Úvod Návody 10 Dôvodov Prečo Je Android Lepší Ako iPhone

10 Dôvodov Prečo Je Android Lepší Ako iPhone

19

Všetci poznáme iPhone, vieme ako funguje (alebo veľa krát nefunguje). Tiež vieme, že je tam aplikácia pre takmer každú úlohu na planéte. Ale Android? Android v skutočnosti nespoznáte, až kým s ním nezačnete pracovať. A to je ten bod, keď zistíte, že až ako ďaleko sa dá posunúť zážitok s mobilom.

1. Surfovanie

Najskôr by som chcel povedať, že mám rád safari na iPhone. Je rýchly, spoľahlivý a stabilný. Ale flexibilný? Flash? Monopolný? Áno, Safari je jediný prehliadač pre iPhone a tento prehliadač stále nedokáže spracovať Flash. Avšak, prehliadač na Androide je jeden z najlepších prehliadačov na mobilnom markete. Na mojom HTC mám Operu Mini, Dolphin Browser, Firefox a defaultný Prehliadač. Operu a Firefox som takmer vôbec nepoužil, možno pár krát hneď po nainštalovaní, Dolphin je vynikajúci, jeho využitie záložiek a gést. Ale defaultný Android prehliadač jednoducho nedokáže byť prekonaný. Obvykle načíta stránky rýchlejšie ako Safari, podporuje Flash a jednoducho spraví všetko, čo by prehliadač spraviť mal.

 

2. Domáca Obrazovka

Namiesto neporiadku v podobe ikoniek všade po obrazovke (ako na iPhone), Android na domácu obrazovku pridá widgety. Tieto widgety majú väčšinou skutočný účel. Napríklad:
Twitter Widget Vám dovolí aktualizovať si svoj status priamo z domácej obrazovky telefónu.
Widget Ľudia Vám dovolí povoliť rôzne akcie pre rôzne kontakty priamo z domácej obraozvky telefónu. (povedzme, že chcete zavolať svojej žene jedným kliknutím a poslať sms svojim deťom jediným kliknutím).
Widget Správ okamžite ukáže nové správy priamo na domácej obrazovke.

Domáca obrazovka Androidu je na úplne inej úrovni oproti iPhonu.

 

3. Konektivita

Na jednej stránke mojeho HTC mám päť tlačítok.
Wifi on/off
Bluetooth on/off
GPS on/off
Synchronizácia on/off
Nastavenie jasu

Tieto tlačítka Vám dovolia okamžite prepínať základné nastavenia pripojenia, ktoré Vám pomôžu ušetriť tak drahocennú baterku. Na Markete je takisto aplikácia Y5, ktorá automaticky vypne WiFi, keď na okolí nieje žiadna WiFi sieť, na ktorú by sa dalo pripojiť. Aby ste niečo takéto spravili na iPhone, musíte ísť na stránku s nastaveniami a tam sa prehrabať v rôznych políčkach.

 

4. Prepojenie s PC

Na rozdiel od iPhonu, kde musíte mať iTunes, ktorý spravuje telefón, na Androide nemusíte mať nič. Android dokáže použiť SD kartu ako USB a to dáva veľa priestoru pre využitie. Takto môžete jednoducho prekopírovať filmy/hudbu alebo aj aplikácie a po odpojení ich máte hneď po ruke.

 

5. Multi-notifikácie

Jednou z veľkých nevýhod iPhonu bolo to, že nemal poriadne spracované notifikácie, resp. upozornenia. Človek si musel otvoriť danú aplikáciu aby zistil, či sa náhodou neudiali nové veci. Toto bolo vyriešené v nedávnom update. Dlho som rozmýšlaľ, či to sem zaradím ale po tom, čo bol iPhone vydaný, trvalo dlhé 4 roky, kým to Apple implementovalo. Na druhej strane, Android počúva svojích zákazníkov a táto funkcia bola prístupná hneď od začiatku.

 

6. Nekonečná personalizácia

Celkom sa obávam tohoto bodu, keďže mnoho ľudí si myslí, že možnosť upraviť si svoj mobil podľa seba je oničom a nanič. Nieje to tak. Android Vám dovolí si telefón upraviť podľa toho, ako to vyhovuje Vám. Ak často používate sociálne siete, môžte mať jednu obrazovku pre Facebook, ďalšiu pre Twitter, ďalšiu pre správy a ďalšiu pre Flickr. Ak ste businessman, tak môžte mať obrazovku pre kontakty, kalendár, gmail, email, RSS a viac. Nielen že si môžte upraviť ako telefón vyzerá ale dokonca si môžte upraviť aj ako sa telefón správa. Nastavte si rôzne akcie pre rôzne kontaky – dokonca si môžte pridať úplne inú domovskú obrazovku, ak budete chcieť. S Androidom je možností nekonečno. S iPhonom ste viac menej limitovaní na to, čo Vám dovolí Apple.

 

7. Market

Áno, Apple Appstore je najväčšia zbierka aplikácií na svete. Avšak Android veľmi nezaostáva a musíme si povedať, že Android napreduje oveľa rýchlejšie ako iOS. Taktiež si niesom vedomý toho, že by Appstore poskytoval vrátenie peňazí do určitého času od zakúpenia aplikácie alebo hry, tak ako to poskytuje Android Market.

 

8. Integrácia s Google

Toto skoro nieje fér, keďže celý Android bol navrhnutý tak, aby vedel komunikovať s Google servermi. Vyhľadávanie je spravené výlučne cez google, to platí pre defaultný prehliadač. Vaše kontakty, kalendár a emaily (ak používate GMail) sú taktiež pod jednou strechou. Stačí sa len prihlásiť.

 

9. Open Source

Takže prečo je byť „open“ lepšie? Pre ten istý dôvod ako to pomáha Linuxu: plná planéta developerov so schopnosťou pomôcť Android developerom. Každý má prístup ku zdrojovému kódu Androidu a môže ho vylepšiť podľa seba a tak pomôcť aj ostatným. Minca má však 2 strany a preto tí, ktorí nemajú až tak celkom ideálne myšlienky môžu túto výhodu využiť na objavenie slabých miest telefónu. Ale to môže byť tak isto nepriame plus, keďže keď sa nájdu slabé miesta v „open source“ komunite, su poväčšine veľmi rýchlo odstránené.

 

10. Prístupný pre Operátorov

Toto je len ďalší dôvod prečo je Android lepší. Ak chcete najnovši iPhone 4 tak si radšej zvyknite na Orange (aspoň zatiaľ). Ak nechcete Orange ale stále chcete iPhone 4, tak si nájdite nejaké články s Jailbreakom alebo si zakúpte starší a menej výkonný model u konkurencie. Ak chcete Android, môžte si vybrať z ponuky operátorov a veľkého zoznamu výkonných telefónov bez obmedzení.

 

Váš Ťah

Čo si o tom myslíte. Sú tieto dôvody dosť na to aby Vás presvedčili, že Android je skutočne lepšia voľba? Ak nie, tak nám napíšte prečo je iPhone lepší. A ak si niesi istý, tak si nejaký Android telefón vyskúšaj v predajni a uvidíš, či ti bude sedieť. Možno rýchlo zmeníš názor.