Úvod Týždeň v Androide Týždne v Androide: 22. – 29. október

[Špeciálne Nexus vydanie] Týždne v Androide: 22. – 29. október

0

Pekný utorňajší večer z AndroidPortalu. Sme tu zas a znovu s naším pravidelným seriálom Týždeň v Androide. Možno sa pýtate, že čo má znamenať ten nadpis. Ak ste pozorným Android fanúšikmi, určite ste si všimli, že sa včera stala veľmi dôležitá vec. Google predstavil svoju novú sériu Nexus zariadení, vrátane LG Nexus 4, dvoch nových Nexus 7 verzií a dlho-očakávaného 10 palcového tabletu Nexus 10. My sme sa rozhodli zahrnúť ich do tohto súhrnu, snáď to nebude prekážať naším čitateľom, ktorí majú autistickejšie sklony pre poriadok a kategorizáciu.

Pustime sa teda do toho.

(Prvý) Pondelok

[youtube]YdfEXiUGtcg[/youtube]

Pondelok bol zaujímavý z niekoľkých dôvodov. Dozvedeli sme sa novinku z Android 4.2 Jelly Bean a taktiež sme sa dozvedeli plány XDA-Developers otvoriť XDA univerzitu, ktorá má pomôcť nakopnúť začínajúcich vývojárov.

Tak ako to už býva zvykom, pristihli sme sa pri tom ako špekulujeme a to hneď o niekoľkých veciach naraz. Prvou bolo predstavenie troch Nexus zariadení, aspoň to nám tvrdilo hneď niekoľko zdrojov (či mali pravdu sa dozviete nižšie). Pri predstavovaní sme však zostali, keď sa objavili nové informácie ohľadom iPad mini.

Nemôžem zabudnúť ani na video recenziu geniálnej hry Triple town, ktorú som si naozaj užil a viem, že video recenzií je v poslednej dobe pomenej, posnažím sa aby sa to zmenilo.

Utorok

[youtube]SdCkIhJF9Ss[/youtube]

Utorok bol deň zariadení a aplikácií. Ak má niekto rád čiernu a tak isto aj Galaxy S3, už nemusí mať strach, keďže čierna verzia S3 príde už 24. októbra.

Z domácich správ sme tu ako jedno z prvých médií na svete mali novinku o tom, že Google predsa len pracuje na 3G verzii Nexus 7 a dokonca sme Vám priniesli aj jeho cenu. Všetky tieto informácie pochádzali z e-shopu Asus-shop.sk, takže ak máte chuť sa pozrieť ako sa s tabletom vyvíja situácia, rozhodne tam zamierte.

Pripravuje sa aj nový Samsung smartphone, no ten článok ani neodkážem, pretože by si Samsung mal uvedomiť, že dôležitá je kvalita, nie kvantita.

Z humoru sme tu mali podarené video rapera Steva Jobsa, podobné tomu pri predstavení iPhone 5 a z aplikácií a hier sme predstavili videorecenziu hier Magic Wingdom a Hill Climb Racing.

Streda

Streda sa začala novou reklamou na smartphone Jamesa Bonda, SONY Xperia T. Viem, že som si z neho v minulosti robil srandu, no ide skutočne o veľmi pekný smartphone, ktorý by ste pri vianočných nákupoch nemali prehliadnuť.

Zo zariadení sme spomenuli fakt, že rok 2013 bude rokom full HD 1080p displejov, keďže po HTC na ňom začali pracovať aj Samsung a LG.

Veľkou novinkou bolo samozrejme predstavenie Apple v podobe ich iPad Mini. My sme pripravili článok, v ktorom sme sa zamerali na dopad, ktorý môže, no nemusí mať na Android ako platformu a Android zariadenia.

Ak ste mali chuť na hry, ponúkli sme vám peknú aktualizáciu Beach Buggy Blitz, ktorá začala podporovať aj zariadenia, ktoré nemajú Tegra 3 a taktiež výbornú hru Royal Revolt.

Na uvoľnenie sme napísali o zaujímavom videu, ktoré zobrazuje „hardcore Android fanúšika“ a jeho hlášky. Spoznávate sa?

Štvrtok

Štvrtok bol jeden z dní, ktoré nazývam lenivými. Lenivými preto, lebo sme sa nedozvedeli nič, čo by nám momentálne pomohlo. Aby ste teda mali predstavu, tak zopár z ních vymenujem. NFS Most Wanted má výjsť 30. októbra, v tej chvíli nám to nič nedalo, keďže sme si hru nijak nemohli zahrať. Corning Gorilla Glass na viac než miliarde zariadení, to tiež nikomu nepomôže. Amazon Kindle Fire HD v predaji vo Veľkej Británií, to je síce paráda ale kde je Slvoensko? LG Nexus 4 vo Veľkej Británií už 30. októbra, viď predchádzajúci komentár.

Jedinými svetlými okamihmi boli fotky manuálu pre Nexus 10. Konečne. Dôkaz o desať palcovom tablete, na ktorý sme tak dlho čakali!

Piatok

Piatok bol na tom o kúsok lepšie. LG Nexus 4 má byť dostupný aj v bielom prevedení a stáť má od £229 vyššie. Výborné! Veľkou novinkou však nebol Nexus ani iPad. Išlo, ako inak, o náš obľúbený produkt GooPad Mini. Áno, čítate správne, GooPad je „napodobenina“ iPad Mini, no s tou výhodou, že beží na Androide.

V piatok sme boli svedkami výpovede Tima Cooka, ktorá nás skutočne pobavila. Tvrdí totiž, že iPad Mini je úplne iná kategória, než 7 palcové tablety a že sedem palcové produkty vôbec nie sú dobrými produktami. Je zábavné vidieť, ako mu doslova nezáleží na tom, čo si o ňom myslia ostatní.

A ďalšie dôkazy o Nexus 10!!! Možno sa naozaj niečo chystá! Nejde však len o súboj Apple vs Android. Nemôžeme zabúdať ani na Microsoft. S ich Microsoft Surface hrajú v mobilnom priemysle skutočne dôležitú rolu. Prečítajte si článok v ktorom to rozoberám a nezabudnite zahlasovať! Hlasovanie je dôležité, pretože ma to robí šťastným.

Z hier nemôžem prehliadanuť GTA: Vice City pre Android. Páni, ten čas letí tak rýchlo, pamätám ako som sa preháňal po uliciach Vice City na mojom nadupanom počítači, teraz to budem robiť…na mobile.

Sobota

Zrušili Nexus udalosť :( Na New York sa rúti hurikán Sandy a je jasné, že New York neobíde. Tešili sme sa zbytočne (nemyslím to vážne, čítajte ďalej).

Nedeľa

Ďalší dôkaz (z toho istého zdroju) o Nexus 10! Neviem sa dočkať!

Parádnou správou bolo aj to, že české a čoskoro aj slovenské modely Galaxy S3 začali postupne dostávať aktualizáciu na Jelly Bean. Čakali sme na to dlho, no nakoniec sme sa dočkali.

PS: Apple na svoj web skutočne umiestnil ospravedlnenie sa Samsungu.

Týždeň v Androide

(Druhý) Pondelok

Toto je ten deň, kvôli ktorému som sa rozhodol tak trochu posunúť celé vydanie Týždňa v Androide a tak povediac som ho aj trochu zrýchlil. Zrýchlil som ho hlavne kvôli tomu, že sa udiala veľmi dôležitá vec, ktorú by som rád zrekapitoval.

Google totiž to aj napriek svojej zrušenej udalosti dokázal predstaviť svoje Nexus zariadenia! Urobil tak pomocou svetových médií ako je The Verge a pomocou svojich YouTube šalamúnskych videí.

Poďme sa pozrieť na to, čo predstavil.

Nexus 4

Celý článok z predstavenia Nexus 4

Začneme od začiatku a to zariadením s označením Nexus 4. Nexus 4, ktorý vyrobil LG je nový smartphone, ktorý vymení doteraz používaný Galaxy Nexus vyrobený Samsungom.

Jeho špecifikácie:

Na Slovensku ani v Českej republike ešte nie je dostupný, no vo väčších krajinách ako Anglicko, Francúzsko, či Nemecko bude dostupný už 13. novembra za cenu £239 za 8GB a £279 za 16GB verziu. Veľa ľudí, hlavne zo západných krajín bolo sklamaných, že Nexus 4 neprichádza s 4G LTE. Jeho HSDPA+ čip však stíha rýchlosť 42Mbps, čo je myslím adekvátne pre akokoľvek náročného zákazníka.

Nexus 7

Nexus 7 je s nami už podstatnú chvíľu, no dostupný bol len v dvoch variantách, z toho jeho 8GB verzia bola smiešne malá. Nové modely sú teda, ako by sme už čakali, väčšie a to 32GB. Rozdiel medzi nimi je ten, že jedna ostáva WiFi a druhá, tá drahšia prichádza aj s 3G, resp. HSPA+ (až do 21Mbps).

O jeho dostupnosti vieme však viac informácií než o Nexus 4. ASUS-Shop.sk ho totiž vedie dostupný už od 13.11.2012 s tým, že stáť bude 299 Eur (32GB 3G verzia).

Nexus 10

Celý článok z predstavenie Nexus 10

Teraz sa však povenujem mojej najobľúbenejšej novinke. Ide totiž o „plný“ desať palcový Nexus tablet. Čakal som na neho od predstavenie Nexus 7 a pevne veril v to, že sa ho dočkám ešte tento rok a div sa svet, on skutočne prišiel (dík Google).

Čo sa týka jeho špecifikácií, tak sa pripravte na divokú jazdu. Pozerať sa budete na spomínaný 10 palcový displej s rozlíšením 2560 x 1600 pixelov! To posúva ppi (pixels-per-inch) niekam na hodnotu 300, čo je pri tabletoch extrémne číslo. Ani iPad s jeho presláveným Retina displejom nemá tak vysoké rozlíšenie.

Dostupný bude v dvoch verziách, 16GB a 32GB a tieto verzie nebudú podporovať 3G, takže pôjde len o WiFi modely.

Z ďalších špecifikácií spomeniem 2GB RAM, Exynos 5 (ARM Cortex-A15 čip) a GPU Mali T604, ktorá je podľa posledných testov šetrná k baterke, ktorá má mimochodom kapacitu 9,000mAh, čo by malo stačiť na 9 hodín pozerania HD filmov.

Android 4.2

Zabudnúť nemôžeme ani na novú verziu Androidu. Nemôžeme na ňu zabudnúť pretože ide o vcelku veľkú aktualizáciu. Novinkami sú profily, ktorých na tablete môže byť hneď niekoľko alebo vylepšenie galérie s rýchlymi možnosťami a Photo Sphere.

Skoro som zabudol, nespomenul som bezdrôtové nabíjanie Nexus 4!

 

Tam by som chcel skončiť, pretože všetky články nájdete na webe v plnej ich kráse a predsa len ide o súhrn a nie o články plnej veľkosti.

Ktorá novinka sa vám z týchto týždňov pozdáva najviac? Za mna je to jednoznačne Nexus 10. Dajte nám vedieť v komentároch!

PS: Vedeli ste o tom, že pán Repčík na poplatok za používanie mobilných zariadení len preto, že sú schopné prehrať hudbu? Veď chce len tri percentá, nechajte ho dýchať.