Úvod Novinky Android Apple iPad Mini: Čo znamená pre Android?

Apple iPad Mini: Čo znamená pre Android?

7

Apple včera na ich udalosti predstavil niekoľko zariadení, presne v ten správny čas, pred nákupnou sezónou. Jedným zo zariadení bol malý, no zároveň veľký rival Nexusu 7, resp. Kindle Fire, iPad Mini. Od roku 2010, teda od momentu, kedy Apple predstavil ich prvý tablet, iPad, boli na vrchole tabletového trhu. Spolu s ich úspešným iOS zničili akúkoľvek konkurenciu na trhu.

Nový Apple iPad 16GB Wi-fi MD328HC/A môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

V dnešnom článku sa pozrieme na niekoľko predstavení zo včerajšej udalosti a povieme si niečo o tom, aký dopad mali na Android a produkty, ktoré ho používajú.

iPad štvrtej generácie

Veľa ľudí bolo po predstavení iPhone 5 sklamaných, keďže sme sa v podstate nedozvedeli žiadne novinky. Včera to vyzeralo veľmi podobne, keďže okolo iPad Mini sa popísali tony špecifikácií a unikli desiatky fotiek, no Apple všetkých prekvapil štvrtou generáciou iPadu. Ide o malú aktualizáciu, no prináša procesor A6X, väčšiu podporu 4G LTE (vrátane britskej 4G siete) a samozrejme, to najdôležitejšie, Lightning konektor.

Apple iPad 2 16GB WiFi môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

iPad štvrtej generácie má nový procesor a podporuje 4G LTE

Väčší iPad, ktorý je odteraz mimochodom prezývaný ako „iPad s Retina Displejom“ v podstate doteraz nemal žiadnu konkurenciu. Dôvodom bolo a stále je málo Android tabletov s desať palcovými displejmi. Štvrtá generácia veľkého iPadu teda Android nijak neovplyvní, keďže medzi siedmimi palcami a desiatimi palcami je veľký rozdiel. Uvidíme čo na to povie Google, snáď sa pochlapí a predstaví Nexus 10.

iPad Mini

iPad Mini bolo najočakávanejšie predstavenie z celej udalosti a väčšina z toho, o čom sa len špekulovalo sa naplnilo. Ide o 7.9 palcový tablet s rozlíšením 1024 x 768 pixelov. Poháňa ho procesor Apple A5, pyšní sa predným fotoaparátom FaceTime HD a zadným fotoaparátom, ktorým odfotíte fotky v rozlíšení 5MPx, nahráte 1080p video a chýbať nebude ani nový Lightning konektor. Dostupný je v bielej a čiernej, s 3G alebo bez 3G a v troch „veľkostiach“ a to 16GB, 32GB a 64GB (takéto pamäťové možnosti by sme očakávali od nového Nexus 7).

Predstavený bol aj 7.9 palcový iPad Mini

Aj po predstavení ma však iPad Mini aj naďalej prekvapuje. Apple bol za éry Steva Jobsa vyslovene proti malým, sedem palcovým tabletom. To by sa im však dalo ešte odpustiť, keďže nikto netušil akými populárnymi sa stanú malé Android tablety. Čo ma však zarazilo bola jeho cena. Začína totiž na $329, čo sa s $199 Nexusom nedá porovnať a mám tušenie, že veľa ľudí si radšej zvolí Nexus 7. Všetci už nedočkavo čakáme na 29. október. Ak sa Google rozhodne predávať 16GB verziu Nexus 7 za $199, stane sa pre bežného aj menej bežného spotrebiteľa jednoznačnou voľbou. Z nášho pohľadu sú 4G a voľba farby menej podstatné ako samotná cena a schopnosti daného tabletu.

Google Nexus 7 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

iPad Mini má konkurovať tabletom Google Nexus 7 a Amazon Kindle Fire HD

Zatiaľ čo nepochybujem, že iPad Mini sa stane populárnym zariadením si tak isto nemyslím, že by Nexus 7 utrpel úplnú porážku, ktorú predpovedalo veľa ľudí. Čo si však myslím je fakt, že ide len o „varovnú strelu“. Nezabúdajte, že druhé a tretie generácie Apple produktov sú väčšinou tie úspešnejšie (iPhone 3G a iPad 2). Budúcoročná verzia pravdepodobne prinesie nižšie ceny , lepšie špecifikácie a ešte väčšiu hrozbu pre Android.

Amazon Kindle Fire môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

iPad Mini momentálne nepredstavuje hrozbu pre ekosystém malých Android tabletov, no bude zaujímavé sledovať ako naň zareaguje Google a Amazon a ako Apple pripraví jeho druhú generáciu.

Ak by cena nehrala úlohu, zvolili by ste si radšej iPad Mini alebo Nexus 7? Myslíte si, že bude práve cena tou najväčšou prekážkou? Dajte nám vedieť vaše názory.

Zdroj: AppStorm