Úvod Novinky Recenzia Sony Xperia S

Recenzia Sony Xperia S

2

Model Sony Xperia S by mal byť vrcholovým modelom najnovšej série Xperii a tým pádom ponúknuť užívateľovi maximálnu funkcionalitu, výkon a zážitok z používania. Modely Xperia sa aj pri pohľade do minulosti snažili od konkurencie odlíšiť svojim typickým dizajnom a patrili vždy k tým krajším a elegantnejším zariadeniam. Prečítajte si, aký dojem zanechala. 

Špecifikácia

  • Procesor: Qualcomm MSM 8260 Snapdragon dual-core 1.5 GHz s grafikou Adreno 220
  • Pamäť: 1GB RAM, 32GB interné úložisko, chýba slot na pam. kartu.
  • Displej: LCD, 720 x 1280 pixelov, 4,3 palca s hustotou 342 ppi a technológiou BRAVIA Engine
  • Rozmery: 128 x 64 x 10.6 mm
  • Váha: 144 g
  • Kamera: 12 Mpix, autofocus, LED blesk, záznam videa 1080p s 30 fps
  • Čelná kamera: 1.3 Mpix, záznam videa 720p s 30 fps
  • Batéria: 1750 mAh
  • Wi-Fi, Bluetooth, 3.5mm jack, Wi-Fi Direct, NFC + značky, microUSB, GLONASS

Cenový Prehľad

Graf ceny produktu Sony Xperia S poskytuje server Heureka.sk

 

Konštrukcia a prevedenie

Hranatá Xperia S ponúka mierne zaoblené rohy a zaujímavý nano povrch, ktorý by mal byť odolnejší voči nečistotám. Pravdou je, že povrch je naozaj odolný a klasický spotený otlačok prstu alebo aj časť vašich raňajok z neho zotriete jedna radosť. Neznamená to však že nečistoty nie sú vidieť, alebo že by ich tento povrch nejakým záhadným spôsobom odpudzoval. Práve naopak.

 

V hornej časti zariadenia na nás čaká tlačidlo na rozsvietenie displeja, ktoré by sme skôr privítali na pravom/ľavom boku a 3,5 mm konektor. Na ľavej strane sa nachádza micro USB konektor, ktorý je schovaný pod záslepkou na gumičke, čo je nešťastné riešenie, pretože po mesiaci intenzívneho používania sa akosi vybehala a neraz sa mi stalo, že som ju našiel otvorenú a musel som ju zatláčať na svoje miesto. Podobne je na tom aj HDMI konektor na pravej strane ale ten nebudete používať tak často ako micro USB konektor, takže výraznejšie opotrebenie vás nečaká.

Okrem neho si tam našli svoje miesto tlačidlá na pridávanie hlasitosti, ktoré sú netradične umiestnené nižšie ako býva zvykom a  dvojskoková spúšť fotoaparátu. Spodnej časti dominuje priehľadná plocha, ktorá efektne svieti na bielo a intenzita jej svietenia je trafená dokonale. Svetelný efekt neobťažuje a zároveň je dostatočný na to aby dotváral štýlový look zariadenia. Sklamaný som bol z troch dotykových tlačidiel pod displejom. Niekedy vám dá naozaj zabrať aby ste sa jednoducho správne trafili na reakčný bod. Snaha vrátiť sa na hlavnú obrazovku stredným z trojice tlačidiel u mňa niekedy skončila až na štvrtý pokus. Páčila sa nám notifikačná dióda, ktorá upozorňovala na každú udalosť efektným farebným blikaním napr. pri prepnutí tracku v prehrávači alebo pri prijatí súboru cez bluetooth. O zmeškaných hovoroch alebo signalizácii vybitej batérie nehovoriac. Budete musieť zabudnúť na klasickú SIM kartu a zaobstarať si musíte jej mini verziu a batériu si taktiež nevymeníte. Každopádne po konštrukčnej a dizajnovej stránke je Xperia S zvládnutá skvelo. Po mesačnom používaní sa objavilo občasné malé vŕzganie zadného krytu, to však pripisujem konkrétnemu modelu a u ostatných by sa nemalo vyskytovať. Dúfam.

 

Software/užívateľské prostredie

Android vo verzii 2.3.7 určite všetci poznáme a s aktualizáciou na verziu 4.0 ICS si Sony mohlo dať rady už skôr. Čakáme ju ale v priebehu leta. NXT prostredie (obdoba Sense pri HTC alebo TouchWiz pri Samsungu) je skvelá a dovolím si povedať, že lepšia ako u konkurencie. Zariadenie beží ako po masle s absolútne rýchlymi reakciami a problém bol iba s predinštalovanou aplikáciou Youtube, kde sa vyskytovali problémy s načítavaním alebo s posúvaním časovej osi počas prehrávania. (Áno mal som stabilné a rýchle internetové pripojenie :) To však s istotou vyrieši ICS update. Dizajn prostredia je očarujúci. Skvelé Xperia živé pozadie v kombinácii s defaultnými widgetmi a ikonami pôsobí skvelo a tak sa s ním aj pracuje. V prostredí nájdeme detaily ako „roztancovanie“ ikon pri ich modifikácii alebo pôsobivé animácie pri odstraňovaní alebo presúvaní widgetu/aplikácie. Nikdy ale nepochopím, prečo do vrchnej rolovacej lišty Sony neumiestnilo žiadne ovládacie prvky ako Wi-Fi, Bluetooth a pod., alebo skratky. Ešte raz, PREČO?…

 

 

Displej

4,3 palca nie je žiadny rekordman, ostatné vlajkové lode konkurencie ponúkajú palcov viac, ale beriem to ako výhodu s tým, že s displejom sa bude lepšie pracovať širšej mase používateľov. Predsa len si mnohí na takzvané „lopaty“ nepotrpia. Rozlíšenie 720 x 1280 pixelov s hustotou 342 ppi a Bravia Engine-om hovorí za všetko. (Galaxy S3 319 ppi, iPhone 4S 330 ppi). Na displej je radosť sa pozerať a zobrazovanie s danou hustotou pixelov je famózne. Bravia Engine nie je žiadna revolučná technológia, skôr to celé len dotiahne k dokonalosti a upravuje sýtosť farieb, ktoré sú samo o sebe verné a krásne.

 

Fotoaparát

12 megapixelový fotoaparát dokáže vytvoriť naozaj kvalitné fotografie s nastaveniami ako automatický režim scény, makro, panoráma, funkcia pre fotenie dokumentov a podobne. Veľkou výhodou je hardware tlačidlo spúšte, ktoré fotenie spraktizovalo. Pre tajnostkárov tu je možnosť vypnutia zvuku uzávierky. Fotoaparát reaguje na každý pokyn svižne a to isté platí aj v režime video, ktoré dokáže Xperia S zhotoviť v 1080p kvalite.

Auto režim

Makro

Noc

 

Médiá

Hudobný prehrávač Xperie S je skvelý a nemal som potrebu inštalovať žiadny iný z Play Store. Skvelé je aj ovládanie skladieb pri zablokovanom displeji, práca s knižicou a nechýba ani ekvalizér s funkciou Clear Bass. Pri počúvaní hudby z reproduktoru smartfónu pomôže funkcia xLOUD, ktorá zvýši hlasitosť. Škoda, že trochu na úkor kvality. S prehrávaním .avi súborov Xperia nemala problém, ale pri prehrávaní som zvolil mnou nainštalovaný BS Player, ktorý už zo zvyku používam všade. Možno vás v zozname aplikácii prekvapí položka 3D galéria, ale „zážitky“ typu HTC Evo 3D sa nekonajú. Táto galéria vám prehrá panoramatický záber, ktorý ste zhotovili fotoaparátom Xperie S. Klasická galéria funguje svižne, vadilo mi ale zaostrovanie otvorenej fotografie, ktoré niekedy trvalo akosi pridlho. V galérii poteší dizajnový detail v podobe meniaceho sa pozadia podľa zhotovených fotografií.

 

 

Ďalšie funkcie

Prehliadanie webu je malina a s daným displejom doslova zážitok. Žiadny problém s Flash-om sa nekonal a funkcie ako záložky alebo zdieľanie sú dnes povinnou výbavou všetkých prehliadačov. Xperia okrem dizajnu vyniká funkciou NFC značiek, ktoré fungujú tak, že napríklad jednu značku máte zavesenú v aute na spätnom zrkadle a pri sadnutí do auta a priblížením zariadenia k značke sa aktivuje režim „auto“. Značku si možete nakonfigurovať podľa vlastných predstáv.

Potešila predinštalovaná aplikácia TrackID na identifikáciu skladieb, tiež NeoReader na prelúskanie barkódov a Android Guide pre tých, ktorí s Androidom ešte len začínajú a potrebujú sa dozvedieť „čo a ako„. Aplikácia vás vlastne odkáže na Sony stránku cez prehliadač a neviem prečo po otvorení so mnou komunikovala v španielčine.  Podržaním vrchného tlačidla dokážete nasnímať obrazovku, zmeniť režim alebo zariadenie vypnúť.

  

 

Výkon

Výkon sme otestovali benchmark aplikáciami a vychutnali sme si ho na hre Sports Car Challange, ktorá šlapala ako po masle. Prijal by som lepšie odvádzanie tepla, pretože zariadenie po polhodinke hrania dosť „kúrilo“. Každopádne si Xperia S hravo poradí s graficky náročnými 3D hrami.

  

 

Batéria

S výdržou akumulátora som bol spokojný a dostal som sa cez povestnú hranicu jedného dňa a pri bežnom používaní batéria vydržala cca deň a pol. Jedno hodinové nepretržité surfovanie cez Wi-Fi pri 60 percentnom jase si ale vypýtalo 21 percent batérie a pri posledných 15 percentách batérie a 40 percentnom jase zariadenie zvládlo prehrať 45 minútové .avi video a 5 percent energie ešte zostalo.

 

Záver

Cena zariadenie začína na cca 390 eurách a za tieto peniaze dostanete naozaj veľmi kvalitný smartfón, ktorý má síce svoje muchy, ale to má každý. Pokiaľ ste po Xperii S poškuľovali a váhali ste nad kúpou, nemáte čo riešiť a určite nebudete ľutovať. Xperia S patrí k top smartfónom na trhu s vysoko konkurencieschopnou cenou a u nás v redakcii zanechala množstvo pozitívnych dojmov.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Sony Xperia S nájdete na Recenzie.SME.sk

Za požičanie zariadenia ďakujeme spoločnosti Sony Mobile