Úvod Neprehliadnite vlavo Úvaha: Prečo nám tak záleží na súkromí

Úvaha: Prečo nám tak záleží na súkromí

2

Súkromie na internete je momentálne debatovaná téma a chcel by som teda oddeliť úplné nezmysly od toho, na čom skutočne záleží. V priebehu týždňa sa vám pokúsime priblížiť niečo okolo toho ako súkromie na smartphonoch funguje a prečo je také dôležité. Prečo nám teda záleží na súkromí?

Faktom je, že ak máte radi všetky výdobytky súčasnosti v podobe Google služieb, tak im za to zaplatíte slušnou dávkou vášho súkromia. Veci ako Gmail, Google Translate, Google Reader alebo aj taký Android ako celok nestoja ani cent, no aby to tak ostalo, Google produkuje dobre mierené reklamy tak rýchlo a efektívne ako taký čínsky výrobca lacných iPadov. Google to dokáže vďaka tomu, že má prístup k vašim údajom. To je kľúč k úspechu dvoch geekov zo západnej Virginie. To je takisto dôvod, prečo sa vám v Google reklamách nezobrazia ženské lodičky ale nové Android zariadenia, komponenty do PC alebo reklamy o nových autách. Google nepredáva váš mail alebo vyhľadávanie, predáva reklamy. Čo sa týka väčšiny ľudí, nieje to až taký veľký problém. Google uloží veci, ktoré máte radi na nejaký server, kde ich zakóduje a tak ochráni, no a pri ďalšom vyhľadávaní ich použije aby vám zobrazil tie najpresnejšie výsledky. Toto je ich zdroj príjmu.

Pravda je taká, že Googlu dôverujeme. Nechceme pomyslieť na to, že by s našimi údajmi spravil niečo nekalé. Ak sa mám priznať, som na tom úplne rovnako. Čo sa však týka pravdepodobnosti toho, že by také niečo spravili, tak je podľa môjho uváženia celkom malá, keďže to, čo robia teraz, im vynáša nemalé zisky. Google však nieje jediný hráč na ihrisku. Ostatné služby ako Facebook, Microsoft, Apple a dokonca aj Váš operátor zbierajú a roztrieďujú dáta práve o Vás ako také virtuálne kombajny. Znovu sami seba presviedčame, že tieto firmy nezapredajú naše dáta nejakému nekalému spammerovi (alebo niečomu oveľa horšiemu), no keď sa dostaneme k menším spoločnostiam, tak sa prechádzka ružovým online parkom môže veľmi rýchlo skončiť.

Predstavte si ako by ste sa cítili ak by ste stratili svoj mobil a nemali by ste na ňom žiadny PIN kód, žiadne heslo. Možno by som ho našiel práve ja, niekde v kaviarni, na ulici, v MHD, zapol by som ho a mal by som prístup k všetkému, čo ste na ňom spravili. Okrem nehorázne podlých vecí, ktoré by som vedel spraviť s vašimi osobnými fotkami a účtami by som mal tak isto prístup aj k vašim kontaktom, k vašej histórii internetu a samozrejme aj k správam. Aj keď nemáte čo schovať, tak som si istý, že by ste nechceli aby som sa prehrabával všetkými týmito dátami. Keď majú aplikácie a služby rovnaký prístup, je to v podstate rovnaká vec. Nechcem aby mala reklamná spoločnosť, ktorá je využitá k zobrazovaniu reklamy v nejakej hre prístup k mojej histórii prehliadania. Celkom by ich to znudilo a nič by nenašli, no aj tak by si to neprajem. A tak isto si neprajem aby nejaký zvrátený vývojár tieto dáta ukradol a odoslal ich niekam do Číny. Sú to moje dáta a chcem mať istotu, že nebudú zneužité. Určite toto číta aj pár rodičov a myslím, že súhlasíte ak poviem, že nechcete aby sa to stalo napríklad vašej dcére. Vďaka sprísnenej bezpečnosti Google Play Store a skorého varovania pomocou médií ako AndroidPortal.sk sú takéto scenáre celkom nemožné, no aj tak sa občas stávajú.

Zbieranie dát nieje celé zlé. V dnešnom svete plnom technológie a internetu je to celkom bežná metóda zarábania. Je však dôležité aby sa s takýmito dátami zachádzalo opatrne a hlavne bezpečne. A to je kameň úrazu. Vieme, že o nás dáta zbierajú, no môžeme veriť tým, ktorí to robia? To je otázka, ktorú si už musí zodpovedať každý z vás sám, je to tak isto podnet k ďalšej diskusii. Dajte nám vedieť čo si myslíte Vy.

Zdroj: AndroidCentral