Úvod Aplikácie Hlasové Rozpoznávanie pre Smartphony: Prehovoril by Prosím Ten Najlepší?

Hlasové Rozpoznávanie pre Smartphony: Prehovoril by Prosím Ten Najlepší?

2

Hlasová aktivácia je na trhu už nejaký ten piatok. Aby sme sa teda na niečo podobné naozaj tešili, musel by niekto spraviť niečo naozaj kvalitné.Problém, ktorý som mal s týmto systémom hlasovej aktivácie a hlasového ovládania bol ten, že som musel hovoriť ako kedysi hovoril robotickým hlasom Sam vo Windowse.

Toto je teda automaticky nepoužiteľné pre rodených anglicky hovoriacich ľudí a to ani nespomínam nás, ktorých angličtina je až na druhom mieste.

Ako Funguje Hlasová Aktivácia?

Software, ktorý bol naprogramovaný aby rozpoznal slová a náš hlas by nám mal teoreticky uľahčiť život. Len si predstavte surfovanie po internete výlučne zadávaním hlasových príkazov.

Na takúto vec potrebujete poriadny telefón. Pri softwari, ktorý rozpoznáva hlas je totiž veľmi dôležité aké zariadenie hlas zaznamenáva. Hlasová aktivácia funguje tak, že rozloží zaznamenaný zvuk na spracovateľné kúsky.

Pre príklad vysvetlenia si zoberiem Angličtinu, keďže je to najrozšírenejší jazyk na svete a hlasová aktivácia je na ňom zatiaľ najprepracovanejšia. Písaný text sa skladá z kombinácie 26 písmen. Hovorená reč sa ale skladá zo 40 foném (jednotky zvuku). Hlasová aktivácia funguje na princípe rozoznávania foném a prevádzaní ich do konkrétnych príkazov. Aby to však bolo možné, je potrebné mať navrhnuté kvalitné algoritmy. Takto je možné rozoznať dané slovo, ktoré má najvyšší význam v celej vete.

Hlasová Aktivácia pre Android

Hlasová aktivácia pre Android je funkcia, ktorá umožňuje používateľov Androidu 2.2 (a vyššie) ovládať ich zariadenie jednoducho pomocou hlasových príkazov. Google Voice Actions je oficiálna aplikácia od Googlu v súvislosti s hlasovým rozpoznávaním, no na Android markete sa už objavili aj podobné aplikácie.

Voice Actions pre Android sa zdá byť trochu v tieni oproti jej polovičke na iPhonoch, ale s prichádzajúcim Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich sa môžeme tešiť aj na vyladenú verziu, ktorá by mala zmeniť situáciu.

Tu sú niektoré z anglických príkazov:

  • send text to [kontakt] [správa] – odošle sms správu kontaktu
  • listen to [umelec/skladba/album] – spustí prehrávanie hudby
  • call [firma] – zavolá
  • call [kontakt] – zavolá
  • send email to [kontakt] [správa] – odošle email
  • go to [webstránka] – otvorí webstránku
  • note to self [poznámka] – zaznačí poznámku
  • navigate to [poloha/názov miesta] – spustí navigáciu
  • directions to [poloha/názov miesta] – zobrazí inštrukcie
  • map of [poloha] – zobrazí mapu

http://www.youtube.com/watch?v=gGbYVvU0Z5s

Siri Personal Assistant od Apple

Siri pre iPhone 4S je technológia, ktorá vám umožní vykonať nespočetné funkcie jednoducho pomocou hlasu. Ponúka jednoduchý spôsob ako komunikovať s vaším smartphonom pomocou technológie, ktorá rozumie veľkému rozhraniu komunikácie, takže nieje obmedzená len čisto na príkazy. Systém má dokonca schopnosť vám odpovedať.

Čo sa týka funkcionality, musím skloniť hlavu pred Apple, ich software je na vyššej úrovni ako ten pre Android.

Zatiaľ čo Android nemal problém s jednoduchými frázami, s normálnou rečou si mnohokrát nevedel poradiť. V tomto má Siri naviac. Tu je príklad:

Siri od Apple – „Pošli mail Lenke ohľadom párty a napíš, že som sa cítil veľmi dobre.“

Voice Actions – „Pošli email Lenka (správa)“

Android užívatelia ostali prekvapení po tom ako Apple ohlásilo Siri. Rozpoznávanie hlasu rozhodne nieje nové a podobné aplikácie boli už dávno na Android Markete. Ak to chcú v Apple predať ako niečo úplne nové, ako inováciu, tak to sa teda silno netrafili a Androiďáci vyhrali o viac než rok.

iOS používatelia sú ale trošku v rozpakoch. Doteraz bola táto technológia dostupná pre iOS 5 no ale teraz je už prístupná len pre iPhone 4S a to znamená, že ľudia, ktorí si chcú vyskúšať túto funkciu musia zahodiť svoj iPhone a namiesto toho si zaobstarať 4S.

Mentalita Apple je ale tak trochu zvrátená. Je to veľmi zákerný útok na vaše peňaženky. Keďže si sú vedomí, že naozaj nič nové nepriniesli, tak sa rozhodli obmedziť aj ten kúsok, čo predstavili výlučne pre iPhone 4S. Táto technológia by však nemala problém pracovať aj na predchádzajúcich verziách. Pýtame sa preto, je to správne?

Slovo na záver

Jednu vec môžeme prehlásiť so 100 percentnou istotou. Hlasové rozpoznávanie nieje nové, bolo tu už pred rokom pre Android a teraz bolo vyhlásené na iPhone 4S ako hlávné lákadlo. Rozhodnutie, ktoré musíte spraviť vy je, či vám táto technológia vôbec za to vôbec stojí.