Úvod Novinky Výskumníci vymysleli algoritmy, ktoré zaručia dvojnásobne rýchle nabíjanie baterky

Výskumníci vymysleli algoritmy, ktoré zaručia dvojnásobne rýchle nabíjanie baterky

2

Výskumníci z University of California San Diego prišli s novými algoritmami  ktoré dokážu znížiť čas potrebný na nabitie li-ion bateriek o polovicu, pomôžu im fungovať oveľa efektívnejšie a zároveň by to malo znížiť výrobnú cenu až o 25%. Namiesto merania správania sa baterky a jej „zdravia“ pomocou tradičného merania prúdu a napätia sa nový algoritmus bude snažiť odhadnúť, kde presne sa nachádzajú lítiové ióny a tak by mal zaručiť presnejšie dáta.

S takto presnými dátami potom tím výskumníkov bude presne vedieť zmerať dĺžku životnosti baterky a kontrolovať efektívnosť nabíjania. Skupinka vývojárov za tento algoritmus dostala ocenenie v hodnote $460,000, ktoré má byť použité na ďalší výskum algoritmu a ďalších technológií v spolupráci s Bosch a výrobcom bateriek Cobasys. Obidve firmy si rozdelili zvyšok dotácie v hodnote $9.6 miliónov.

Možno sa pýtate, či táto technológia opustí steny laboratórií. Jeden z výskumníkov, Scott Moura sa k tomu vyjadril takto: „Táto technológia skončí v produktoch, ktoré ľudia skutočne budú používať.“

Čo si o tom myslíte vy? Myslíte, že je čas na skutočnú revolúciu v baterkách a nie len v procesoroch? My sme za!

Zdroj: Engadget