Úvod Novinky ARM® big.LITTLE™ Technológia

ARM® big.LITTLE™ Technológia

0

Pred dvomi rokmi uviedla spoločnosť ARM jej Cortex-A15 CPU architektúru, a teraz ju veselo využívá dokonca aj špičkový a zároveň čerstvý Android tablet Samsung Nexus 10. No za najaktuálnejšiu čerešničku ARM môžeme označiť novú, ešte len tento týždeň predstavenú, Cortex-A50 sériu procesorov obsahujúcu implementovanú 64-bitovú ARMv8 architektúru s nízkou spotrebou energie. Avšak, táto nová generácie čipov sa, podľa informácií, neobjaví v mobilných zariadeniach až do roku 2014, no je celkom príjemné vedieť, kam sa približne bude uberať blízka budúcnosť.

Nová rodinka Cortex-A50 procesorov obsahuje Cortex-A57 a Cortex-A53 procesor, ktoré budú spárované do konfigurácie, s celkom jednoduchým názvom, big.LITTLE.

big.LITTLE konfigurácia tvorená „veľkým“ a „malým“ procesorom dostane tú istú úlohu, ako má Tegra 3 procesor od NVIDIA s 4-PLUS-1 architektúrou. Ak užívateľ potrebuje na svojom mobilnom zariadení vysoký výkon, napríklad pri hraní náročnej hry, tak zakročí „veľký“ Cortex-A57 procesor, čiže ten výkonnejší a zároveň bezohľadný na spotrebu energie, ale ak bude užívateľ pracovať len s obyčajnými aplikáciami, mailovať, či surfovať na internete, o výkon sa postará „malý“ Cortex-A53 procesor, ktorý naopak berie ohľad na energetickú efektivitu, takže energia v batérii by mala teoreticky ubúdať pomalšie. Celý princíp big.LITTLE konfigurácie vlastne spočíva v prepínaní týchto procesorov, bez čakania, a vždy keď to je, podľa danej situácie, potrebné.

Prečo 64-bit?
Jednou z výhod 64-bitového prostredia je podpora pre viac ako 4GB operačnej pamäte (RAM). Veľa súčasných Android zariadení na trhu obsahuje integrovanú 1GB, no objavujú sa už aj modely s 2GB operačnou pamäťou, ako napríklad Samsung Galaxy S3 (len niektoré trhy) a LG Nexus 4. No s čoraz viac narastajúcim dopytom po výkone, sa bude v budúcnosti kapacita operačných pamätí v mobilných zariadeniach neustále zväčšovať, čo má teda umožniť aj toto 64-bitové prostredie.

 

Zdroj + foto: androidandme.com, arm.com