Úvod Neprehliadnite vlavo Android Nováčik: Čo je to LTE?

Android Nováčik: Čo je to LTE?

1

LTE (Long Term Evolution) je súbor 3GPP štandardov, tie definujú nový mobilný telekomunikačný systém. Pod LTE sa označuje technológia pre mobilné siete 4. generácie (4G), ktorá je nástupcom sietí UMTS (3G), GSM EDGE a ich rozšírení HSPA a HSPA+. Technológia LTE je určená pre vysoko rýchlostný internet v mobilných sieťach, rýchlosť sťahovania (downlink) je teoreticky až 172,8 Mbps a odosielanie (uplink) 57,6 Mbps. 

Technológia LTE využíva ortogonálne frekvenčný multiplex (OFDM, Orthogonal Frequency Division Multiplexing). Vysielanie pomocou OFDM je rozdelené do úzkeho počtu signálov, v tom nesie každý signál samostatnú časť prenášaných dát. Tieto signály sú maximálne nahustené na sebe, aby sa maximalizovalo využitie dostupného spektra. OFDM sa dokáže vďaka veľkého počtu (na sebe) nezávislých signálov, dobre prispôsobiť skutočným podmienkam pri prenose. Jednoducho využije tie frekvenčné kanále, ktoré má momentálne k dispozícií. Čím sú tieto frekvenčné kanále širšie, tým dokáže OFDM vložiť väčšie množstvo samostatných signálov a dosiahnuť tak vyššiu prenosovú rýchlosť v sieti.

Prvé LTE siete na komerčné účely vybudovala spoločnosť Telia Sonera v roku 2009, vo Švédsku a v Nórsku. V roku 2010 bolo spustených ďalších 15 LTE sietí, za začiatok budovania týchto sietí môžeme označiť rok 2011. Rastúcim tempom výroby inteligentných mobilných telefónov (Smartphone) sa nemáme ani čomu čudovať, tieto zariadenia sú bez poriadneho internetu, využité len na 50%.

Najväčšou prekážkou budovania siete s LTE, je pre operátorov malá dostupnosť koncových zariadení s podporou pre túto technológiu. V roku 2012 by ju mala mať väčšina vyrobených smartfónov alebo tabletov. Už teraz môžeme očakávať, že veľké množstvo predstavených zariadení na podujatí MWC 2012, bude práve s podporou pre LTE.

Prečo LTE?

Zvyšovanie prenosovej kapacity v súčasných 3G sieťach je, s neustále rastúcim množstvom prenesených dát u užívateľov, neekonomické a neefektívne. Sieť s technológiou LTE má oproti 3G sieti, menej technologických prvkov a oveľa väčší výkon, čo znamená menej vynaloženej práce na budovanie 4G siete a oveľa väčší úžitok. Maximálna odozva (Ping) je v sieti 4. generácie cca 23 ms.

Technológia LTE dopĺňa aj zopár nedostatkov 3G siete. Napríklad, máme v našom smartfóne nainštalovaných veľa aplikácií, ktoré často vyžadujú aktualizovanie a keď máme k tomu ešte zapnutú automatickú aktualizáciu, môžeme počítať s tým, že naše zariadenie bude treba nabíjať niekoľko krát za deň. Sieť s technológiu LTE má tomu zabrániť, vďaka efektívnemu a úspornému prístupu k sledovaniu signalizačných správ, dokáže optimálne redukovať nárok na batériu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bjCvY4utV-o[/youtube]

Zdroj video: YouTube 
Zdroj: cs.wikipedia.org