Úvod Výrobcovia Asus Recenzia Asus Transformer Pad TF300T

Recenzia Asus Transformer Pad TF300T

3

Tablety s prívlastkom Transformer od výrobcu Asus sa stali medzi používateľmi obľúbené aj vďaka slušnému spracovaniu a dobrej optimalizácii systému. Asus týmito zariadeniami zmenšil priepasť medzi tabletmi a notebookmi, keďže k tabletom umožňuje pripojiť originálnu dock klávesnicu, čo mnoho ľudí považovalo za kľúčové pri výbere týchto druhov tabletu. Do redakcie nám zavítal najnovší najnovší model s označením TF300T, ktorý by mal byť zase o niečo dokonalejší spomedzi svojich predchodcov.

Do našej redakcie nám tento tablet zapožičal oficiálny predajca notebookov a tabletov ASUS na Slovensku, ASUS-SHOP.SK.

Špecifikácia

  • displej: 10,1″ 1280×800 IPS
  • ochrana proti poškriabaniu: Sodaline Glass
  • procesor: NVIDIA® Tegra™ 3 Quad Core CPU
  • WLAN: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth V3.0+EDR
  • pamäť: 1GB RAM
  • interná pamäť: 32GB EMMC + 8G life time ASUS Webstorage
  • kamera: 8 Mpx zadná kamera Autofocus F/2,2,  1,2 Mpx predná kamera
  • audio: SonicMaster, mikrofón
  • rozhranie: 1x microHDMI, 1x micro SD Card Reader, 1x 2-in1 Audio Jack
  • rozhranie docku: 1x USB 2.0, 1x SD Card Reader
  • výdrž na batériu: 10 hodín + 5 hodín s dokovacou klávesnicou
  • rozmery Pad: 263 x 180,8 x 9,9 mm
  • rozmery Dock: 263 x 180,8 x 8~10.4mm
  • hmotnosť Pad: 635g
  • hmotnosť s dokovacou klávesnicou: 1181g
  • batéria Pad: 22WH Li-polymérová
  • batéria Dock: 16,5Wh Li-polymérová

Prevedenie

Tablet sme dostali asi v najkrajšom prevedení, a to v snehovej bielej. Samotný užívateľ si toho ale veľa vizuálne neužije, keďže bude mať pred sebou väčšinu času čelnú stranu s displejom, ktorá je štandardne čierna so strieborným orámovaním, ktoré nemá žiadnu hranu a je krásne oblé. Tablet sa vďaka nemu príjemne drží v ruke a od konkurencie ho vizuálne odlišuje efektné logo Asus v pravom hornom rohu prednej strany tabletu. Okrem neho sa na nás „pozerá“ oko webkamery, ktoré ale nie je typicky v strede vrchnej časti prednej strany, ale viac na pravo.

 

Zadnú stranu tvorí pevný plast, ktorý je vrúbkovaný v kruhoch smerom od stredu s chrómovým logom výrobcu a vďaka tomuto prevedeniu je menej náchylný na škrabance a dáva používateľovi väčší pocit istoty pri držaní zariadenia s napríklad spotenými rukami. Objektív kamery je chrómovo ohraničený a do tela zadnej strany výraznejšie zasahuje 3,5 mm jack. Na počudovanie sa na zadnej časti usídlil iba jeden stereo reproduktor, ktorý je umiestnený naľavo. Vizuálne by mu určite pomohol brat na druhom konci zariadenia. Na druhú stranu, reprodukcia zvuku naozaj hlasitá a aj kvalitou sme boli prekvapený.

Konektory, tlačidlá

Vo vrchnej časti, v ľavom hornom rohu nájdeme „zobúdzacie“ tlačidlo, ktoré mohlo mať lepšiu odozvu a pri dlhodobejšom používaní by sme očakávali opotrebenie. Dobrá je však mikro dióda umiestnená v tomto tlačidle určená pre signalizáciu nabíjania.

Na vrchu ľavej bočnice nás čakajú ovládače hlasitosti, ktoré majú na rozdiel od „štart“ tlačidla lepšiu odozvu a hneď pod nimi je umiestnený micro HDMI konektor pre prepojenie s televízorom a takisto je na tejto strane umiestnený slot pre micro SD kartu. Na pravej strane zostal osamotený 3,5 mm jack a na strane spodnej klasicky v strede podlhovastý konektor pre nabíjanie, prenos dát a dock klávesnicu. Na tejto strane takisto nájdeme otvory pre uchytenie danej  klávesnice.

Dock klávesnica

Na samotnú klávesnicu si budete musieť trochu zvyknúť vzhľadom na jej rozmery, no pri troche tréningu zvládnete písanie skoro tak ako na klávesnici štandardnej. Odporúčame ale vypnúť dotykovú plochu samotnej klávesnice, pretože sa vám občas stane, že o ňu nechtiac pri písaní zvadíte a zistíte, že text už nevkladáte tam kde ste chceli.

Okrem toho vám klávesnica pridá ďalší slot na SD kartu a okrem toho aj štandardný USB konektor čo je veľké plus. Takáto klávesnica Vám dá skvelú možnosť vybrať si podľa aktuálnej situácie a vašej potreby. Potrebujete písať veľa textu? „cvak“. Chcete si len pozrieť pár videí a nejaký ten web? opäť „cvak“ a ste bez klávesnice. Toto vám napríklad Samsung tablety neponúknu.

Hardware

Dominantou tabletu je 10 palcový IPS displej s rozlíšením 1280×800. Zobrazovacia jednotka patrí k priemeru danej kategórie. reaguje však precízne na dotyk, zobrazenie farieb je verné a pozorovacie uhly dostatočné. Pri ostrejšom svetle alebo slnečnom svite budete mať problém s čitateľnosťou, ktorý trochu vykompenzuje nastavenie jasu na maximálnu hranicu. To sa však odrazí na výdrži batérie, takže si radšej nájdite tieň.

Tegra 3 čip od Nvidie je zárukou skvelého výkonu a ako pridanú hodnotu máte niektoré herné tituly prostredníctvom Tegra Zone, ktoré sú určené výhrade pre tento procesor. 1 GB pamäť RAM je štandardom a poteší 32 GB interná pamäť s možnosťou rozšírenia pomocou SD karty, ktorá pokryje potreby väčšiny používateľov.

8 megapixelový fotoaparát dokáže zhotoviť slušné fotografie a jeho reakcie ako zaostrovanie, zoom a podobne reagujú na podnety používateľa naozaj svižne, no zmieriť sa musíte s absenciu LED blesku. Ako negatívum to však neberieme, pretože fotografovať niečo s tabletom je skôr núdzové riešenie alebo výnimočná záležitosť.

Tablet sa za svoj výkon rozhodne nemusí hambiť a ako u nás býva zvykom, otestovali sme ho pomocou dvoch benchmark aplikácii ako aj najnovšou hrou zo série Angry Birds s podtitulom Star Wars. Aj keď hra nie náročná na výkon a hardware tablet nám skôr prišiel ako kancelársky pomocník a nie herná konzola. Aj keď náročné 3D hry určite zvládne.

Výrobca mohol lepšie vyriešiť odvádzanie tepla, ktoré sa sústreďuje do jedného bodu a občas ho pocítite hlavne pri plnej používateľskej záťaži tabletu alebo hodine hrania náročnejšej hry.

Software

Tablet je vybavený Androidom vo verzii 4.1.1, núdzu však nebude mať ani o novšie verzie. Asus si na najnovšou software dáva záležať a určite chystá aktualizáciu aj pre tento produkt. Systém je slušne optimalizovaný, na podnety reaguje promptne a rýchlo, no pri extrémnejšom multitaskingu sa občas objavili drobné zaváhania. Sklamaný sme boli z predinštalovanej aplikácie YouTube, ktorá po aktualizácii odmietla fungovať a museli update tejto aplikácie odinštalovať. Subjektívne, používateľské rozhranie, ktoré Asus používa na svojich tabletoch je vizuálne najpríťažlivejšie z pomedzi konkurencie. Na displej s efektným živým pozadím v „nature“ štýle meniacim sa podľa rána, dňa a večera je radosť sa pozerať a takisto predištalované widgety času, počasia a notifikácii sú vizuálne veľmi príťažlivé a vďaka jednoduchosti nerušia.

Asus navyše tablet vybavil niektorými v skutku užitočnými aplikáciami ako napríklad App Backup ako zálohovací nástroj, App Locker pre ochranu súkromia a uzamykanie pre vami vybrané aplikácie, My Cloud je pre zmenu online úložné miesto, aplikácia Filmové štúdio vám pomôže s tvorbou a úpravou videa a keďže sme tablet používali hlavne ako kancelársky nástroj aplikácia Polaris Office je samozrejmosťou. V obchode Google Play Store nájdete však kancelárske aplikácie s rozšírenejšou ponukou a funkčnosťou, aj keď za poplatok. Ďalšou výhodou je software výbava na synchronizáciu obsahu tabletu s notebookom.

Pre ľudí, ktorí sú zo zamestnania alebo z domu zvyknutí na prácu vo Windows prostredí bude začiatkom roka v obchode Google Play dostupná aj Microsoft Office aplikácia.

Výhradu sme mali k software klávesnici od ASUSU, ktorá zbytočne zaberala značnú časť displeja a jej niektoré užívateľské prvky neboli príliš intuitívne, no v nastaveniach ju ľahko vymeníte za tú klasickú Android klávesnicu, ktorá je skvelá.

Výdrž batérie

Výrobca sľubuje 10 hodín výdrže tabletu na jedno nabitie. Aby sme boli úprimní, do plných 10 tich hodín nám chýbalo 12 minút, čo je ale samozrejme detail. So samotným  tabletom sme pracovali ako väčšina bežných používateľov a to znamená, že takmer neustále pripojenie na internet cez wi-fi, sťahovanie nejakých dát, sociálne siete, hltanie YouTube videí nevynímajúc až po nejaké to hodinové hranie. Pri pozeraní filmu sme vypli wi-fi pripojenie, nastavili jas na použiteľných 30 percent a približne 100 minútový snímok si vyžiadal 15 percent z kapacity batérie.

Výdrž batérie však pri tomto nekončí. Po pripojení klávesnice, ktorá má v tele ďalšiu, však menšiu batériu sa stáva z tabletu nekompromisný nástroj. Keď už sa rozhodnete klávesnicu pripojiť je jasné, že sa chystáte vkladať rozsiahlejší text pretože na občasné chatovanie alebo napísanie statusu vám bohate postačí aj tá software klávesnica. Výrobca v tomto momente garantuje až pätnásť hodinovú výdrž, ktorú sme predsa len brali s rezervou, no pri 15 a pol hodinách používania sme už nepochybovali. Jednoducho pri rannej 100 percentnej zásobe energie budete mať naozaj problém prinútiť do večera tablet s pripojenou klávesnicou „zhasnúť“.

Záver

ASUS Transformer Pad TF 300T, ako znie jeho vcelku krkolomný názov je skvelý tablet a vo všeobecnosti sa Transformer séria teší medzi používateľmi veľkej obľube. Možno o tom svedčí aj žaloba hráčskej spoločnosti Hasbro, ktorá sa cítila dotknutá vďaka podobnosti názvu s “autobotom” nazývaným Optimus Prime známeho z filmového trháku Transformers. Spoločnosť Hasbro si chcela iba prilepšiť na úkor popularity Transformer tabletov a samotný sudca žalobu zmietol zo stola.

Kto sa stále bojí ísť do tabletu vďaka chýbajúcej hardware klávesnici a kvôli tomu, že občas potrebuje čo to popísať, TF300T je určite dobrá voľba. Kvalitné prevedenie, dobre vyvážený systém a už spomínaná dock klávesnica hovorí v prospech zariadenia. Tento tablet aj s klávesnicou a 32 GB internou pamäťou dostanete za optimálnych 463 eur a na výber máte z troch farebných vyhotovení. U nás v redakcii sa osvedčil veľmi dobre čo je veľké plus napriek súčasnej silnej konkurencii v tomto segmente, ktorý neustále napreduje.

Ďalšie odborné recenzie na tablet Asus Transformer Pad TF300T nájdete na Recenzie.SME.sk

Ďakujeme internetovému obchodu ASUS-SHOP.SK za zapožičanie tabletu Nexus 7. ASUS-SHOP.SK patrí medzi najväčších predajcov ASUS produktov na Slovensku.