Úvod Neprehliadnite vlavo HD Super AMOLED od Samsungu: Je Pre Nás 720p Dôležité?

HD Super AMOLED od Samsungu: Je Pre Nás 720p Dôležité?

1

Samsung prednedávnom oznámil 2 nové smartphony pre trh Južnej Kórei – Samsung Galaxy S II LTE a Samsung Galaxy S II HD LTE.

Samsung Galaxy S II LTE je presne to, čo čítate v názve (LTE verzia Samsungu Galaxy S II), no s jeho kamarátom, ktorý na sebe nosí značku HD je to trochu inak.

Zahrňuje v sebe 4G LTE a 4.65 palcový HD Super AMOLED displej s rozlíšením 1280×720. Samsung Galaxy S II HD LTE sa stane kráľom všetkých telefónov. Spomínate si na Retina displej od Apple? Displej od Samsungu z neho spraví malé ukričané dieťa po tom, ako mu spadol kopček zmrzliny.

Samsung Galaxy S II HD LTE

Ako sme už spomenuli, dva nové telefóny od Samsungu sa budú podobať na svojho predchodcu. Ak ste náhodou ešte nezachytili špecifikácie Galaxy S II HD LTE, tak tu sú:

  • 1.5 GHz dual-core procesor
  • 16 GB vnútorná pamäť
  • 8 MP foťák
  • 4.65 palcový HD Super AMOLED displej
  • 1280×720 rozlíšenie displeja
  • približne 319 ppi
  • LTE

Momentálne je toto zariadenie nasmerované do Kórei. Aj keď možno nebudeme mať príležitosť si toto zariadenie vyskúšať, sme si istí, že Samsung si pre nás niečo veľmi zaujímavé prichystal. Ale čo to je? Okrem iného je to samozrejme 720p HD Super AMOLED displej.


Pred tým než sa vnoríme do detailov, pozrime sa, ako sú na tom verzie dispejov:

iPhone 4 – 3.5 palcový – 960×640 = 326ppi
Galaxy S II (celosvetová verzia) – 4.27 palcový – 800×480 = 218ppi
Galaxy S II HD LTE – 4.65 palcový – 1280×720 = 319ppi

iPhone 4 má najvyššiu hustotu pixelov. Znamená to, že je najlepší?

Nemusí to tak byť. Je tu niekoľko dôvodov prečo je HD Super AMOLED lepší:

1. Maximálna hodnota pixelovej hustoty – Vedci preukázali, že ľudské oko nedokáže rozoznať pixelovú hustotu nad 300ppi

2. 720p videá – Že telefón dokáže nahrať video v 720p hneď neznamená, že ich dokáže v 720p aj prehrať. So 720p displejom budete videá prehrávať v ich natívnom rozlíšení.

3. Veľký displej – Ak sa znovu pozriete na zoznam zariadení, ktoré sme porovnávali, zistíte, že iPhone 4 a Samsung Galaxy S II HD LTE majú skoro rovnakú pixelovú hustotu. Treba si však aj všimnúť, že dispej od Samsungu je väčší o viac ako 1 palec. To, že má telefón tento displej nemusí znamenať, že ho dokáže zvládnuť. S viac pixelmi prichádza väčšia záťaž na grafický procesor. Inak povedané, viac pixelov, viac zaťažený je grafický procesor.

 

Nakoniec sa teda pozrime na nevýhody tohto displeju. Tested.com prehlásili, že Samsung sa celkom nepohol od PenTile displejov narozdiel od Motoroly. Aj keď takýto typ displejov vytvára viac rozmazanosti ako ostatné, je lacnejší na výrobu a pri pixelovej hustote 319ppi sa to určite stratí. Tento enornmný displej taktiež ponúka upravený pomer strán (16:9). Toto sa stane trochu problém keď sa hlavným rozlíšením stane 16:10.

 

Zariadenia Budúcnosti

Keď sa začalo pošepkávať o Nexus Prime, ľudia nechceli veriť jeho rozlíšeniu. Teraz keď sa tu ocitol Samsung Galaxy S II HD LTE je len ťažko si predstaviť Nexus Prime bez rozlíšenia 1280×720.