Úvod Neprehliadnite vlavo Osvedčené tipy pre lepšiu výdrž batérie

Osvedčené tipy pre lepšiu výdrž batérie

7

Väčšina majiteľov smartfónov každý deň bojuje s výdržou batérie vo svojej mašinke. Aj keď žijeme v dobe kde nie je problém sa dostať k zdroju energie či už doma, v práci alebo v aute,  občas sa stane že nás vybitie batérie zastihne v najnevhodnejšiu chvíľu, zrovna keď čakáme dôležitý hovor alebo potrebujeme odoslať pár pracovných mailov.

Pre boj s týmto problémom existuje niekoľko osvedčených tipov ktoré vám môžu výdrž batérie predĺžiť.

Prvú vec, ktorú môžete urobiť, je nastavenie jasu obrazovky na prijateľné minimum. Vätšina používateľov smartfónov má zapnutú funkciu automatickej korekcie jasu podľa okolitého svetla v ktorom sa zariadenie nachádza a môže sa zdať, že práve táto funkcia sa má postarať o úsporu enrgie. Práve naopak. V drvivej väčšine stačí aj nižšia hodnota jasu pre plnohodnotné používanie oproti tej, ktorú ponúka automatická funkcia.

Ďalšia možnosť ako usporiť energiu je vypnúť automatickú synchronizáciu dát a účtov poprípade aktualizácií, ktoré bežia na pozadí a okrem energie si potiahnu aj z vašich predplatených dát od operátora. Jednoducho môžete túto funkciu zase zapnúť manuálne a zosynchronizovať vaše dáta napríklad raz za deň alebo podľa potreby.

Live wallpapery, čiže pohyblivé pozadia sú síce atraktívne a niektoré dizajnovo veľmi podarené, no patria k žrútom energie. Najlepšou voľbou je ich nahradiť statickým obrázkom alebo fotkou z vašej galérie, a určite tým vaša hračka neutrpí na kráse používateľského prostredia.

K predĺženiu času na jedno nabitie Android zariadenia určite prispeje aj vypnutie rôznych pripojení, pokiaľ ich práve nepoužívate. Do tejto kategórie zapadajú veci ako GPS, WiFi, Bluetooth alebo dokonca aj 3G. Zapnutím režimu „lietadlo“ ich vypnete všetky naraz no okrem toho sa k vám nedostane žiadny hovor ani sms správa. Toto môže byť dobrá voľba keď nečakáte žiadny dôležitý telefonát ani správu, a ste na dlhej ceste vo vlaku alebo v škole, a chcete si napríklad pozrieť film ktorý máte uložený v smartfóne.

Multitaskng je pochopiteľne skvelá vlastnosť, no mať na pozadí spustených kvantum aplikácií výdrži batérie určite nepridá. Na Android Markete existujú aplikácie ako napríklad Task Killer, ktoré sľubujú zbavenie otvorených programov, ale aj tie môžu byť energeticky náročné a tiež niekedy nefungujú tak ako by mali. Zmysel má napríklad ísť cez nastavenia na zoznam otvorených aplikácií a ručne vypnúť tie, ktoré uznáte za vhodné.

Konečným riešením môže byť zakúpenie vysoko kapacitnej batérie, ktorá je schopná dobu používania predĺžiť niekedy aj o celý deň. V rôznych online shopoch alebo na eBay je ich množstvo, a ceny sa pohybujú od15 do 50 dolárov. Takmer všetky sú vyrobené v Číne no to niekedy aj tie, ktoré sú v smartfónoch od výroby.

Na druhú stranu práve tieto funkcie robia so smartfónu inteligentné zariadenie a nevyužívať ich by bolo tak trochu farizejstvo. Ja osobne som si zadovážil vysoko kapacitnú batériu a všetky funkcie využívam na plno, bez obmedzenia. A koniec koncov každý kto sa chystá kúpiť si jednu z množstva týchto Android mašiniek musí s týmto energetickým defektom tak trochu rátať.