Úvod Výrobcovia Intel Odpoveď Intelu na ARM technológiu AMD: Chystáme 48 jadrové procesory pre mobilné...

Odpoveď Intelu na ARM technológiu AMD: Chystáme 48 jadrové procesory pre mobilné zaridenia

3

Intel sa chystá zobrať ich 48 jadrové procesory na úplne inú cestu, než na ktorú boli určené. Chystá sa ich totiž implementovať do mobilných zariadení. Spoločnosť dnes ráno oznámila, že do smartphonov a tabletov budúcnosti (zvýraznili slovo „budúcnosti“) plánuje vložiť tento 48 jadrový zabiják medzi procesormi. CTO Justin Rattner povedal, že takáto vymoženosť tu môže byť oveľa skôr, než za 10 rokov, ktoré predpovedajú výskumníci.

Intel Xeon E7-4870 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Okrem zaujímavého sveta lineárnej algebry a dynamiky prúdenia, na ktoré sa takéto čipy momentálne používajú ich Intel plánuje využiť na niektoré z procesov, ktoré potrebujú intenzívnejší výkon procesoru, napríklad streamovanie videa. Dokázal by to pomocou rozloženia záťaže na niekoľko jadier. Viac vyladených jadier však znamená aj lepší multitasking, čo by tabletom a smartphonom odomklo možnosti z úplne inej dimenzie.

Bohužiaľ sú na takéto plány potrebné dve veci. Jednou z nich je hardware a druhou je software, takže pokiaľ nebudeme mať k tak výkonnému procesoru aj rovnako výkonný software, pôjde len o zbierku 48 jadier, ktoré zostanú nevyužité. Koľko jadier má ten Váš smartphone?

Zdroj: Computerworld via Engadget