Úvod Neprehliadnite vlavo Samsung Galaxy S3: Mega Recenzia

Samsung Galaxy S3: Mega Recenzia

46

Bez pochýb najočakávanejší smartfón tohto roku, Samsung Galaxy S3, ktorého si už predobjednalo viac ako 9 miliónov zákazníkov a ktorý je označovaný za prvý naozaj inteligentný smartfón sme mali možnosť otestovať a presvedčiť sa tak o jeho kladoch ako aj záporoch. Prečítajte si, ako „es trojku“ vidím mojimi očami. 

Samsung i9300 Galaxy S III 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Špecifikácia

Pre osvieženie pamäte sa ešte raz pozrime na špecifikáciu zariadenia.

  • 4.8 palcový 720p Super AMOLED HD displej
  • 1.4 GHz štvorjadrový Exynos procesor
  • Grafika Mali-400MP
  • 1 GB RAM
  • 16/32/64 GB verzie vnútornej pamäte
  • Slot pre microSD kartu
  • 8 MP zadná kamera
  • 1.9 MP predná kamera
  • 2100 mAh baterka s bezdrátovým nabíjaním
  • Bluetooth 4.0
  • Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi HT40
  • GPS/GLONASS
  • NFC
  • Rozmery 136.6 x 70.6 x 8.6mm
  • Váha 133 gramov
  • Android 4.0

 

Prvý dojem

Po krátkom vybavovaní sa s kuriérom mám pred sebou bielu krabičku. Po otvorení a okamžitom uchopení zariadenia som nadobudol naozaj pozitívny dojem. Čisté línie, štíhle telo a dizajn zariadenia v kombinácii bieleho prevedenia je skvelý. Fotografie sú jedna vec, ale naživo…Hneď som upriamil pozornosť na spracovanie, kvôli negatívnym ohlasom rôznych používateľov smerujúcim k „plastu“, ktorý bol označovaný za lacný. Leštený modrý mramor to zrovna nie je, ale označenie lacný si určite nezaslúži. Je kvalitný, nevŕzga a perfektne spracovaný so skvelými vlastnosťami, vzhľadom na to, že sa jedná vlastne o polykarbonát. ( je cca 300 krát odolnejší ako konvenčné plasty, môže dosahovať pevnosť aj niekoľko tisíc pascalov bla bla bla, naozaj je celkom fajn)

 

 

Štart

Je osem hodín ráno, začínam kávičkou a po celý deň ma bude sprevádzať Galaxy S3. Batéria nabitá na 100 percent, jas nastavený na 50 percent, všetky nastavenia pohybu zapnuté, úsporný režim vypnutý, sieť a 3G pripojenie aktívne. Na konci recenzie sa dozviete kedy skončila batéria na nule a ako som dal zariadeniu po celý deň zabrať. Teraz sa pozrime bližšie na jednotlivé software/hardware vlastnosti a ako to celé naozaj funguje v praxi.

 

 

Software

Android 4.0.4 ICS + TouchWiz 4.0

Optimalizácia najnovšieho Androidu v kombinácii s grafickým rozhraním TouchWiz je dokonalá. Nadupaný hardware sa stará o absolútne plynulú a extrémne rýchlu prácu s prostredím a multitaskingom. Rovnaké dojmy som mal aj pri HTC One X, no Galaxy S3 na mňa pôsobí ešte dokonalejšie. Samotný dizajn TouchWiz prostredia vo verzii 4 budú používatelia zariadení Samsung dobre poznať, vzhľad prostredia je príjemný a určite by som ho nevylepšoval nejakým externým launcherom. Konkurenčné HTC Sense 4.0 sa mi však páči viac, ale to spotrebuje viac pamäte RAM. Samozrejme dizajn je subjektívna veličina a každému sa páči iná korekcia vzhľadu.

 

  

 

Prehliadač

Pri prehliadaní webu pomocou vstavaného prehliadača ste prakticky obmedzený iba rýchlosťou vašeho pripojenia. Plynulosť je dokonalá, zoom funguje perfektne a Flash nie je žiadny problém. Nechýbajú štandardné veci ako záložky, inkognito okno a široká škála nastavení.

    

 

„Smart Stay“ Galaxy nás vidí

Táto funkcia využíva prednú kameru, pomocou ktorej sleduje vašu tvár a detekuje oči. Jej úlohou je po uplynutí vami nastavenej časovej odozvy vypnúť osvetlenie displeja, pokiaľ sa naň prestanete pozerať. Zo začiatku som funkcii nevedel prísť na chuť a pochyboval som o nej, ale pri večernom čítaní rôzneho textu som si až neskôr uvedomil, že displej vlastne naozaj nezhasína! Pochopiteľne krkolomné uhly pohľadu na zariadenie funkcia Smart Stay nezaznamená.

    

„S Voice“ Galaxy nás počúva

Funkcia S Voice vám dá možnosť sa so zariadením porozprávať. K dispozícii máte anglický jazyk a 7 ďalších. Slovenskú alebo českú jazykovú podporu však nehľadajte. Nie je tam a pravdepodobne v najbližších rokoch ani nebude. Galaxy vám odpovie na otázku o aktuálnom počasí, nastaví vám budík, vytočí kontakt, otvorí aplikácie, odpovie na jednoduché otázky atď. V aplikácii je priamo nápoveda, ktorá vám ozrejmí samotné používanie. S Voice je fajn, ale konkurenčné Siri od Apple je žiaľ dokonalejšie. Zatiaľ. Otázkou je aj samotné využitie. Pri prechádzaní po ulici si neviem dosť dobre predstaviť rozhovor s telefónom a nehovoriac o pohľadoch okoloidúcich. Napríklad v aute už to aspoň aký taký zmysel má vrámci navigácie a pod. Stále je to však skôr hračka ako použiteľný pomocník pre bežný deň.

    

 

 Hudba/Video

Prehrávač na hudbu, ako aj na video je jednoduchý no účelný. Pri hudbe si môžete vybrať z veľkého počtu žánrov prehrávania ako klasický, rock, jazz a pod. Nechýba vytváranie playlistov, nastavenie náhodného výberu, skvelý widget a pri otočení zariadenia displejom dolu sa prehrávanie hudby zastaví. Slúchadlá v balení sú priemer a s orgazmickým hudobným zážitkom nerátajte. Video prehrávač si hravo poradil s divx filmami a nezaznamenali sme absolútne žiadne, ani len mikro seknutie filmu počas prehrávania, alebo oneskorenie zvuku. Video prehrávač je v pravom dolnom rohu prostredia vybavený zaujímavým tlačidlom. Po dotknutí sa aktivuje funkcia pop up play a video môžete sledovať v malom okienku a popritom ho presúvať po obrazovke, listovať v aplikáciach alebo napríklad písať správu. Pri samotnej aktivácii funkcie si možno všimnúť malé oneskorenie prepnutia do tohto režimu. Jedná sa však o hodnotu pod jednu sekundu.

    

 

Aktuálny cenový prehľad

Graf ceny produktu Samsung i9300 Galaxy S III 16GB poskytuje server Heureka.sk

Poznámky, agenda

V aplikácii S poznámka si môžete do sýtosti čmárať, gumovať vkladať text a pod. Napísať prstom jednoduchý text alebo poznámku nie je problém, ale funkcionalita S Penu pri Galaxy Note je nenahraditeľná. V aplikácii agenda si bezproblémovo naplánujete udalosti a veci, a dokonale zmenežujete svoje budúce dni.

    

 

Funkcia počasie, zadávanie textu

Galaxy S3 používa údaje o počasí zo servera accuweather.com, ktoré je relatívne presné. Nič vám nebráni v tom počasie nahradiť akýmkoľvek z Play Store a to predinštalované nepoužívať, prišli by ste ale o zaujímavú funkciu. Pri počasí stačí jemne zatriasť zariadením a počasie sa aktualizuje. Citlivosť je nastavená tak akurát. Klávesnica Androidu 4.0 ICS je skvelá a nechýba takmer nič. Páčila sa mi od výrobcu nastavená odozva pomocou mikro vibrácie pri písaní, a pri zadávaní textu stačí jednoducho Galaxy priložiť k uchu a príjemcovi rovno zavolá. Úžasné. Podobné gesto môžete využiť pri screenshote obrazovky, a to tak, že dlaňou prejdete ponad display a Galaxy spraví snímok obrazovky. Použiteľnosť bola trošku kostrbatá a spoľahlivejšie bolo použiť kombináciu krátkeho podržania hlavného hardware tlačidla a tlačidla na uzamknutie displeja na boku.

    

Zdieľanie, S Health

Pomocou funkcie S Beam môžete prenášať viac objemové súbory len priložením zariadení k sebe a Samsung tvrdí, že je možné 1 GB film presunúť za dve minúty. My sme to nevyskúšali z jedného dôvodu. Funkcia funguje iba medzi zariadeniami Galaxy S3 a mali sme v redakcii iba jeden model. Nové zariadenia od Samsungu však budú touto funkciou určite vybavené, takže využiteľnosť bude mať širší rozmer. All Share Cast pomocou Wi-Fi siete umožňuje okamžité zdieľanie obsahu ako videa, hudby a fotiek priamo na váš televízor alebo tablet. Funkcia S Health by mala podľa rôznych snímačov získavať údaje z vašeho tela a tak poskytnúť komplexné info o vašom stave a telesných funkciách. Využiteľnosť bude pravdepodobne dobrá pre športových fanatikov, ale z neznámych dôvodov sa funkcia v našich končinách zatiaľ nedá použiť.

Hardware

Displej

Veľkorysí Super AMOLED HD displej s rozlíšením 1280 x 720 pixelov, ktorého hustota obrazových bodov má hodnotu 306 ppi. Pre porovnanie, HTC One X má 312 ppi a iPhone 4S 330 ppi. Podstatné je, že pri takomto rozlíšení ľudské oko len ťažko rozpozná rozdiel. Na displej je radosť sa pozerať a pri nastavení optimálneho jasu získate naozaj pekné farebné divadlo. Čitateľnosť na slnku nie je bohviečo, ale s korekciou jasu na 100 percent sa to dá.

Pamäť RAM

Galaxy S3 je vybavené 1GB „ramkou“ a možno ste niektorí postrehli, že pre japonský trh sa bude táto vlajková loď dodávať až s 2 gigabajtami pamäte RAM. Počas používania som nemal ani najmenší pocit nedostatočnej kapacity danej 1 GB pamäte. Na druhú stranu, čo ak predsa. Mať 2 GB RAM len tak pre istou nemusí byť na škodu a používateľ tým len získa.

Procesor

V Galaxy S3 bije srdce v podobe 4 jadrového procesora Exynos 4412, ktorý je vyrobený 32 nanometrovou technológiou a spotrebuje o 20 percent menej energie ako jeho predchodca. V kombinácii s grafikou Mali-400MP ponúka naozaj extrémny výkon, a skúsili sme si ho na hre Dead Space. Počas plného hrania som sa prepol hlavným tlačidlom na domácu obrazovku a okamžite začal používať rôzne funkcie smartfónu. Všetko svižne, bez spomalenia alebo lagu.

 

Výkon zariadenia je naozaj špičkový, o čom svedčia hodnoty benchmarku, ktorý sme urobili pomocou dvoch aplikácii.

  

Fotoaparát

Snímač, ktorý dokáže urobiť fotku 3264 x 2448, má 8 megapixelov, autofokus a pri zlých svetelných podmienkach mu pomôže LED dióda. Fotoaparát je úžasne rýchly skvele reaguje na všetky podnety. Top funkcia je tzv. sériové snímanie, ktorú som používal pri fotení neustále. Funkcia vám umožní urobiť osem snímkov za sekundu a Galaxy samo vyhodnotí, ktorá z nich je najkvalitnejšia a ponúkne vám ju na uloženie. Pri vypnutí automatického výberu dokážete pri sériovom snímaní urobiť fotiek až 20. Okrem toho môžete pri fotografovaní využiť rôzne efekty, detekciu úsmevu či geolokáciu. Samozrejmosťou je možnosť zhotovenia video záznamu v kvalite 1080p. Pozrite si v galérii pár záberov zhotovených týmto zariadením.

Galéria

[nggallery id=123]

Úložisko

Samsung Galaxy S3 sa bude predávať s tromi rôznymi veľkosťami internej pamäte a to 16, 32 a 64 GB. My sme mali k dispozícii najmenšiu alternatívu, ktorá bude pravdepodobne vyhovovať väčšine používateľom aj vzhľadom na cenu. Pokiaľ vám predsa len bude časom chýbať priestor, rozšíriť si ho môžete pomocou microSD karty. Ako čerešničku na torte šťastný majitelia tohto zariadenia dostanú 50 GB priestoru na cloud službe Dropbox na dva roky zadarmo!

Sloty, tlačidlá

Ako som už spomínal, zariadeniu nechýba slot na microSD kartu, ktorý akceptuje až 64 GB a zabezpečiť si budete musieť mini SIM kartu, pretože štandardnú tam nevložíte. Na spodnej časti zariadenia nájdeme micro USB konektor a na opačnej, vrchnej, 3,5 mm jack. Dve hardware tlačidlá, z ktorých je jedno hlavné pod displejom a druhé na pravom boku slúžiace na zapínanie/blokovanie zariadenia, majú dobrú odozvu a sú ľahko hmatateľné. Okrem nich nájdeme pod displejom aj dve dotykové. To na ľavo má za úlohu vyvolať kontextové menu a to na pravo slúži na vykonanie kroku „späť“. V nastaveniach sa dá určiť ako dlho majú byť podsvietené a pri otočení zariadenia na šírku, napríklad pri pozeraní fotiek v galérii sa mi stávalo, že som sa nechtiac dotkol tlačidla „späť“. Ťažko povedať či je to mojou „šikovnosťou“ alebo samotnou konštrukciou.

 

Batéria, nabíjanie

Batéria má kapacitu 2100 mAh čo vyzerá  byť veľa, ale špecifikácia zariadenia ju ľahko pohltí. Galaxy je vybavené zaujímavou funkciou bezdrôtového nabíjania, ktorú sme však nevyskúšali pretože príslušenstvo k tejto funkcii bude dostupné na trhu nevedno kedy. Niektoré zdroje uvádzajú, že o mesiac a taká spoločnosť ako je Samsung si mohla dať záležať na dostupnosti nielen zariadenia ale aj samotného príslušenstva.

 

Záver

Na začiatku recenzie som vám sľúbil informáciu, ako dlho mi nové Galaxy vydržalo. Je 19:32 a displej zhasol nadobro, teda aspoň dovtedy, kým nezapojím nabíjačku. Za 11 hodín, 32 minút a pár sekúnd si Galaxy naozaj vytrpelo dosť. Hneď na začiatku dňa som sa pripojil na Wi-Fi a počas dvoch hodín som takmer nepretržite surfoval po internete, facebook, 5 mailov s prílohami, jeden 3 minútový videohovor, stiahnutie desiatich hudobných nahrávok atď. Následne som sa zbavil Wi-Fi pripojenia a oddával sa hre Death Space, ktorá si za 25 minút hrania potiahla 8 percent batérie. Ďalej som v priebehu dňa pozeral 20 minút film, 20 minút počúval hudbu, pár videí na Youtube, urobil asi 60 fotiek. Na večer opäť na hodinku na Wi-Fi a následné surfovanie. Vzhľadom na to, že Galaxy S3 budila dosť veľkú pozornosť okolia, sa veľmi často nestávalo, že by zostala len tak ležať na stole viac ako 10 minút bez toho, že by niekto minimálne nerozsvietil displej.

Spokojnosť? Áno. Galaxy naozaj dostávala dosť zabrať a pri napr. nižšej korekcii jasu, pripojenie na wi-fi iba vtedy keď naozaj treba, jednoducho keď som sa snažil zariadenie používať tak ako bežne používam, nie je problém sa dostať na hodnotu 20 hodín používania. Pri niektorých šetrivých ľudí možno aj viac.

Cena okolo 600 € je na toto zariadenie ušitá na mieru. Ani málo, ani veľa. Všetko závisí na vkuse a finančných možnostiach daného záujemcu. Každopádne za túto sumu dostanete zatiaľ najdokonalejšie Android zariadenie aké bolo kedy vyrobené a na Slovensku si ho môžete zakúpiť od 4. júna.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón  Samsung Galaxy S III nájdete na Recenzie.SME.sk

[no_toc]