Úvod Neprehliadnite vlavo Mýtus o nabíjaní batérie

Mýtus o nabíjaní batérie

55

Už ani neviem koľko ľudí som videl a ešte aj vidím ako používajú „osvedčený“ spôsob nabíjania svojho smartfónu štýlom cyklu úplného vybitia a následného úplného nabitia batérie v domnienke, že predĺžia životnosť batérie, respektíve že ju nezničia.

To jednoducho nie je pravda. Súčasné Lítium-Polymérové a Litium-Ionové batérie používané v dnešných smartfónoch, tabletoch, fotoaparátoch a pod. nemajú takzvaný „pamäťový efekt“, tým pádom je ich úplné vybíjanie/nabíjanie zbytočné. Užívateľ môže nabíjanie prerušiť alebo zahájiť v ktorejkoľvek fáze nabíjania bez toho aby batérii ublížil.

Pri Litium-Ionových batériach dokonca spôsob úplného vybitia môže zapríčiniť poškodenie batérie alebo jej čiastočné znehodnotenie. V akumulátore je totižto ochranný obvod, ktorý sa postará o to aby pri vybití napätie v batérii nekleslo pod približne 2,4 až 2,7 V a batériu jednoducho „vypne“. Spoznať to môžete podľa toho, že po pripojení zariadenia na nabíjačku sa chvíľu nič nedeje. Displej sa rozsvieti, alebo indikátor nabíjania sa zobrazí až po uplynutí nejakej doby potrebnej na zotavenie akumulátora. Keby napätie v batérii kleslo pod 2,4 až 2,7 V pravdepodobne by zostala nefunkčná. Preto ideálny spôsob ako zbytočne nepoškodiť batériu ale aj prístroj je dať zariadenie nabiť vtedy, keď vás na to vyzve.

Pochopiteľne všetky batérie starnú a postupne strácajú svoju výdrž. Tento proces urýchľujú vysoké teploty, preto neodporúčame nechávať smartfón v aute alebo len tak položený na priamom slnku. Pokiaľ máte nabitú druhú, záložnú batériu jej najlepšie skladovanie je v chlade (nie v mraze!).

 

Nabíjačky

Každý predajca alebo výrobca vám odporúča používať len originálne príslušenstvo a nabíjačky, a vie o čom hovorí. Samozrejme, to že kúpite lacnejšiu neznačkovú alternatívu neznamená že je aj nekvalitná, no výrazne nízkym cenovým reláciam by som sa určite vyhol. Nabíjacie algoritmy sú riadené softvérom zariadenia a samotná nabíjačka do procesu nabíjania nezasahuje. No už pri jemne prekročenému limitu napätia pre nabíjanie z dôvodu napríklad použitia nekvalitných materiálov v lacnej nabíjačke, môže dôjsť k poškodeniu vnútorných obvodov akumulátora a následne vzniknúť požiar.

To môže byť nebezpečné hlavne pri nočnom nabíjaní zariadenia. Podobné pravidlo platí aj pri samotných akumulátoroch. Aj keď je vaša originálna batéria vyrobená v Číne tak isto ako neoriginálna, neznamená to, že pri jej výrobe boli použité rovnaké materiály alebo dodržané rovnaké technologické postupy. Priznám sa, že podobnú lacnejšiu batériu so zvýšenou kapacitou používam aj ja. Objednal som ju cez populárny eBay a zatiaľ už pol roka funguje bez problémov, ale človek nikdy nevie. Aké máte s batériami a nabíjačkami skúsenosti vy?