Úvod Konkurencia Apple Test výdrže baterky od Which?: Galaxy S3 zahanbil iPhone 5

Test výdrže baterky od Which?: Galaxy S3 zahanbil iPhone 5

5

Posledných pár mesiacov (rokov) sme boli svedkami vzostupu ega každého Android, či iOS fanúšika. Pri porovnaniach zariadení diskusie priam pukajú vo švíkoch a neprekvapivo v nich nájdete výjavy presvedčení, že len to ich zariadenie, resp. operačný systém je ten najlepší.

Výnimkou nebol ani drop test iPhone 5 vs Samsung Galaxy S3, kde zvíťazil iPhone 5. To je však len jeden z testov, ktorý sa dá spraviť a keďže málo kto z nás je tak nešikovný aby niekoľko krát za sebou zhodil svoj telefón z vyše metra a pol, na svetlo sveta sa dostali aj ďalšie, oveľa užitočnejšie testy. Poďme sa pozrieť na jedno veľmi dôležité porovnanie.

Áno, budeme sa baviť o baterke. Je to súčasť telefónu, na ktorú sa sťažujú všetci, či už vlastnia high end smartphone alebo nejaký low end. Výnimkou zostáva Motorola RAZR Maxx, ktorá prináša skutočne zvýšenú výdrž, no to je asi tak všetko. Výrobcovia, akoby zabúdali, že bez baterky vieme naše smartphony použiť maximálne ako pádla na raftingu alebo varešky pri varení. Nikto sa však nepozrel na túto disciplínu nejak podrobnejšie a s poriadnou metodológiou. Kto teda zvíťazí? Bude to Galaxy S III alebo to bude iPhone 5?

Na záchranu, tak ako už veľakrát prišli testeri z britského webu Which?, ktorí usporiadali veľmi precízny test baterky v Galaxy S III a v iPhone 5. Okrem nich však otestovali aj iné modely.

Neviem, či poznáte Which? no ich testy sú z tých najlepších. Ako príklad uvediem metodológiu z tohto testu, kde dokonca použili vlastný vysielač 3G aby nemal jeden, či druhý smartphone výhodu.

Takže, keď už viete o koho ide a že to, čo sa tu dozviete je dôveryhodné, môžeme sa pustiť do výsledkov.

Samsung Galaxy S3: 359 minút prehliadania webu

O tomto výsledku sa veľa nedá povedať. Asi len toľko, že paráda Samsung! Aj keď to nie je tak vysoko ako by sme chceli, stále je to výborný výsledok, ktorý zahanbil všetkých ostatných výrobcov.

Samsung i9300 Galaxy S III 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Apple iPhone 5: 200 minút

Milióny milovníkov iPhonu bolo nadšených zo zväčšenia displeja nového modelu. No toto zväčšenie má aj následky. 4 palcový displej s rozlíšením 1136 x 640 a novým= Apple A6 CPU dávajú baterke poriadne zabrať a na kolená ju dostali len za tri hodiny a dvadsať minút prehliadania webu, čo je strašný výsledok. Ide len o niečo viac než 50% toho, čo zvládne Galaxy S3. iPhone 5 porazil dokonca aj HTC One X, ktorý má baterku veľkosti hrášku.

Apple iPhone 5 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>


Apple iPhone 4S – 208 minút

Tento výsledok nás neprekvapuje, no majiteľov nového iPhone 5 musí pekne mrzieť. Apple spravil nový iPhone tenším, čo znamená, že sa mu do neho podarilo natlačiť len 1,440 mAh baterku. Tá je skoro tak veľká ako baterka, ktorú nájdeme v iPhone 4S. Ten má narozdiel od iPhone 5 menší displej a primeranejšie rozlíšenie, ktoré baterke síce dáva zabrať, no trochu menej než iPhone 5. Stále je to však slabučký výsledok.

Apple iPhone 4S 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

HTC One X – 226 minút

Tento výsledok ma znovu neprekvapuje. Keďže HTC One X máme v redakcii na vlastnej koži viem, že výdrž baterky je slabučká. Pri nič nerobení vydrží telefón zhruba deň a pol. Ak si na ňom začnem prehliadať web, jeho 1800mAh baterka sa vyšťaví za takmer štyri hodiny. Škoda.

HTC One X môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Sony Xperia S – 276 minút

Aj keď HTC One X nie je na zahodenie, druhá priečka patrí Sony Xperia S. 4.3 palcová Xperia, ktorá bola na trh uvedená už vo februári sa umiestnila na druhom mieste s výdržou s niečo cez štyri hodiny. Takto dlho vydržala aj napriek jej relatívne malej baterke, ktorá činí 1,750mAh.

Sony Xperia S môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>


Telefóny, ktoré v teste chýbajú, no radi by sme ich videli sú Motorola RAZR Maxx, Samsung Galaxy Note a Samsung Galaxy Note II.

Priemer z 99 testovaných telefónov je 193 minút. Čo si však myslíte vy? Zaslúži si to iPhone? Je to krutá pravda, ktorú na konferencii pri jeho predstavení zabudli spomenúť? Myslí na nás Samsung viac než iní výrobcovia?

Zdroje: AndroidAuthority, Blog Which?