pamäť RAM k sebe akosi nepasujú, no opak je však pravdou. Pod kapotou teda nájdete štvor-jadrový procesor, ktorý je taktovaný na 1.3GHz pričom využíva ešte piate jadro, ktoré je však určené na jednoduché operácie ako napríklad písanie alebo odomykanie zariadenia. Docieli sa tým úspora energie. Interná pamäť činí 16GB a táto verzia nahradila pôvodnú 8GB verziu vzhľadom na to, že používatelia sa doslova dožadovali väčšieho úložného priestoru.

Mne veľkosť vyhovovala a nemal som potrebu robiť z tabletu externý HDD. Na to mám externý HDD :). Pár filmov a hudba sa v tablete pohodlne udomácnila a po ich dopozeraní som ich jednoducho nahradili inými. Kto má predsa len väčší hlad po mieste, Google nedávno predstavil aj 32 GB verziu. Mnoho recenzentov odporúča pri internej pamäti cloud služby, pravda je však taká, že oni sami ich vo väčšine nepoužívajú. Jednoducho rýchlosť a cena nášho pripojenia nezodpovedá ani zďaleka tomu, aby sme niekde na cloude mali 500 MB hudby, 2 filmy a mali ich v zariadení do pár minút, hneď ako sa ich rozhodneme používať. Sám tam mám len e-knihy a pár textových dokumentov. Radšej si teda zaobstarajte 32 GB verziu pokiaľ si nie ste istí, či vám „šestnástka“ bude stačiť.

Výkon zariadenia som otestoval pomocou dvoch benchmark aplikácii, ktorých výsledky vidíte nižšie a testoval som ho aj zábavnejšou formou s pomocou novinky Need for Speed Most Wanted. Hra bežala absolútne plynule, bez zaváhania a hrateľnosť mi v kombinácii s parádnou grafikou ukradla dve hodiny z dňa. Zariadenie sa výrazne nezahrialo čo beriem ako veľké plus.

 

Batéria

Pri smartfónoch sa mi nikdy nepodarilo dosiahnuť hodnoty výdrže batérie, ktorú udáva výrobca, no pri tabletoch je to naopak. Nexus 7 sľubuje 9 hodín výdrže a mne sa dokonca podarilo tento čas o pol hodinku predĺžiť. Pritom som tablet nijako nešetril. 70 percent času som bol pripojený na W-Fi, Chrome-oval som, Facebook-oval, Gmail-oval, stiahol nejaký obsah a samozrejme som sa oddal aj nejakým tým hrám, pri ktorých som však vypol Wi-Fi pripojenie. Jas som mal neustále nastavený na 40 percent.

Záver

Napriek tomu, že sú mi bližšie 10 palcové tablety, si ma Nexus 7 získal a obrovskou výhodou siedmych palcov a rozmerov tabletu je fakt, že ho môžete držať bezpečne v jednej ruke a zmestí sa vám do saka alebo do zadného vrecka nohavíc. Dovolím si povedať, že sa jedná o najdokonalejší 7 palcový tablet na trhu a kto si kúpi iných „sedem palcov“ spraví veľkú chybu. S danou cenou, kvalitou spracovania, hardware a software, ktorý bude vždy čerstvo aktuálny na trhu nič lepšie v danej kategórii nenájdete. Nič nie je dokonalé a s nedostatkami ako chýbajúcim slotom na SD kartu sa musíte zmieriť. Tak isto zabudnite na klasický fotoaparát na zadnej strane. Ten mi ale vôbec nechýbal, pretože som vo všeobecnosti nikdy nemal tendenciu niečo fotiť pomocou tabletu. Ceny sa na našom trhu pohybujú od 229 eur za 16 GB verziu po 299 eur za model s 32 GB internou pamäťou a 3G modulom.

Ďalšie odborné recenzie na tablet Google Nexus 7 nájdete na Recenzie.SME.sk

Ďakujeme internetovému obchodu ASUS-SHOP.SK za zapožičanie tabletu Nexus 7. ASUS-SHOP.SK patrí medzi najväčších predajcov ASUS produktov na Slovensku. Tento rok oslavuje piate výročie pôsobenia na slovenskom trhu. Horúcu novinku, tablet NEXUS 7 32GB 3G si môžete exkluzívne pred-objednať práve tu, tovar sa dá poslať aj na dobierku.