Úvod Aplikácie Chameleón chce znovu definovať pojem Home Screen. Jedna veľká lekcia pre Samsung...

Chameleón chce znovu definovať pojem Home Screen. Jedna veľká lekcia pre Samsung a HTC

2

Pre výrobcov je home screen najdoležitejšou časťou Android rozhrania. Prečo? Pretože na home screne môžu úplne s prehľadom použiť vlastné štýly, ich vlastný podpis a teoreticky sa tak odlíšiť od mora ďalších výrobcov Android zariadení.Potreba sa odlíšiť je pochopiteľná, no pre koncových používateľov prostredia ako TouchWiz, Sense alebo Motoblur to znamená pomalé aktualizácie, zbytočné prvky a zlý výkon.

Na druhej strane ani základný home screen „vanilla“ (základného) Androidu nieje výhra aj keď ho prirovnáme k tak upraveným prostrediam ako ponúka Samsung alebo HTC. Jediné čo dostanete sú odkazy na aplikácie, notifikačná lišta a jeden widget hodín. Pre mnohých je to postačujúce, no pre ostatných, ako napríklad kanadských dizajnérov z Teknision to dostačujúce rozhodne nieje. Celkom správne si myslia, že home screen tabletu môže byť oveľa viac ako len miesto pre odkazy na aplikácie. Pozdravte Chameleon.

 

Chameleon od Teknision vám ponúka home screen, ktorý sa adaptuje

Ak vám Teknision nič nehovorí, tak by ste mali vedieť, že ide o firmu, ktorá navrhla používateľské rozhranie pre už vopred odsúdený PlayBook od RIM. To rozhranie bolo práve jednou z vecí, ktoré recenzisti a samotní užívatelia ocenili najviac. Poďme sa teda pozrieť ako si vedie Chameleon.

Na tom najzákladnejšom leveli je Chameleon UX overlay (teda prekrytie) založené na Android 4.0, ktoré vám umožní používať váš tablet tak, ako to pred tým nebolo možné. Namiesto toho aby ste boli odkázaní na mriežkach plných aplikácií a notifikácií Chameleon využije úplne celú obrazovku. Pridá chytré widgety pre veci ako email, aplikácie, počasie, RSS zdroje a iné. Tak trochu sa podobá na rozhranie Metro pre PC a tablety. Prostredie od Teknision je však oveľa viac ako len obyčajné prostredie. Zameriava sa na personalizáciu a kontextualizáciu inak statickej už nami dobre známej domácej obrazovky.

Video

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eWZ7guxro2g[/youtube]

 

Personalizácia: Menenie za behu

Tak ako plaz po ktorom dostal meno, je Chameleon skutočne prispôsobivý prostrediu a používateľovi. Tablet používa technológiu rozpoznávania tváre, takže presne vie, že kto tablet používa a tak vie rozhodnúť, že aký profil má použiť. Takto je teda možné prerobiť si Android home screen podľa seba a pritom neovplyvniť home screen niekomu inému, kto tiež používa ten istý tablet.

Ako príklad uvedieme možno veľmi častý scenár. Môžete si nastaviť jeden profil pre seba, so všetkými oprávneniami a ďalší profil vytvoríte vášmu dieťaťu, ktorý zobrazuje len pár aplikácií, ktoré sú bezpečné pre deti. Okrem toho sa môžete rozhodnúť zablokovať prístup do Play Store a zakázať môžete aj prehliadač. Kedykoľvek tablet podáte tablet svojmu dieťaťu automaticky sa zmení na tablet, ktorý je perfektne prispôsobený pre deti.

 

Kontextualizácia: Home screen, ktorý vie čo robíte

Chameleon sa napája aj do GPS aby zistil, kde sa momentálne nachádzate a vedel sa tak podľa toho zachovať. Keď ste doma, zobrazí sa vám obrazovka s obľúbenými aplikáciami, prehľadom všetkých online denníkov, ktoré čítate a možno aj TV programom. Keď si Chameleon myslí, že ste v práci, zobrazí aplikácie produktivity ako napríklad Gmail, kalendár alebo zoznam toho, čo treba spraviť. Na výber je dokonca aj mód pre cestovanie, keď nieste ani doma, ani v práci.

Okrem widgetov a aplikácií sa vie Chameleon postarať aj o veci ako nastavenie profilov, statusov na sociálnych sieťach alebo automatických odpovedí na emaily. Vývojári z Teknision majú ešte väčšie ambície. Sú priekopníkmi v používaní „smart agents“ namiesto jednoduchých notifikácií.

Príklad, ktorý uviedli pre ilustráciu spomínaných smart agents je biznisman, ktorého let je zrušený. Namiesto zobrazenia jednoduchej notifikácie sa Chameleon pokúsi o premyslenie dopadu tohoto zrušeného letu na celý deň, napríklad zmeškané rezervácie alebo mítingy, ktoré budú musieť byť znovu naplánované. Celý tento koncept je veľmi zaujímavý ale ako sme už spomenuli, veľmi ambiciózny, takže budeme musiež počkať na to, kým si ho vyskúšame pred tým ako vydáme náš verdikt k tomu, či je to skutočne možné alebo nie.

 

Chameleon sa na Android dostane, po dobrom alebo po zlom

Tekision prezradili BriefMobile, že momentálne preberajú s mnohými výrobcami Android zariadení ich možnú spoluprácu. Máme teda nádej, že výborná funkcionalita a neprekonateľný vhľad, ktorý Chameleon ponúka dorazí v budúcnosti na Android tablety.

A keď sa tieto debaty nijak nepremenia na realitu, tak Teknision kľudne môže svoj Chameleon vystaviť na Play Store ako samostatnú aplikáciu. Čo však vieme zaručiť je, že sa bude predávať ako teplé rožky. Napriek tomu dúfame, že veľké mená v biznise ako Samsung alebo HTC sa poučia z projektu Chameleon, že pochopia, že tablety niesu len zväčšené smartphony a že sa dajú využiť skutočne inteligentne, ako nám dnes Chameleon názorne predviedol a že sa v budúcnosti dočkáme aspoň niektorého prvku v Sense alebo TouchWiz.

Chameleon nám dnes ukázal, že Android je skutočne niečo úplne iné ako platforma iOS. Práve vďaka takýmto projektom sme radi, že sme si vybrali práve Android.