Úvod Aplikácie Porovnanie: Google Play Store vs. Apple App Store

Porovnanie: Google Play Store vs. Apple App Store

9

Napriek výborným dizajnom a chrumkavým hardwarovým vymoženostiam dnešných najlepších zariadení, by sa veľa ľudí dokázalo aj pohádať, že smartphone robia smartphonom jeho aplikácie. Ktorý market je ale najlepší?

 

Všetci vieme čo sa stalo Nokii, RIM a HP jednoducho preto, lebo nedokázali rozvíriť vody kreativity pri produkcii aplikácií. Pekne ich to teda zasiahlo, keď sa na svet zrodil Apple App Store a Android Market, dnes známy ako Play Store. Aby sme to nemali až také jednoduché, tak do rovnice pridajme aj Amazon App Store, ktorý bol vytvorený ešte dávno pred tým ako bol ohlásený Kindle Fire. Každopádne, aplikácie sú to, čo „robia“ z našich telefónov skutočne chytré telefóny, tie magické vecičky, ktoré každodenne držíme v rukách. Takže sme si povedali, že aplikácie sú všetko a len všetko a nič iné. Ktorá platforma je ale najlepšia? Google s ich Play Store (Android Market) alebo Apple s ich App Store? Čítajte ďalej!

 

Vývojári

Vyzerá to tak, že aj napriek tomu, že Android má pod sebou viac než 50% celkového podielu smartphonov na trhu sú vývojári zdržanliví a zatiaľ neprešli na Android vo veľkých kŕdeľoch aj s ich aplikáciami. V skutočnosti je u Apple takmer 4 krát viac vývojárov než na Androide. Ale prečo? Je to celkom jednoduché, vývojári veľmi dobre vedia, že majitelia zariadení od Apple sú zamknutí v Apple ekosystéme s kreditnými kartami pevne pripnutými v iTunes. Samozrejme, že bolo spravených veľa štúdií, ktorých výsledok je taký, že majitelia Apple sú ochotnejší zaplatiť za aplikácie. Musíme však spomenúť, že na Google Play Store sú aplikácie, ktoré sú aj na Apple App Store, no sú zadarmo alebo podporujú akúsi reklamu.

 

Poplatok za členstvo


Ešte pred tým ako môžete začať programovať aplikácie pre Play Store alebo App Store, je od vás očakávané, že „vypľujete“ nejaké dukáty. Pre vývojárov iOS si Apple žiada $99 a je im jedno, či ste len sami alebo ste firma. Na druhej strane chce Google $25 a to z toho dôvodu, že chce ochrániť zlých vývojárov, ktorí by inak ich Play Store zaspamovali.

 

SDK a Jazyk

Apple pre svojich vývojárov ponúka Xcode, pre ľudí, ktorí programujú pre Mac, iPad a iPhone. iOS aplikácie sú obmedzené na Objective-C, C, C++ alebo JavaScript. Google svoj SDK ponúka zadarmo na svojom webe. Napriek tomu, že je dostupný pre Windows, Mac a dokonca aj Linux, tak to nieje len jednoduché nainštalovanie jedného programu ako taký Xcode. Okrem toho je väčšina Android aplikácií naprogramovaná v Java, no C/C++ aplikácie niesu zakázané.

 

Stiahnutia a fragmentácia

Najväčší zdroj frustrácií Android vývojárov je jedno slovo. Fragmentácia. Ako je vidieť hore, vďaka The Next Web, verzie iOS sú adoptované oveľa rýchlejšie a v oveľa väčších číslach než akákoľvek nedávna verzia Androidu. Ice Cream Sandwich dokonca neprekročil ani hranicu 3% zo všetkých zariadení. Okrem toho si podľa GigaOm až 45% majiteľov iPhonu alebo iPod Touch zakúpilo aspoň jednu aplikáciu každý mesiac, kde pri Androide je to len 19%.

 

Počet aplikácií

AppBrain, známa webstránka pre hľadanie dobrých aplikácií počíta počet aplikácií v Google Play Store. V čase písania tohoto článku nám AppBrain hlási, že na Google Play Store je niečo cez 430,000 aplikácií, z ktorých 311,000 je zadarmo. To znamená, že zhruba 72% všetkých aplikácií na Play Store je zadarmo. Na druhej strane, 148apps tvrdí, že na Apple App Store je momentálne cez 615,000 aplikácií, ktoré majú priemernú cenu $2.02. Na App Store je zadarmo „len“ 287,000 aplikácií, čo je zhruba 46%.

 

iCloud vs. Cloud od Google

 

Ak vlastníte niekoľko zariadení, tak synchronizovanie vašich aplikácií, hudby a kníh môže byť veľmi namáhavé, no a preto Apple a Google poskytujú ich „služby v cloude“. iCloud (Cloud od Apple) si svoju úlohu plní celkom dobre. Ak si kúpite aplikáciu na váš iPhone, zobrazí sa aj na iPade. iCloud-u však chýba jedna funkcia. Namiesto jednoduchého uschovania vašich dát online to Google zobral o krok ďalej. Keď navštívite Google Play, tak si môžete pozrieť všetky aplikácie a hry na všetkých zariadeniach pripojených k internetu. Okrem toho si viete nainštalovať akúkoľvek aplikáciu na akékoľvek špecifické zariadenie priamo z Google Play Store. Ak ste si napríklad nechali mobil v aute a nechce sa vám poň ísť, no chcete na ňom mať Angry Birds keď sa k nemu vrátite, tak jednoducho stačí zavítať na play.google.com a stlačiť inštaláciu pre vaše zariadenie.

 

Užívateľské rozhranie

Rozhodne nieje tajomstvom, že App Store od Apple je medzi nami oveľa dlhšie ako Play Store od Google. No v tom krátkom čase, v ktorom bol Google Play Store medzi nami, stihli zmeniť meno, pridať hnihy, filmy a hudbu, no a zmenili niekoľko krát dizajn a tak sme sa zrazu ocitli na Play Store.

 

Google Play Store

Dizajn, ktorý vidíte vyššie zabral Googlu niekoľko pokusov. Osobne sa mi veľmi nepáči, pripadá mi to ako napodobenina Windows Phone ale zvyknúť sa dá na všetko. Okrem veľkého upútavača vašej pozornosti máte prístup aj ku všetkým štyrom sekciám. Keď sa pozrieme na sekciu aplikácií, tak všetky aplikácie boli rozdelené do 27 skupín, ktoré sa delia od Hier až po Widgety. Google ďalej kategorizuje svoje aplikácie na najlepšie platené, najlepšie zadarmo, najsťahovanejšie, najlepšie nové platené, najlepšie nové zadarmo a dokonca aj zoznam populárnych aplikácií. Ak však viete už vopred čo chcete, tak vám pomôže vyhľadávanie.

 

Apple App Store

Tak ako Google Play Store, tak aj App Store má hlavnú stránku s priestorom, ktorý má upútať vašu pozornosť. Apple a Google používajú podobné kategórie na kategorizáciu. Jediný rozdiel je v tom, že Google sa rozhodol pre používanie veľkých a príťažlivých obrázkov, ktoré majú reprezentovať nápomocnosť a kreativitu za aplikáciami, no a Apple tak nespravil. Veľa ľudí si možno hovorí, že takéto reklamy sú otravné, no vývojári aplikácie RunKeeper budú asi nesúhlasiť, keďže po tom ako sa dostali na hlavnú stránku sa počet stiahnutí zvýšil o 637%. Lightbox takýto „flek“ vychytal v dovolenkovej sezóne v roku 2011 a získal tým 500,000 stiahnutí z ich celkového počtu 1.2 miliardy.

 

Zhrnutie

Náš milovaný multitasking
Náš milovaný multitasking

Ako vidíte, obidva markety sú si podobné vo veľa smeroch. Aj keď má Apple momentálne výhodu vo veľkom počte vývojárov, tak Android začína svojím počtom užívateľov priťahovať čoraz viac vývojárov a to vo veľkých číslach. Tí, ktorí hľadajú už udomácnený systém, ktorý tu už je dlho, tak Apple s ich iTunes a App Store tie podmienky spĺňa skvele. Na druhej strane máme svet plný zmien, prekvapení a kreativy, ktorý ponúka Google so svojím Androidom. V skratke teda nemáme víťaza, okrem teba a mňa, konzumentov. Obidva systémy sú robustné, plné skvelých aplikácií a sú fantastické na vyhľadávanie toho, čo práve potrebujete. Ak však chcete nájsť aplikácie, ktoré sú skryté pod veľkými menami, tak AppBrain alebo podobná stránka bude vašou voľbou.

Koniec koncov, počet aplikácií a počet stiahnutí aplikácií je len číslo. Smartphony, tablety so softwarom od Google alebo Apple nám neujdú. Sme však svedkami revolúcie v tom, ako pristupujeme a používame naše mobilné zariadenia. Takže čo nám na to povieš, ty náš milý čitateľ? Apple App Store alebo Goole Play Store? Koho máme korunovať za víťaza? Toť otázka!

Zdroj: AndroidAuthority

[poll id=“14″]